Това е поредната италианска рецепта, която искам да споделя. В момента съм на тосканска вълна, но нищо чудно да ми хрумне скоро да сменя региона. Флирта ми с италианската кухня обаче скоро няма да приключи - любовта ни е взаимна и трайна :-)
Представям ви "Ариста ала фиорентина" или иначе казано - печено свинско контрафиле по флорентински. Предполагам, че рецептата ще се хареса на тези, които обичат подправки, като розмарин и салвия.
Предупреждавам, че традиционния български вкус е към малко по-шарено свинско месо или както дедите ни са казвали "по-блажно", а контрафилето, което се използва в тази рецепта, не е точно такова. Затова преценете собствените си предпочитания и ако решите, заменете месото - например със свински врат или свинска плешка без кост.
Ариста ала фиорентина / Arista alla Fiorentina (Roast pork loin)
Продукти:
парче свинско контрафиле около 1 кг.,
3-4 скилидки чесън,
2-3 стръка пресен розмарин,
1-2 стръка прясна салвия,
1-2 стръка прясна мащерка (опция),
около 100 гр. бекон (суров, а не пушен) или сланина,
1-2 с.л. зехтин,
сол на вкус,
черен пипер на вкус,
около 100 ml бяло вино,
около 100 ml бульон (домашен, а не от кубче) или вода
Начин на приготвяне:
- Свинското контрафиле се срязва през средата по дължина, без да се стига до края, така че, когато се разтвори да се получи нещо, като отворена книга. Посолява се и се наръсва с черен пипер от всички страни.
- Бекона (сланината) се нарязва на ситно. Подправките се измиват и нарязват. Скилидките чесън се обелват и нарязват на ситно.
- Вътрешната част на месото, която се е оформила след среза, се поръсва с нарязаните подправки, нарязания бекон (сланина) и ситно накълцания чесън. Накрая се наръсва с малко зехтин. Трябва да иглежда приблизително така:
- Месото се "затваря" (загръща) и стегнато се завързва с домакински конец по дължина и по ширина.
- Поставя се в тавичка. намазва се отгоре със зехтин и се поръсва с малко от нарязаните зелени подправки. На дъното се сипват виното и буьона (водата).
- Тавичката се поставя в предварително загрята на 190 градуса фурна и се пече около 45- 60 минути (зависи от големината на месото) или докато е готово. Можете да проверите, като го боднете с дървено шишче или вилица. Сока, който излиза трябва да е бистър, а не розов, а месото отгоре да е с приятен загар. Ако е необходимо, в процеса на печенето може да се долива малко вода.
- След изваждане на тавата от фурната трябва да се остави да постои 5-10 минути, преди да се започне нарязване.
- Сервира се топло или на стайна температура, нарязано на резени (слайсове) и полято със соса от тавичката. Можете да гарнирате с печени картофи и свежа салата.
*** В автентичната тосканска рецепта не се използва бекон (сланина), но без него месото става по-сухо.
Изглежда божествено, Лети!
ОтговорИзтриванеТака е, когато ходиш на "вкусни"дестинации!
Прегръдка!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеВярно е, а за мен наистина тази е една от най-вкусните възможни дестинации :-)
Прегръдки!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеМисля, че това което виждам е контра филе, бон филето е по-тънко и по-малко, няма такъв размер, просто за точността на рецептата.
Здравейте!
ИзтриванеСърдечно благодаря за уточнението. Грешката е станала, защото превеждах рецептата от чужд език и мислех, че думата е за бон филе. Сега използвах "помощ от приятел" за по-точен превод и наистина сте права - контра филе е. Аз по случайност също използвах контра филе, както и сте забелязали на снимката, просто защото нямаше бон филе в месарницата.
Сега ще коригирам рецептата и още веднъж ви благодаря за уточнението.
Поздрави!
Страхотно е ! Розмарин и салвия са ми от любимите подправки :)
ОтговорИзтриванеБлагодапря ти, Кайти!
ИзтриванеЩе правя пак тази рецепта, защото стана много вкусна, но ще сменя месото. Ще я побългаря следващия път, като използвам врат без кост. Иначе подправките и на мен ми харесват много.
Лети и аз го направих с вратно месо. Замених сланината с друго и ако успея да заснема ще покажа при мен и ще те посоча за източник :-) Благодаря !
ИзтриванеНадявам се да ви е харесало, Кайти! Аз ти благодаря за доверието!
ИзтриванеМного съм любопитна как се е получило със свински врат и ще се радвам да покажеш.
Сърдечни поздрави!
Ох, как харесвам такива месни рула! Чудесна рецепта, която записвам и ще опитам при първия удобен случай. Благодаря, Лети, за хубавото предложение! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти хареса, Албенка! На нас много ни допадна, но както и по-горе съм отбелязала ще сменя следващия път месото - може би с врат или плешка без кост. мисля, че ще стане по-добре.
ИзтриванеБлагодаря ти и поздрави!
Страхотно изглежда, Лети! Не приключвай този флирт никога. Рецептите, които ни представяш наистина са много хубави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
ИзтриванеТо как ли да приключа, като много обичам освен да готвя от тази кухня и да я ям. Изобщо не ми омръзва :-)
Поздрави сърдечни!
тя тази рецепта няма как да не се хареса, да не говорим за снимките ти и винаги добрите идеи от Ботуша. Поздрави, Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мъхче!
ИзтриванеИмам в запас още доста идеи за реализиране, ама пусто време дето все не достига...
Сърдечни поздрави! :-)
Аз пък не съм фен на италианската кухня - не съм по пиците, пастата и морските дарове, но виж тази рецепта, Вили ми е точно по вкуса - и непременно с филе, но непременно със сланинка.
ОтговорИзтриванеАма Весе, италианската кухня съвсем не е само пици и паста, да знаеш още какви вкусни изненади крие :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави сърдечни!
Мнооого апетитно,много!Както личи от снимката с книгите ще има да ни радваш с още безброй италиански вкусотии,ура!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! :-)
ИзтриванеВярно, че доста неща съм запланувала, ама да видим кога. Време няма много напоследък за снимките, пък и рано се стъмва. Нищо, де! Колкото, толкова - все някога ще стане :-)
Прегръдки!
Ваауууу!
ОтговорИзтриванеПриема ли се за коментар?
Че как няма да се приеме! Ами то по-красноречив коментар от това няма :-)
ИзтриванеБлагодаря!