петък, 4 март 2022 г.

Солена палачинкова торта / Salty Pancake Cake


    Днес ще предложа една рецепта от старите мамини и бабини тетрадки, но в осъвременен облик. За мен тя е специална, защото предизвиква сантиментален спомен - преди немалко години това беше първото нещо, което приготвих за любимия мъж, сега – мой съпруг. Затова си я обичам, макар и да не я правя често :-) 
    Тази солена торта става много вкусна, изключително подходяща е за предястие по някакъв празничен повод, насищаща е и може да бъде предвиден броя на парчетата, което я прави чудесен избор за събирания на 8-10-12 души. Бройката на парчетата ще зависи от диаметъра на палачинките, които ще приготвите. На снимката съм показала солена торта с палачинки по-малък диаметър – използвах тиган 22 см. и съответно тортата е около 8 парчета. Ако приготвите палачинки в тиган с по-голям диаметър (напр. 26 см.), тортата ще е по-голяма и съответно парчетата повече.
 

Солена палачинкова торта / Salty Pancake Cake

Продукти:

За около 10 палачинки ще са ви необходими ориентировъчно: 
4 яйца; 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко; 1/2 ч.ч вода; щипка сол; брашно колкото е необходимо, за да се получи смес с гъстотата на боза

За плънката:
 около 500 гр. майонеза; 
1-2 с.л. кисело мляко;
1 ч.л. с връх горчица
1 с.л. лимонов сок;
 черен пипер на  вкус;
около 150 гр. крема сирене;
шунка около 250-300 грама или подобно количество сварено и обезкостено пилешко месо;
около 6 бр. кисели краставички (може и повече – количеството зависи от големината им);
3 твърдо сварени яйца;
около 100 гр. маслини без костилки;
настърган кашкавал около 200-250 гр.

За украса: 
зеленчуци и подправки по избор - може да използвате репички, чери домати, краставица, маслини, магданоз или копър


    Начин на приготвяне:

  • Първо се приготвят около 10 броя палачинки. 

За по-неопитните в кухнята обяснявам накратко как става, а опитните кулинари просто да пропуснат обясненията за тази стъпка. В купа се счупете яйцата, леко ги разбийте с телена бъркалка, прибавете млякото и водата, щипка сол и с телената бъркалка отново разбийте сместа докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза (или рядка крем супа), а бъркането е докато се получи гладка, еднородна смес без бучки. Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие, намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна (отнема по-малко от минута), с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Ипържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка, задължително намаслявате тигана с няколко капки олио. Не слагайте повече олио от необходимото.

  • Майонезата се изсипва в купичка, прибавя се към нея киселото мляко, горчицата, лимоновия сок, черен пипер  на вкус (ако е необходимо и малко сол, но внимавайте, защото в тортата се използват доста продукти, които съдържат сол) и се разбърква добре. 
  • В подходяща чиния се слага първата палачинка, намазва се с майонезената смес, поръсва се с настърган кашкавал и настъргано твърдо сварено яйце. Втората палачинка се намазва от едната страна и с намазаното надолу се поставя върху първата. Отгоре също се намазва и върху нея се поставя тънко нарязана шунка (или нарязаното на ситно сварено пилешко месо). Третата палачинка се намазва от едната страна с овкусената майонеза и се поставя върху втората с намазаното надолу. От горната страна също се маже и върху нея се поставят тънко нарязани резенчета кисела краставичка. Захлупва се с намазаната от едната страна четвърта палачинка, тя се маже отгоре с крема сирене и наръсва обилно с нарязани на кръгчета маслини. Така продължавате до изчерпване на палачинките.
  • Подредената солена торта се намазва отстрани и отгоре с майонезената смес  и наръсва с настърган кашкавал.
  • Украсява се пожелание и според въображението, като за украса може да използвате различни зеленчуци и зелени подправки – например репички, чери домати, краставица, маслини, магданоз или копър и т.н.
  • Готовата торта се слага в хладилник, внимателно покрита с фолио за свежо съхранение и се оставя да стегне поне 2-3 часа. Също може да се приготви от предния ден и да се консумира на следващия.
    *** Тази торта търпи вариации и можете да изключвате едни продукти и да включвате други. Условието е само продуктите да си подхождат. В много солени палачинкови торти се използва лютеница, но аз лично не харесвам и не препоръчвам такъв вариант. Въпреки че много обичам лютеница, според мен тя не се съчетава добре тук с другите продукти и често доминира във вкуса.
   Ако желаете да разнообразите и да използвате в тортата свежи зеленчуци, препоръчвам замяна на киселите краставички с прясна краставица, като я подготвите по следния начин – обелете я, срежете я на две по дължина, отстранете семенната част в средата, останалото нарежете на много малки кубчета (като за таратор), посолете ги леко и ги оставете да се отцедят от водата за около 30 минути. След което можете да използвате така подготвената прясна краставица вместо кисела. Друг вариант е да се нарежат много тънки шайби домати, на които да махнете семенната водниста част и така да ги използвате в тортата. 



1 коментар: