сряда, 25 януари 2017 г.

Чорба с картофи и праз / Potato Leek Soup


     Тази супа много ми хареса. Приготвя се лесно, с малко на брой и съвсем достъпни продукти. Няма застройка, но за разлика от много други супи се готви с масло, а не с растителна мазнина,  а това ѝ придава чудесен вкус и аромат. 

Чорба с картофи и праз / Potato Leek Soup

Продукти:

2 големи стръка праз,
5-6 средни картофа (около 800 гр.),
2 моркова,
2 с.л. масло,
сол и черен пипер на вкус,
малка щипка индийско орехче,
1-2 ч.л. зеленчукова подправка за супи (от изсушени целина, пащърнак, магданоз и морков). Аз използвам на "Шидеров"– харесвам я, защото няма сол, стабилизатори и оцветители, а съдържа просто изсушени подправки и зеленчуци

ситно нарязан пресен магданоз за поръсване (по желание)


      Начин на приготвяне:

  • Празът се почиства, измива и нарязва. Картофите се обелват и нарязват на по едрии парчета, като за яхния. Морковите също се почистват и нарязват на парченца.
  • В тенджера се стопява маслото на котлона, прибавя се нарязания праз, разбърква се добре, така че маслото и праза да се смесят и на умерен огън се задушава докато омекне (5-8 минути). Прибавя се около 1800 ml  вода и когато заври се добавят картофите, морковите, сол на вкус и подправките. Оставя се да ври на слаб огън докато се сварят картофите.
  • С помоща на решетеста лъжица се изважда около половината количество картофи от супата (няма проблем ако попадне и някое морковче или малко праз), намачква се с ръчна преса за картофи или вилица и се връща обратно в супата. Оставя се да ври още 5 минути, след което се оттегля от огъня и пожелание се наръсва със ситно нарязан пресен магданоз.

2 коментара: