четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Кейк с тиква

Към тиквата вкъщи има двузначно отношение, от голяма любов (това от моя страна), през подозрителност (от страна на децата), до нехаресване от страна на обичната ми половинка (освен отвреме на време в класическия тиквеник). Моят мъж обаче, смело си хапна в Италия пълнени и панирани цветове от тиква, което пък ме подтикна към по-смели експерименти, но както се видя при рецептата с тиквената шарлота, засега без резултат - пак се мръщи на тиквата :))
Тиквата е много полезна и с отлични вкусови качества, съчетава се добре с много продукти и това е причината да я "маскирам", за да се консумира без протести от цялото семейство. Не им казвайте, но честичко, я крия в крем супи и така ги прилъгвам да я хапват :)
Последната "маскировка" беше сладка. Имам си любима рецепта за кейк с моркови, която съм качвала тук в блога. Много си я харесвам, защото става много ароматен и сочен кейк. Сега ми хрумна да заместя морковите с тиква и се получи отново чудесно.
Ще дам отново рецептата, макар че вече я има във варианта с морковите:




Продукти:

(1 ч.ч.= 150 мл.)

около 1 ч.ч. сурова тиква настъргана ситно
2 1/2 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
1/2 равна ч.л. сода бикарбонат;
1/2 равна ч.л. сол;
1 1/2 ч.ч. пудра захар;
4 яйца - леко разбити с вилица;
1 с.л. (с връх) кисело мляко;
1 1/2 ч.ч. олио;
1 капсула ванилова есенция;
1 ч.ч едро нарязани орехи;
1 ч.л. настъргана лимонова кора;
1 ч.л. настъргана портокалова кора;
шепа стафиди + 1-2 с.л. коняк или бренди

За сиропа: 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.ч. вода, лимонова есенция

За глазурата:
125 гр. сирене крема;
50-60 гр. масло;
около 1 ч.ч. пудра захар;
настъгана лимонова и портокалова кора;
2-3 ч.л. лимонов сок

Стафидите се слагат в малка купичка и се заливат с алкохола. Така трябва да престоят поне 20-тина минути.
Фурната се загрява до 180 градуса. В купа се пресяват брашното, бакпулвера, содата и пудрата захар. В друга купа се смесват яйцата, олиото, киселото мляко, тиквата и ванилията. Върху тази смес се пресява брашняната смес, като се бърка с дървена лъжица, докато се смесят. Прибавят се стафидите, лимоновата и портокаловата кора, орехите. Разбърква се.
Готовата смес, с гъстота на кейково тесто, се изсипва в намазана с олио тортена форма. Пече се, докато сладкиша стане златисто кафяв и дървено шишче забодено в него излезе чисто. Оставяме да поизстине във формата преди да извадим кейка.
Захарта и водата за сиропа се слагат в тенджерка на тих огън. След като заври се оставя на котлона докато захарта се разтвори напълно. Дръпва се от огъня и се прибавя лимоновата есенция.
Изстиналият кейк се сиропира с горещия сироп. Необходимо е да се напои леко, така че може и да не се наложи да използвате цялото количество сироп.
Глазура:
Крема сиренето и маслото трябва да са със стайна температура. С миксер се разбиват на ниска скорост, така че да се смесят добре. Постепенно се добавя пресятата пудра захар, докато се получи гладък крем. Не съм посочила абсолютно точно количеството пудра захар за глазурата, за да може всеки да нагоди крема по свой вкус за сладост. Накрая се прибавя и настърганата лимонова и портокалова кора.
Кейка се намазва с глазурата и се оставя в хладилник, за да може глазурата да стегне.

* Рецептата е адаптирана от книжката "Традиционни домашни печива"




11 коментара:

  1. Рецептата е чудесна. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта, а щом има и сирене крема, значи ще трябва да ми хареса:)

    ОтговорИзтриване
  3. Катя,
    благодаря ти! Хубав и весел уикенд от мен!

    Лулу,
    радвам се, че ти допада! Много ароматнен кейк става, а и наистина с крема сиренето е по-вкусно, отколкото без него :)
    Весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети страхотно изглежда!!!
    Как ви завиждам за всички тия листа дето се виждат из снимките - толкова са красиви!!
    :)
    Поздрави от мен и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, и аз успях да накарам половинката да обикне тиквата като я вложих в един сладкиш с шоколад :). Така още от лятото пита, кога ще ми направиш онзи сладкиш с тиквата и шоколада :). Много е хубав сладкишът ти. Ще го пробвам някой път с удоволствие. Харесват ми листата в края на постинга ти, но и в началото заедно със сладкиша. Благодаря за рецептата и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, много си мила!
    А за листата, наистина есенните листа са невероятно красиви, обаче след тях идва студ, вятър, киша...и други подобни екстри, без които съвсем спокойно мога да мина :) Затова, аз пък благородно ти завиждам за топличкото време и мекия климат :)

    Мира,
    много ти благодаря за хубавите думи!
    Сега ти ми разбуди любопитството за този сладкиш с тиква и шоколад. Ше отида да поровя в блога ти, дано да я има там :)
    Хубава нова седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, чудно е! И кексчето, и снимките.. много хубава, вкусна и уютна е есента при теб, Лети!

    Поздрави и :-)))

    ОтговорИзтриване
  8. Днес се пробвах да направя кейка, стана невероятно вкусен.Благодаря за страхотната рецепта. С удоволствие ще пробвам и други рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоана, много се радвам, че кейка се е получил и се е харесал! Благодаря ти за доверието! Ще съм щастлива да ти допаднат и други рецепти.
      Сърдечен поздрав, хубав петък и приятен уикенд!

      Изтриване
  9. Здравейте, тази рецепта ме привлече и разбира се в мен се породи желанието да я приготвя. Имам един въпрос: Какъв е размера на формата, която сте ползвали при изпичането?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Формата е кръгла тортена със свалящ се борд, размер 26 см.
      Надявам се сладкиша да ви хареса :-)

      Изтриване