Това е един сладкиш от бабината тетрадка с рецепти. Този път не става въпрос за чудесната ми баба-гъркиня, за която съм ви споменавала вече, а за другата - майката на майка ми, която наричахме маминка. Ако си представяте някоя сладка бабка, с престилка и кърпа на главата, представата ще бъде погрешна. Тя беше страхотна жена - жизнена, чаровна, усмихната, винаги в крак с времето и имаше невероятен подход към младите хора. Имаше усет към красивите неща и можеше сама да ги създава. Шиеше великолепни рокли за мен и сестра ми, готвеше прекрасно и ме научи на много - не само на практически умения, но и много за живота и хората. Доживя да ме види щастливо омъжена, танцува на сватбата ми (въпреки невероятните болки от хроничните ѝ костни заболявания) и почина няколко месеца след това. Оттогава не е минал ден, в който да не ми липсва.
Сега често готвя по нейните рецепти и си спомням за нея.
Какаов сладкиш с какаова глазура / Cocoa Glazed Cake
Продукти:
1 ч.ч. = 250 ml
1 ч.ч. кисело мляко,
2 яйца,
1/2 ч.ч. олио,
1 ч.ч. захар,
1равна ч.л. сода + 1 ч.л. оцет
1 1/2 ч.ч. брашно,
5 с.л. какао
за глазурата:
около 80 гр. масло,
2 к.ч. захар,
4 с.л. вода,
6 с.л. прясно мляко,
4 с.л. какао,
1 равна с.л. брашно
- Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
- Разбийте леко яйцата с телена бъркалка. Прибавете киселото мляко и олиото и бъркайте до хомогенност. Добавете захарта и разбъркайте.
- В малка чашка смесете содата и оцета, след като содата шупне, прибавете и нея към сместа.
- Пресейте брашното, смесете го с какаото и прибавете брашняната към яйчената смес. Разбъркайте с бъркалката, но не преразбивайте тестото, бъркайте само докато брашното се поеме и сместа стане хомогенна.
- Изсипете тестото в тавичката, загладете и пъхнете във фурната. Печете, докато дървено шишче забодено в сладкиша излезе чисто, без полепнали трохи.
- След като сладкиша е опечен, извадете го от фурната и оставете да изстива, както е в тавата.
- В тенджерка сложете маслото за глазурата, млякото, водата, захарта и какаото. загрейте на котлона и оставете да поври на тих огън, няколко минути при непрекъснато разбъркване. Поръсете 1 равна с.л. брашно, като разбивате с телената бъркалка, за да не стане на бучици. Когато сместа вече е хомогенна и започне леко да се сгъстява, оттеглете от котлона.
- Набодете сладкиша на доста места с дървено шишче или клечка за зъби. Когато сладкиша и глазурата изстинат, така че да не са горещи, а само топли, полейте сладкиша с глазурата и оставете напълно да изстине.
- Когато сладкиша изстине напълно, нарежете на квадрати.
Плътен, сочен и с много приятен цвят. Много добро предложение, Лети :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник с известно закъснение! Бъди щастлива и обичана.
Поздрави!
Благодаря, Габриела, за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесен е Лети. Яла съм такъв сладкиш, пак направен от една баба, а сега имам и рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти!
ИзтриванеДано да стане толкова хубав, колкото този, който си опитвала!
Поздрави! :-)
Лети, разкошен е десерта! Шоколадов и сочен.
ОтговорИзтриванеХубави спомени от бабите си имаш и най-хубавото е, че ги запазваш и предаваш!
Поздрави!
Благодаря ти, Тили!
ИзтриванеОпитвам се да ги запазя. А сладкиша правих заедно с дъщеричката си, тя много искаше да ми помага, надявам се един ден да може да го прави самичка :-)
Поздрави!
Ех, Лети, точно такъв, ама точно такъв сладкиш си търсех снощи до към 23 часа... Защо не го показа по-раничко. :) Прекрасен е! Но най-прекрасното е сантименталната му стойност. Разбирам какво имаш предвид...
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли, голяма болка ми е, че дядо няма да види сестричката ми абитуриентка (само след няколко месеца). Ние бяхме 4-те му внучки - ние със сестра ми и двете братовчедки. Всички ни изпрати по пътя към порастването, само нея не успя...
Благодаря ти, да знаеш! Много силна прегръдка от мен!
Щях и по-раничко Гери, но ме измъчиха снимките. Исках да са леко ретро и красиви, за да са в духа на това за което писах. Не знам дали успях да ги направя такива.
ИзтриванеБолезнена е загубата на обичан човек и с времето не минава, само се притъпява болката. Ще ви липсва дято ти, Гери. Така както дядовците и бабите прегръщат, никой друг не може! Но да сме щастливи, че ни остават хубавите спомени.
Прегръдки, мила!
Успяла си и още как, прелестни са снимките, Лети! :)
ИзтриванеОще щом го видях във фейса и довтасах тук да го видя това изкушение. Ама много е хубав! Като прочетох и това, че е скъпа бабина рецепта ми стана мило и хубаво - спомних си за моята баба Неделя. После ми стана тъжно, защото нея отдавна я няма, но последно е хубавото чувство, че имам толкова хубави спомени от нея.... Непременно ще го предложа на моето семейство. Благодаря ти, Лети, за споделеното и за чудесната рецепта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гуинет!
ИзтриванеДокато спомените остават, значи не сме изгубили тези хора, които обичаме напълно. Макар че и на мен ми става често тъжно.
Дано да ви хареса сладкиша, ще се радвам много!
Поздрави!
Лети, разкошен е :) неизменна част от деството ми... при нас се наричаше "Негърче" :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори, и от моето детство също! :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, чудесен сладкиш! Като гледам парченцето, о, толкова е съблазнително.... и чета продуктите ми напомня на сладкиш, който приготвя леля ми. Както и да е, усещам невероятно богат вкус!
ОтговорИзтриванеИмала си страхотна баба, много трогателно и мило е, че я имаш в мислите си всеки ден!
Много ти благодаря, Бети!
ИзтриванеНяма да се изненадам и ако е същия сладкиш, като на леля ти. Срещала съм го на много места, с леки вариации при приготовлението и продуктите. Сладкишът не е нещо ново, но за мен носи приятни спомени.
Сърдечни поздрави!
Сърдечни поздрави!
Ех,мили спомени за любими хора,които отдавна ги няма.Лети,страхотен сладкиш,сочен и нежен!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Докато хората, които обичаме са в спомените ни, те оставят следа, това е хубаво, та и затова тази публикация.
ИзтриванеПрегръдки!
Лети, много умилителни са тези спомени с баба ти...а сладкиша е прекрасен, точно такъв, с тази глазура не съм виждала.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Веси! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Лети, аз май забравих да те поздравя... Извини ме, моля те!
ОтговорИзтриванеЧестит 8-ми март с мъничко закъснение! Желая ти винаги да носиш тази топла добринка в женската си душа, бъди здравичка! Прегръдки от мен. :)
Благодаря ти, Гери, за хубавото пожелание!
ИзтриванеСтрахотен десерт, Лети! Хубаво е човек да може да запази такива семейни рецепти, които да му връщат спомени! И на нас ще донесе приятни емоции,дори и само след една хапка :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси!
ИзтриванеНаистина е така, семейните рецепти са ценни, заради спомените, с които ги свързваме!
Сърдечни поздрави!
Ровех се из интернет и намерих рецептата ти. Не правя често сладкиши, но се получи невероятен. Вкусът е уникален. Определено е сред рецепти номер едно в колекцията ми. Благодаря ти от все сърце за споделянето! :-)
ОтговорИзтриванеМного благодаря, радвам се, че така се е харесала, още повече, че за мен рецептата има сантиментална стойност - като спомен от детството и от любим човек, който вече не е между нас.
ИзтриванеДа ви е сладко на всички вкъщи!
Сърдечен поздрав!