събота, 29 януари 2022 г.

Баклава кошнички / Baklava Cups


    Днес предлагам един много вкусен и интересен десерт. Това е съвсем нетипичен вариант на традиционната и обичана баклава, а именно – баклава кошнички или ако предпочитате – баклава чашки. Приготвянето е лесно, макар че обясненията са подробни, но то е, за да може дори начинаещ в кухнята да се справи. 
    При тази рецепта централното място е за ядките, те доминират във вкуса. Корите се усещат по-малко, сиропа също е по-малко от обичайното в сравнение със  стандартната баклава. Той напоява долната част на кошничката, но горната остава приятно хрупкава. Трябва да кажа, че заобичах това сладко изкушение от първата хапка. Надявам се да допадне и на вас.

Баклава кошнички / Baklava Cups

Продукти:
 
за около 12 малки кошнички

за кошничките: 
около 4-5 броя фини кори за баница и олио за намазване на корите
за пълнежа: 
около 2 ч.ч. сурови ядки (аз смесих шамфъстък, бадеми и лешници, но съм правила и само с орехи, пак е вкусно);
малка шепичка сушени червени боровинки и стафиди;
1/2 ч.л. канела;
3 щедри с.л. масло (размекнато, за да може да се загребе, но да не е стопено),
3 с.л. (с връх) мед
за сиропа:
3 с.л. (с връх) мед;
2 с.л. кафява захар,
1 к.ч. вода (60 ml),
2 с.л. лимонов сок,
ванилия

    Начин на приготвяне:

  • За да направите кошничките, всяка кора за баница се нарязва по дължина на три ленти, а всяка лента се нарязва на три квадрата (или правоъгълника) приблизително 10/10 см. За всяка кошничка се използват 3 или 4 квадрата (правоъгълника), като всеки с помоща на готварска четка съвсем лекичко се намазва с олио и се слагат един върху друг така, че ъглите им да се разминават. Формички за малки кексчета (мъфини) се намазняват и се поставят вътре подредените кори. Аз си подрязвам стърчащите триъгълни крайчета, за да станат кошничките равни отгоре. Формичките, които използвате може да са метални или силиконови няма значение, пробвала съм и с двата вида. Пекат се в предварително загрята до 160-170 градуса фурна до леко порозовяване. Внимавайте и не ги препичайте, защото с плънката после ще се пекат още.  Извадете от фурната, оставете ги за няколко минутки, после внимателно махнете от формичките и оставете да изстинат на решетка.
  • Докато кошничките изстиват си пригответе пълнежа. Смелете в блендер ядките, боровинките и стафидите (нито много едро, нито прекалено ситно, на снимките се вижда как). Можете да използвате комбинация от предпочитаните ядки, а може и само един вид да сложите. В купа стопете маслото, прибавете меда, канелата, смлените ядки и сушени плодове и разбъркайте много добре.
  • Напълнете кошничките със сместа, подредете ги в тава и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 5 минути. Следете, защото все пак зависи от фурната – ядките трябва да се запекат, но без да прегорят нито те, нито кошничките. Извадете кошничките от фурната и оставете да изстинат.
  • Пригответе сиропа като сложите всички съставки в малка тенджерка, сложете на котлона и на средна степен варете 4-5 минути. Оставете леко да изстине, трябва да е топъл, но не горещ.
  • Сипете по 2-3 чаени лъжички от топлия (но не горещ) сироп във всяка кошничка. Кошничките трябва да сте сложили в чиния или тавичка, защото е възможно част от сиропа да протече отдолу. Оставете десертчетата 30-тина минути да постоят и да си поемат сиропа, след което са готови за консумация.



5 коментара:

  1. За много години, Лети!
    Прекрасна идея!

    ОтговорИзтриване
  2. Подравления за тази рецепта! Браво! Ще я опитам съвсем скоро


    Професионално кухненско оборудване - конвекционални фурни, миксери, машини за паста, печки, котлони, фритюрници, котлони, готварски шкафове и много други!



    А Вие Гладни ли сте? Разгледайте тези кулинарни рецепти Гладни ком

    ОтговорИзтриване