вторник, 29 януари 2019 г.

Сладкиш с кокос и шоколад / Chocolate Coconut Cake


 Сладкиш с кокос и шоколад /  Chocolate Coconut Cake 

Продукти:

1 ч.ч. = 200 ml

1 ч.ч. кокосово мляко,
3 яйца,
2 ч.ч. захар (1 ч.ч. бяла и 1 ч.ч. кафява),
100 гр. масло,
1 ампула ванилова есенция,
1 ч.л. кокосова есенция,
1 ч.ч. кокосови стърготини,
2 и 1/2 ч.ч. брашно,
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер,
1 черен шоколад 

за крема:
200 гр. маскарпоне,
100 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
пудра захар на вкус
кокосов чипс и кокосови стърготини


    Начин на приготвяне:
  • Намаслете дъното и стените на тава  20х 30 см. и застелете дъното с хартия за печене.
  • В купа сложете кокосовото мляко, разбитите с вилица яйца, разтопеното (но не горещо масло), ваниловата и кокосова есенция, захарта и разбъркайте много добре с дървена лъжица или кухненска бъркалка.
  • Прибавете кокосовите стърготиви и разбъркайте. Смесете брашното с бакпулвера и ги прибавете на 2 пъти към сместа като бъркате с лъжицата докато брашното се поеме. Полученото кейково тесто изсипете в подготвената за печене тавичка.
  • Разтопете шоколада, излейте го ( не трябва да е горещ) върху кейковото тесто и с помоща на вилица леко разбъркайте с кръгообразни движения. Идеята е бялото тесто да се смеси неравномерно с шоколада, за да се виждат различни на цвят слоеве в сладкиша.
  • Сложете тавичката в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете около 35-40 минути или докато клечка забодена в сладкиша излезе чиста, без полепнали трохи.
  • Извадете изпеченият сладкиш от фурната и го оставете да изстине.
  • Разбийте за кратко маскарпонето със сметаната и пудра захар на вкус, докато се смесят в еднороден крем. Намажете изстиналия вече сладкиш с крема. Запечете леко във фурната кокосовите стърготини и кокосовия чипс и поръсете с тях отгоре сладкиша.
  • Сервирайте нарязан на квадрати.


четвъртък, 24 януари 2019 г.

Шоколадови бисквити / Chocolate cookies



Шоколадови бисквити  / Chocolate cookies

Продукти:

1ч.ч. = 200 ml

1 ч.ч. размекнато масло,
2 ч.ч. кафява захар,
2 яйца,
100 гр. шоколадов кувертюр (или ако не разполагате в момента с такъв, заменете с натурален шоколад с високо съдържание на какао, например 70 %)
1 ампула ванилова есенция,
2 ч.ч. брашно,
1 ч.л. сода бикарбонат,
1 равна ч.л. сол,
1/2 равна ч.л. канела,
около 100 гр. шоколадов чипс (или нарязан на парченца 100 гр. шоколад),
1 ч.ч. счукани орехи



    Начин на приготвяне:
  • Сложете размекнатото масло и захарта в дълбока купа и разбийте с миксер. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате добре, докато се поеме от сместа. Прибавете ванилията и разтопения и охладен шоколадов кувертюр (или натурален шоколад, ако нямате кувертюр).
  • Смесете пресятото брашно, содата, солта и канелата. Прибавете ги постепенно към маслената смес като разбърквате с дървена лъжица или сладкарска шпатула до еднородна смес. Накрая прибавете шоколадовия чипс (или нарязан на парченца шоколад) и счуканите орехи и разбъркайте отново добре.
  • Със супена лъжица гребнете от сместа  и с помоща на друга лъжица или малка шпатула избутайте тестото върху засланата с хартия за печене тава. Слагайте сладките на разтояние около 5 см. една от друга - при печене се разливат и заемат формата на кръгла бисквитка. 
  • Печете на предварително загрята до 190 градуса фурна около 10-12 минути. След като се изпекат ги извадете, оставете за 1-2 минути в тавата, след което внимателно ги вземете със шпатула и ги сложете на решетка да изстинат.


вторник, 15 януари 2019 г.

Хумус с тиква / Pumpkin Hummus



Хумус с тиква / Pumpkin Hummus

Продукти:

1 консерва (от 400 гр.) сварен нахут,
200 гр. сварена тиква (чисто тегло без корите), 
6 с.л. зехтин,
60 гр. сусамов тахан (около 3 с.л. с връх), 
1-2 скилидки чесън,
 сокът на половин лимон,
сол на вкус,
1/2 равна ч.л. кимион,
1/2 равна ч.л. червен пипер

за поръсване отгоре: 1 с.л. зехтин, червен пипер



   Начин на приготвяне:
  • Изсипете съдържанието на консервата нахут в цедка (гевгир), изплакнете го под течаща вода и го отцедете много добре.  
  • Сложете нахута в блендер, прибавете сварената тиква, както и всички останали продукти и пасирайте до еднородна смес. Ако консистенцията е прекалено гъста, може да прибавите 1-2 с.л. студена вода и да пасирате отново за кратко. 
  • Изсипете така приготвеният хумус в чиния за сервиране, полейте върху него  1 с.л. зехтин и посипете с 1-2 щипки червен пипер.



неделя, 13 януари 2019 г.

Сладкиш с тиква, орехи и шоколад / Pumpkin Walnut Cake with Chocolate Frosting


Сладкиш с тиква, орехи и шоколад / Pumpkin Walnut Cake with Chocolate Frosting

Продукти:

300 гр. сварена тиква (чисто тегло без корите),
3 яйца (размер М),
60 ml зехтин (или олио),
1 ампула ванилова есенция,
200 гр. захар (100 гр. кафява и 100 гр. бяла),
250 гр. брашно,
1 пакетче бакпулвер,
1 равна ч.л. канела,
щипка индийско орехче,
50 гр. счукани орехи

за глазурата:
100 гр. натурален шоколад,
1/3 ч.ч. течна неподсладена сметана (животинска)



  Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с растителна мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
  • В купа счупете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.
  • Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера, канелата и индийското орехче
  • Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера и подправките и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете счуканите орехи и отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
  • Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи. Извадете от фурната и оставете да изстива.
  • Сложете сметаната в съдинка на слаб огън върху котлона и когато се сгорещи (но без да завира) веднага оттеглете от огъня, добавете начупения предварително шоколад и бъркайте непрекъснато докато шоколада се разтопи и сместа стане еднородна. Полейте глазурата върху кейка и оставете сладкиша да изстине напълно.
  • Нарежете изстиналия сладкиш на квадрати и сервирайте.

петък, 11 януари 2019 г.

10 рецепти за зимни сладкиши / 10 Winter Dessert Recipes


     Днес предлагам 10 избрани рецепти от блога за зимни сладкиши. Подбрала съм такива, в които се използват много консумираните през зимата ябълки, круши, тиква или банани. Вярвам, че има за всеки по нещо и ще си харесате подходящата за вашия вкус рецепта.
Приятно печене и се надявам да ви е вкусно!


1. Тиквено тирамису / Pumpkin Tiramisu – виж рецептата



2. Сладкиш с печена тиква, шоколад и амарети / Amaretti Pumpkin Cake – виж рецептата



3. Кейк с тиква / Pumpkin Cake – виж рецептата





4. Дорсетски ябълков сладкиш / Dorset apple traybake – виж рецептата





5. Кейк с поширани круши и бадемов марципан / Marzipan Cake with Poached Pears – виж рецептата





6.  Сладкиш с канела и круши / Cinnamon Pear Cake – виж рецептата




7. Сладкиш с круши и джинджифил / Ginger Pear Cake – виж рецептата






8. Двойно шоколадов бананов сладкиш / Double Chocolate Banana Cake – виж рецептата





9. Бананов кейк с ядки / Banana Bread – виж рецептата





10.  Ябълкови кексчета – виж рецептата




четвъртък, 13 декември 2018 г.

7 избрани рецепти за коледни бисквитки / 7 Christmas Cookie Recipes


    Къщата ухае на ванилия, канела, джинджифил и сияе празнично украсена с коледните играчки. Децата усмихнато изрязват с формички меденото тесто за следващата тава бисквитки и после с нетърпение чакат да излязат от фурната. Настроението им е заразително. Прекрасно е! Преживяването си заслужава. 
     Можете да се насладите и вие. Предлагам 7 избрани рецепти за бисквитки от блога, с които можете да зарадвате близките си за Коледа – само последвайте линковете.
И да не забравя да предупредя – използвайте масло, а не маргарин и внимавайте какво е маслото (много от българските имат водни примеси или други прибавки), защото ако не е качествено бисквитките се "разливат", губят формата си при печене. Аз използвам немско масло – няма грешка досега при него.
Приятно печене!
     

1.  Меденките на Di_ani / Di_ani's Gingerbread – виж рецептата



2. Вкусни бисквити / Delicious Cookies – виж рецептата



3. Бисквитки "Снежни топки" / Snowball Cookies  – виж рецептата



4. Бисквитки с фурми / Date Cookies – виж рецептата


5. Бисквитки гъбки / Mushroom Cookies – виж рецептата




6. Бисквитки с кандирани череши / Candied cherry cookies  – виж рецептата


7. Бисквити Alfajores / Alfajores biscuits – виж рецептата



неделя, 2 декември 2018 г.

Боб чорба по манастирски / Bean Soup



Боб чорба по манастирски / Bean Soup

Продукти:

чаша и половина боб (1 чаша = 250 ml),
1 средна глава лук,
1 тънък, не много голям стрък праз,
парче от глава целина,
половин корен пащърнак,
1 морков,
1 червена пиперка (чушка) - извън сезона може да използвате замразена или суха,
4 с.л. олио,
2 ч.л. с връх червен пипер,
няколко щипки суха чубрица,
няколко щипки сух джоджен,
сол и черен пипер на вкус,
1 с.л. нарязан пресен девесил,
2 с.л. нарязан пресен магданоз
  • Бобът се накисва в студена вода от вечерта (причината е, че предварителното накисване улеснява последващата кулинарна обработка и същевременно намалява метеоризма, причиняван от бобовите храни). 
  • На другия ден водата се изхвърля, бобът се изплаква в гевгир, слага се в тенджерата, залива се със студена вода и се слага на котлона да се вари. Отначало се вари на висока степен на котлона (високата температура в първите минути на варене позволява веществата, които се съдържат в повърхностните слоеве на бобените зърна и са причина за стомашни проблеми да се разрушат). От момента на завиране оставяме боба на силен огън, без капак на тенджерата да ври 5 минути, след което хвърляме водата (отцеждаме през гевгир) и слагаме боба отново да заври с нова вода. След завиране, варим нови 5 минути на силен огън без капак и отново изхвърляме водата и заменявме с нова. След като заври за трети път, намаляваме котлона и оставяме боба да къкри на тих огън около 1 час, с леко открехнат капак, като при необходимост отвреме навреме доливаме по малко топла вода.
  • След около 1 час варене добавяме мазнината, сол на вкус, червения пипер, нарязаните на ситно лук и праз,  сухите подправки - чубрица, джоджен и мащерка, пиперката (чушката) нарязана на едри парчета, както и моркова, пащърнака и целината - нарязани на малки кубчета. Оставяме боба да къкри докато уври окончателно. 
  • Когато е готов напълно, прибавяме черен пипер на вкус, пресните подправки – девесил и магданоз, нарязани на ситно, варим още 1-2 минути и отттегляме чорбата от огъня.