Начин на приготвяне:
- Първо се приготвят около 10 броя палачинки.
За по-неопитните в кухнята обяснявам накратко как става, а опитните кулинари просто да пропуснат обясненията за тази стъпка. В купа се счупете яйцата, леко ги разбийте с телена бъркалка, прибавете млякото и водата, щипка сол и с телената бъркалка отново разбийте сместа докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза (или рядка крем супа), а бъркането е докато се получи гладка, еднородна смес без бучки. Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие, намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна (отнема по-малко от минута), с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Ипържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка, задължително намаслявате тигана с няколко капки олио. Не слагайте повече олио от необходимото.
- Майонезата се изсипва в купичка, прибавя се към нея киселото мляко, горчицата, лимоновия сок, черен пипер на вкус (ако е необходимо и малко сол, но внимавайте, защото в тортата се използват доста продукти, които съдържат сол) и се разбърква добре.
- В подходяща чиния се слага първата палачинка, намазва се с майонезената смес, поръсва се с настърган кашкавал и настъргано твърдо сварено яйце. Втората палачинка се намазва от едната страна и с намазаното надолу се поставя върху първата. Отгоре също се намазва и върху нея се поставя тънко нарязана шунка (или нарязаното на ситно сварено пилешко месо). Третата палачинка се намазва от едната страна с овкусената майонеза и се поставя върху втората с намазаното надолу. От горната страна също се маже и върху нея се поставят тънко нарязани резенчета кисела краставичка. Захлупва се с намазаната от едната страна четвърта палачинка, тя се маже отгоре с крема сирене и наръсва обилно с нарязани на кръгчета маслини. Така продължавате до изчерпване на палачинките.
- Подредената солена торта се намазва отстрани и отгоре с майонезената смес и наръсва с настърган кашкавал.
- Украсява се пожелание и според въображението, като за украса може да използвате различни зеленчуци и зелени подправки – например репички, чери домати, краставица, маслини, магданоз или копър и т.н.
- Готовата торта се слага в хладилник, внимателно покрита с фолио за свежо съхранение и се оставя да стегне поне 2-3 часа. Също може да се приготви от предния ден и да се консумира на следващия.
Чудна солена торта, Вили!
ОтговорИзтриване