Първата ми публикация за 2016 година ще е "сладка" и дано така сладко да върви през всичките 366 дни.
Тези бисквитки направих за имения ден на моя син, с тях почерпи в училище децата от своя клас. Надявам се да са им харесали :-)
Рецептата е на невероятната Дими от блога "Тайната на нашата вечеря". От нейните ръце излизат едни от най-красивите торти, които съм виждала и още куп вкусни неща. Благодаря ти, Дими! За оригинала на рецептата можете да видите тук.
Бисквитки гъбки / Mushroom Cookies
Продукти:
около 35-40 броя бисквитки
200 гр. свинска мас (или масло),
150 гр. пудра захар,
300 гр. брашно,
1 ампула течна ванилова есенция,
1 ч.л. канела,
1 ч.л. (с връх) какао
- Бисквитките са най-хубави, приготвени със свинска мас, но ако имате предубеждения към нея или нямате налична, може да ги приготвите с масло. С масло стават малко по-хрупкави, а приготвените с мас са по-пръхкави. Аз нямах мас и в конкретния случай ги приготвих с масло.
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- Маслото (на стайна температура), ванилията и захарта се разбиват с миксер докато се получи пухкава смес.
- Прибавя се брашното. Аз добавих половината и бърках, докато се поеме, после добавих още, докато започна да се оформя на топка около лъжицата. Тогава преместих на плота и доомесих с останалото брашно, докато се получи средно твърдо тесто. То не трябва да е прекалено ронливо, нито прекалено лепкаво, а пластично, така че лесно да се работи с него. Имало е случаи, когато за тестото са отивали 320 гр. брашно, както и случаи, при които 300 гр. е било достатъчно.
- От тестото се късат малки, сравнително еднакви парченца, големи приблизително колкото орех. Овалват се на топчета между дланите и се нареждат в тава застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго около 3-4 см. (Аз използвах тавата от фурната, като пекох на два пъти. Излизат 2 такива големи тави, общо около 35-40 броя бисквитки).
- В купичка се смесват какаото и канелата (може да използвате и само едно от двете). Гърлото на малко шишенце с диаметър около 1 см. се потапя в какаово-канелената смес и с него, чрез лек натиск, се прави кръгъл отпечатък върху всяко топче.
- Бисквитките се пекат, м предварително загрята до 180 градуса фурна, докато леко започнат да порозовяват. Но внимавайте, да не ги препечете. Те трябва да останат бели, а не да покафеняват. При мен печенето отне около 12-15 минути, на средна скара на фурната, но все пак зависи от печката ви, така че ги следете.
- След като ги извадите от фурната, ги оставете още около 5 минути в тавата, после с помоща на тънка шпатула или нож ги пренесете да изстинат върху решетка.
Много оригинално, добра работа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Изтриване