четвъртък, 28 януари 2016 г.

Разядка със сушени сини сливи / Appetizer with prunes


   Има един град в България, където сините сливи са на особена почит, където всяка година се провежда български фестивал на сливата, където има конкурс за най добра сливова ракия и кулинарен конкурс за любители готвачи в три категории: основно ястие или предястие със сливи, сладкиш със сливи и сладко със сливи. Сетихте ли се кой е града? Троян, разбира се!
   Тази година, около новогодишните празници се озовах в Троянския край. Без да го целя, това посещение се превърна в истинско гурме приключение. Опитах прекрасни ястия от българската кухня, някои  от които съвсем специфични за региона. В една механа в с.Орешак, хапнах чудесна разядка със сушени сини сливи, която ми хареса толкова много, че се опитах вкъщи да я възпроизведа, отгатвайки продуктите които съдържа и нагаждайки ги така, че да са най-близо до дегустираното и същевременно да кореспондират с вкуса на семейството. 
Това е резултата :-)


 Разядка със сушени сини сливи / Appetizer with prunes

Продукти:

за около 4-5 човека

400 гр. цедено кисело мляко,
около 150 гр. бяло саламурено сирене,
около 60 гр. сушени сини сливи без костилка,
около 50 гр. орехови ядки,
1 малка скилидка чесън,
сол и черен пипер на вкус

за поръсване: едро счукани орехови ядки 




       Начин на приготвяне:
  • Цеденото кисело мляко се изсипва в купа. Към него се прибавя настърганото на едро ренде сирене.
  • Скилидката чесън се обелва, пресова и добавя към другите съставки в купата.
  • Сушените сливи се нарязват на малки парченца. Ореховите ядки се счукват на едро в хаванче. Сливите и орехите се добавят към другите съставки и всичко се разбърква.
  • Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Отново се обърква и прибира в хладилника, за да се охлади добре (най-малко 1 час).
  • С помоща на лъжица за сладолед, от сместа се оформят топки, които се поръсват отгоре с едро счукани орехови ядки. 
  • Аранжират се по една или две топки на порция, върху листо от зелена салата.


6 коментара:

  1. Колко интересна разядка, Лети! Дори смела бих казала. :) Ама звучи интригуващо! Пожелавам ти повече подобни емоции!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери и на мен така ми прозвуча, когато я опитах в Орешак! Много ми хареса, пък и обичам да опитвам нови неща. Нали знаеш, че съм по кулинарните приключения? ;-)
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Страхотно! Обичам ястията със сини сливи, а тази разядка веднага ме грабна. Записвам си я за най-скорошна направа!
    Приятна вечер, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Надявам се да ти хареса. На нас ни допадна вкуса.
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. О, Лети, ще се пробва! Знам колко са сочни и вкусни троянските сини сливи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Весе!
      Необичайна ми се стори комбинацията, но когато я опитах много ми хареса!

      Изтриване