Тази година се изниза още по-неусетно от предишните. Ритъмът става все по-забързан, а времето за любими занимания все по-малко. Въпреки че публикациите в блога са по-малко като количество, ще ми се да вярвам, че като качество са по-добри, интересни и вкусни.
Често ме питат не ми ли омръзва "да се занимавам непрекъснато с манджи и битовизми", не ми ли е скучно да стоя все в кухнята. На тези хора казвам, че се занимавам с много и различни неща и съвсем не прекарвам цялото си време в кухнята. Не е необходимо готвенето да отнема дълги часове, за да предложи човек на семейството си нещо вкусно. Просто трябва да има желание - останалото са оправдания. Готвенето не само ми е приятно и действа отпускащо, отморяващо на фона на останалите ми ангажименти, но и съпътстващите го занимания – аранжиране и снимане, са много забавни и творчески. Нямам никакви претенции за перфектност или професионализъм, просто се наслаждавам на всичко това – от приготвянето, през аранжирането, снимането и накрая, естествено похапването. Ето защо, колкото и малко свободно време да ми остава, обичам да го споделям с вас на тези страници.
Благодаря от все сърце на всички, които се отбиват тук!
Днес виртуално ще ви почерпя с един много интересен сладкиш - Impossible Сake, т.е невъзможен кейк или още наричан "невъзможен флан".
Може би се питате защо носи това необичайно име и защо е интересен? Навярно защото, когато човек прочете рецептата решава, че това просто не може да се получи. После като размисли, решава, че ще стане и даже е логично да се получи, но все пак до самия край не е много сигурен. Причината е в последователността на изсипване на продуктите във формата - първо се изсипва кейковата смес, после течната яйчена смес за крема. В процеса на печене, те самички се преобръщат като течната отива надолу, а кейковата се издига нагоре. Когато кейка е изпечен, формата се обръща в чинията и нещата застават на своите места, така като ги виждате на снимката. Забавно е, нали? Пък е и много вкусно, получавате страхотна шоколадова основа и нежен яйчен крем отгоре.
Десертът е с мексикански произход и обичайно има и карамел, но аз реших да избера вариант без тази добавка, ако желаете може да го прибавите като топинг. Ако сладкишът ви е харесал - опитайте и вие.
Може би се питате защо носи това необичайно име и защо е интересен? Навярно защото, когато човек прочете рецептата решава, че това просто не може да се получи. После като размисли, решава, че ще стане и даже е логично да се получи, но все пак до самия край не е много сигурен. Причината е в последователността на изсипване на продуктите във формата - първо се изсипва кейковата смес, после течната яйчена смес за крема. В процеса на печене, те самички се преобръщат като течната отива надолу, а кейковата се издига нагоре. Когато кейка е изпечен, формата се обръща в чинията и нещата застават на своите места, така като ги виждате на снимката. Забавно е, нали? Пък е и много вкусно, получавате страхотна шоколадова основа и нежен яйчен крем отгоре.
Десертът е с мексикански произход и обичайно има и карамел, но аз реших да избера вариант без тази добавка, ако желаете може да го прибавите като топинг. Ако сладкишът ви е харесал - опитайте и вие.
Impossible Cake / Невъзможен сладкиш
За кейка:
100 грама черен шоколад (съдържание на какао над 50 %),
150 гр. масло,
3 яйца,
150 гр. захар,
100 гр. брашно,
25 гр. какао,
1 ч.л. бакпулвер
За флана (яйчения крем):
400 ml прясно мляко,
400 гр. кондензирано, подсладено мляко,
200 гр. крема сирене (тип "Филаделфия"),
4 яйца,
1 ампула течна ванилия
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете дълбока кейкова форма с дупка в средата с мазнина по дъното и стените. подгответе сиподходящ по-голям съд, който ще напълните с вода до половина, защото сладкиша се пече на водна баня.
- Разтопете заедно шоколада и маслото в микровълновата фурна или в тенджерка на котлона и ги оставете настрана.
- В дълбока купа, разбийте яйцата и захарта, докато побелеят и сместа стане кремообразна. Добавете шоколадовата смес (не трябва да е гореща) и разбъркайте, докато се смесят. Смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато брашното се поеме.
- В друга купа сложете кондензираното мляко, прясното мляко, ванилията, яйцата и крема сиренето. Разбъркайте с миксера на ниски обороти за кратко, само докато се смесят до еднородна консистенция.
- Изсипете кейковата смес в подготвената и намазана с мазнина форма, върху нея внимателно налейте течната смес. Покрийте хлабаво формата отгоре с фолио за печене.
- Сладкиша се пече на 160 градуса, на водна баня. За целта, сложете кейковата форма в друг съд с по-голям диаметър, който сте напълнили до 3/4 с топла вода (задължително е водата да е топла). Водата трябва да стига горе-долу до половината на кейковата форма.
- Печете сладкиша докато дървено шишче забодено в него, излезе без полепнали трохи. В рецептата е указано, че печенето трае около 1 час, но на мен ми отне 1 час и 20 минути, като последните 20 минути пекох без фолиото отгоре.
- Кейковата форма се изважда от съда с водата и сладкишът се оставя да изстине, така както е във формата. С топъл нож се минава по ръбовете на формата, за да се освободи сладкиша от стените, след което се поставя чиния с дъното нагоре върху формата и сладкишът се обръща внимателно върху чинията. Това изисква известна сръчност и повишено внимание, за да излезе сладкиша безпроблемно цял. В процеса на печене слоевете са си разменили местата, на дъното е слязъл крема, а горе се е качил кейка, така при обръщане на формата в чинията получавате двуслоен сладкиш - долу с вкусен, сочен шоколадов блат, а горе - нежен яйчен крем.
Източник на рецептата: blogmegasilvita.com
И тук искам да те поздравя за чудесното местенце,
ОтговорИзтриванев което често се отбивам!
Тези дни направих този флан с двойно повече яйца, разбира се, и стана чудесен.
Сигурна съм какъв чудесен вкус добавя феерията с щоколад!
Прегръдки, Лети!
Много ти благодаря, Дани!
ИзтриванеНаистина е много вкусна комбинация, страшно се хареса вкъщи, а и беше много забавно да се уверя, че наистина смесите се завъртат самички при печенето, до края не ми се вярваше, че всичко ще е успешно, обаче ето на - стана :-)
Честита поредна блогогодинка, Лети!
ОтговорИзтриванеСъс здраве и вдъхновение продъжавай да поддържаш това чудесно местенце!
Сладкишът е прекрасен и със сигурност много вкусен. Придърпвам си и аз една чинийка :)
Поздрави и усмихнат ден! :)
Благодаря ти много, Мария!
ИзтриванеОпитвам се да го поддържам, дано да ми стига времето за всичко и в бъдеще :-)
Поздрави и пожелание за много пролетни усмивки в идните дни!
Любимо мое място -толкова красиво, спокойно и уютно е винаги тук! И най-вече-вкусно! Честита блогогодишнина, Лети! Пожелавам ти любов и вдъхновение, за да ги има дълго срещите ни тук! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от все сърце, Нели!
ИзтриванеПрекрасни пожелания, надявам се наистина да се случат точно така!
Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни!
Поздравявам те за блога, за рецептите и за вдъхновенията, които споделяш тук. Вълшебен сладкиш. Малко наподобява кодрит кадир, относно технологията, представям си какъв разкош е! Поздрави, Лети и продължавай да твориш красоти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Кате!
ИзтриванеВярно е, че наподобява на кодрит кадир, технологията е същата, само консистенциите на смесите се различават. Тази рецепта се води по произход мексиканска, доколкото разбрах от интернет, но няма да се изненадам, ако в крайна сметка и двете рецепти имат един общ първообраз :-)
Сърдечен поздрав!
Честита 6-та година Лети! Сладкишът е невероятен :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Кайти!
ИзтриванеПоздрави и чудесна седмица!
Поздравления :) Честито и наздраве !!!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря! :-)
ИзтриванеНаздраве! ;-)
Пръхкав, сочен , вкусен. Честита 6-та годинка, Лети! Още много изкушения да ни приготвиш.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мъхче, за вниманието и хубавите пожелания!
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Prekrasna vkusotia!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :-)
ИзтриванеРадвам се, че рецептата се харесва!
Честит празник и от мен, Лети! Нека твоето местенце цъфти и се развива, както и самата личност на човек през годините! Сигурна съм, че винаги ще ни изненадваш с такива невъзможно вкусни неща! :) Поздрави от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Люси! Прекрасно пожелание!
ИзтриванеПоздравления за поредната блогогодина, Лети!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да продължаваш да отморяваш в кухнята и да продължаваш да ни радваш с хубавите си рецети и снимки!
Поздрави! :)
Блаодаря ти сърдечно, Христина, за хубавите думи!
ИзтриванеИ аз, като Катето намирам прилика с кодрит кадир, но съставките са различни, особено в крема. Какво да кажа, Вили...прекрасен е сладкиша. С написаното в началото съм съгласна до последната запетайка, мога да изпиша и мнооого по темата, но да не задръствам местенцето ти:)
ОтговорИзтриванеВпечатлена съм много винаги и от снимките ти, и от чудесната посуда, която имаш!
Благодаря ти от сърце, Весе!
ИзтриванеЕдна част от посудата ми е спомен и наследство от баба, когато я използвам, винаги се сещам за нея. Така че в повечето случаи, старинният вид не е съвременна реплика, а си е напълно автентичен :-)
Поздрави!
Възможен и още как, Лети - вълшебен сладкиш...
ОтговорИзтриванеПоздравления за годишнината на твоето прекрасно местенце -
стил, вкус и класа - и още много, много по 6!
Сърдечни благодарности за прекрасните думи и чудесните пожелания, Диди!
ИзтриванеПоздравления за годишнината!
ОтговорИзтриванеСладкишът изглежда превъзходно, ще се опитам да го направя този уикенд.
Сърдечно благодаря!
ИзтриванеНе е труден, ще се получи, сигурна съм. Ще се радвам, ако се хареса :-)
Поздрави!
Направих го, получи се страхотен. Децата много го одобриха и искат пак. Красимира.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че така се е харесал!
ИзтриванеБлагодаря за доверието!
Сърдечни поздрави!
Впечатляващ десерт и перфектна презентация, снимките ти са супер! Поздравления и успех!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Поздравления и от мен - за годишнината и за сладкото изкушение! Този тип десерти ги наричам "впечатли свекървата" :D идеален е за целта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
ИзтриванеА колкото за впечатляването - съгласна съм, сладкиша е идеален за такава цел, защото е хем лесен, хем ефектен :-)
Поздрави!