вторник, 3 ноември 2015 г.

Сладкиш с печена тиква, шоколад и амарети / Amaretti Pumpkin Cake

   

   Вече сме в сезона на тиквата - за моя радост и за съжаление на останалите членове на семейството. Аз я обичам много, децата никак, а съпругът ми я яде с редица условности, главно в сладкиши.  При това положение, се налага да съм доста изобретателна и да пробутвам тиквата, когато и както мога, защото е много полезна. В резултат имам цяла колекция от "тиквени" рецепти и всяка година експериментирам с нови. Най-много харесвам такива, които успешно визуално маскират тиквата, така че малките палавници да не я забележат.  
   Тази рецепта е точно такава, така и не разбраха какво съм сложила вътре. Сладкишът стана много вкусен, а се приготвя лесно и бързо. Който реши, нека да опита :-)  
   Прилагам и линк към тема, в която съм събрала всички рецепти с тиква, които съм успяла да кача в блога. Те далеч не изчерпват всички, които съм правила и ще правя тепърва, така че очаквайте нови включвания по "тиквената" тематика.

    *** Рецептата е адаптирана от блога chiododigarofano.blogspot.it. Промених оригинала по свой вкус, като измених някои количества на продуктите, добавих шоколад и за разкош, прибавих топинг с мед и хрупкава поръска.


Сладкиш с печена тиква, шоколад и амарети / Amaretti Pumpkin Cake

Продукти:

300 гр. печена тиква, пюрирана с пасатор (грамажа е чисто тегло без корите),
150 гр. брашно,
100 гр. бисквити амарети,
60 ml растителна мазнина (зехтин или олио),
1 ампула ванилова есенция,
160 гр. захар,
3 големи яйца,
1 ч.л. бакпулвер
90 гр. черен шоколад

за топинга:
1-2 с.л. мед,
7-8 биксвити амарети,
2 с.л. кафява захар,
1 ч.л. канела


      Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с растителна мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
  • В купа чукнете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.
  • Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера. Смелете на трохи с кухненския чопър (резачка) бисквитите амарети (или ги счукайте на трохи в хаванче). Нарежете шоколада на малки парченца.
  • Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете натрошените на ситни трохи амарети и нарязания шоколад. Отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно. Трябва да се получи нормално гъсто кейково тесто.
  • Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.
  • Натрошете амаретите за топинга, смесете ги с кафявата захар и канелата. След като извадите готовия, изпечен сладкиш от фурната, докато е още горещ го намажете отгоре с меда и го наръсете със сместа за топинга.


   Ето и линк към темата, където съм събрала всички сладки и солени рецепти с тиква. Там може да намерите рецепти за салати, супи, основни ястия и десерти с тиква:  http://lety-culinaryadventure.blogspot.bg/2012/10/blog-post.html



14 коментара:

  1. Да си призная честно не съм от най-големите
    фенове на тиквата.
    Обичам я повече в солени ястия .
    Но този сладкиш, ако ми поднесеш няма да откажа :)
    Хубава седмица, Лети и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък не мога да ги накарам вкъщи в солени ястия да я възприемат - само в печива и сладкиши. Да не говорим, че децата изобщо не трябва да знаят, че присъства иначе не ядат. Що се отнася до мен - също я обичам повече в солените предложения, не съм много по сладкото като консуматор! :-)
      Благодаря ти, Дани!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Лети чудесна рецепта! Ние всички обичаме тиква, във всякакви ястия, десерти и т.н. Твоят сладкиш звучи много вкусно - сочен, ароматен, и хрупкавият завършек особено ми допада.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Бети!
      Хубава нова седмица и на теб.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Чудесно предложение - ще пробвам с тиквонеядящото - май няма да я усети.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Моите "тиквонеядящи" не я усетиха :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. И аз обичам тиква, Вили, а домочадието - не:(, ама опитвам и аз постоянно да вмъквам тук-так:))
    Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе!
      Хубава нова седмица.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ама какви сме изобретателни с тиквата! Днес даже сервирах крем супа от тиквички (и тях не яде моят човек), та като опита и каза, че не му харесва много, попита с тиква ли е... Та щом не му хареса, значи е с тиква. :) Ама в сладкиши успешно я скривам! Даже понякога и да кажа, пак хапва. Затова сладкишът ти е прекрасен, Лети, определено ще ни допадне!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Налага се да сме изобретателни, като не ядат такива вкусни неща нашите човеци :-) Надявам се наистина да ви хареса.
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Благодаря!
      Много се радвам, че рецептата Ви допада!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте.Много вкусно тиквено предложение с неустоимо присъсътвие на амарети и шоколад.Любопитен съм и да приготвя този десерт.Имам квадратна тавичка със свалящо се дъно с размер 21/22 см.Мислите ли че е подходяща? Благодаря Ви предварително и Весели празници.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Радвам се, че рецептата Ви харесва. Надявам се и вкусът да Ви допадне.
      Струва ми се, че тавичката може да дойде малка. За да решите проблема, може да изсипете част от сместа в нея, докато запълни 2/3 от обема (но не повече, за да има накъде да бухва сладкиша) и ако ви остане от сместа, да я разпределите във формички за кексчета (мъфини), така ще се получат и няколко индивидуални порции. Има по магазините и такива формички, които са за еднократна употреба. При тях важи същото правило - пълнят се не повече от 2/3 от обема.
      Надявам се сладкишът да Ви хареса!
      Весели празници!

      Изтриване