събота, 30 януари 2016 г.

Гъбена супа от сушени манатарки и пресни печурки / Dried Porcini Mushroom Soup


Гъбена супа от сушени манатарки и пресни печурки / Dried Porcini Mushroom Soup 

Продукти:

1,5 литра горещ бульон (или гореща вода),
шепа сушени манатарки (около 25-30 грама),
около 200 гр. пресни печурки,
1 връзка пресен лук,
1 морков, 
1 картоф,
2 скилидки чесън,
2 щипки суха мащерка,
сол,
 черен пипер,
1-2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз

за застройката:
1 с.л. (в връх) брашно,
100 ml течна готварска сметана




      Начин на приготвяне:

  • Сложете сушените манатарки в купа и ги залейте с малко топла вода, за да набъбнат.
  • Почистете, измийте и нарежете гъбите. Измийте, почистете и нарежете пресния лук. Обелете и настържете на едро ренде картофа и на по-ситно ренде моркова.
  • Загрейте в тенджера на котлона 2 с.л. зехтин за готвене (или малка бучка масло +1 с.л. зехтин). Изсипете нарязаните гъби и задушете, като разбърквате, около 5 минути. 
  • Прибавете манатарките и водата, в която са киснали, горещия бульон (или вода), нарязания пресен лук, настърганите картоф и морков, щипка мащерка, черен пипер и сол на вкус и оставете супата да ври на тих огън около 20-тина минути.
  •  В купичка сложете брашното и сметаната, започнете да добавяте по малко течност от супата, като непрекъснато разбърквате, така че да се получи еднородна гъста смес (кашичка). Пасирайте скилидките чесън, прибавете ги към кашата и добавете кашата в тенджерата. Разбъркайте и оставете на слаб огън още около 2-3 минути.
  • Отдръпнете от огъня и прибавете ситно нарязания пресен магданоз.



    *** За още рецепти с гъби от блога  -  виж тук ***



2 коментара: