събота, 28 ноември 2015 г.

Топка от сирена с нар / Pomegranate Cheese Ball


   Както се вижда, вече започвам с коледните предложения :-) Ще ви покажа едно предястие, което ми стана от любимите, поради многото си предимства. Първо, е много вкусно. Второ, красиво е и изглежда ефектно. Приготвя се невероятно лесно - като детска игра е. И не на последно място, търпи много импровизации, наистина много. 
   Подходящо е за партита, празнични вечери и гостувания от всякакъв вид. Перфектно, нали?
   Продуктите, които съм дала са препоръчителни и като количество, и като вид. Вие може да си ги нагодите по ваш вкус и да откриете нова, ваша комбинация. Единственото правило, което трябва да спазите е продуктите да си отиват.
    Ако ви харесва, опитайте и вие! 


 Топка от сирена с нар / Pomegranate Cheese Ball

Продукти:

около 250 гр. крема сирене от типа "Филаделфия" (със стайна температура),
около 60 гр. краве сирене,
около 60 гр.кашкавал,
около 30 гр. масло,
шепа орехови ядки,
шепа стафиди,
няколко стръка копър,
3 стръка пресен лук,
1-2 щипки черен пипер,
1 малка скилидка чесън
1 нар

за сервиране:
 крекери или солени  бисквити (още по-добре, ако са домашно приготвени), или малки препечени филийки (от франзела например) - аз използвах солени вафлени кори


          Начин на приготвяне:
  • Сложете крема сиренето в купа. Прибавете сиренето и кашкавала настъргани на ренде. Стопете маслото и добавете и него в купата.
  • Счукайте ореховите ядки и ги добавете при сирената, заедно със стафидите.
  • Добавете ситно нарязания копър и ситно нарязания пресен лук. Пресовайте чесъна и прибавете и него.
  • Подправете с черен пипер и ако се налага - със сол.
  • Разбъркайте много добре сместа. Сложете я върху голямо парче домакинско полиетиленово фолио, оформете като топка, завийте с фолиото и оставете в хладилник за около 2 часа, сирената да стегнат. Ако бързате може да сложите топката и във фризера за 15-20 минути, но внимавайте - тя не трябва да замръзва, а само да се охлади много добре.
  • Докато топката се охлажда, обелете нара и изронете семенцата в купа.
  • След като топката добре се охлади и сираната"стегнат", извадете топката, разопаковайте я от фолиото и цялата я налепете със зрънца от нар. 
  • До сервиране, съхранявайте топката в хладилник. Сервира се върху плато, в което сте  подредили и малки препечени филийки или солени крекери, или някакви солени бисквитки (още по-добре ако са домашно приготвени), върху, които да се маже сместа от топката.
*** Съвсем спокойно може да замествате продуктите - може да използвате вашата любима комбинация от сирена, можете да замените овкусяващите прибавки, можете да овъргаляте (налепите) топката не в зърна от нар, а например в ядки (за кафява топка) или в ситно накълцани зелени подправки (за зелена топка) или пък в сушени плодове - например стафиди и нарязани сушени кайсии (за жълта топка), или в сушени червени боровинки (за тъмно червена топка).

16 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря! Вкусна, бърза и красива - какво му трябва повече на човек в кухнята :-)

      Изтриване
  2. Лети, много е атрактивна тази топка със сирена и нар! Ще пробвам непременно. Хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мира!
      Надявам се да ти хареса :-)
      Спорна и изпълнена с предколедно настроение нова седмица :-)

      Изтриване
  3. Много ми хареса Лети. За мен зелена топка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кайти!
      Аз чесно да си призная, смятам постепенно да ги опитам всичките, включително с вариации и в основните съставки :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Ефектно и оригинално! И колко много идеи за разнообразно поднасяне!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Инче!
      Хубаво предколедно настроение!

      Изтриване
  5. И изглежда супер, и за вкуса съм сигурна, много добро предложение, Вили, ще си го открадна май за празниците, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Бих импровизирала, но семенцата от нар не бих заменила. Сякаш е коледна топка със светлинки, толкова е ефектно ястието, Лети! Поздравявам те и ти желая хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че идеята ти харесва, Гери! Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Много атрактивно предястие, много красиво!
    Браво, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария, за хубавите думи!
      Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване