Това е втората рецепта за електронното блогосписание SOintoFOOD. Този път е за десерт, чиято история ми се стори интересна, а вкусът се оказа чудесен.
Той носи името "MOHR IM HEMD". Рецептата е австрийска и по-точно от Виена. Казват, че още се сервира във виенските сладкарници. Представлява вид пудинг, но тъй като аз нямам необходимата форма за варене на пудинг, избрах вариант на рецептата с печене (който видях в сп. "Sale&Pepe", ноември 2011г.).
Казват, че този десерт се е появил, в чест на главния герой на операта на Верди -"Отело", след нейната премиера. Дали е така, не знам, но е много вкусен. Интересното е, че не съдържа брашно, а се прави със смлени бадеми и галета. Получават се много по-леки като текстура кексчета. Аз замених сметановия крем с маскарпонен, защото моето семейство го обича повече, но всеки може да си избере вариант за топинг, по свой вкус.
"MOHR IM HEMD"
Продукти:
за 8-9 мини десертчета
70 гр. готварски шоколад (или черен шоколад със съдържание на какао над 60 %,
60 гр. галета,
70 гр смлени ситно бадеми,
100 гр. захар,
90 гр. масло,
4 яйца,
щипка сол
за крема-топинг:
оригинален вариант: 200 ml течна сметана, пудра захар на вкус
или
втори вариант (от снимката): 250 гр. маскарпоне, пудра захар на вкус, 100 мл. течна сметана
- Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Шоколада се разтопява на водна баня.
- Маслото (със стайна температура) се разбива със 70 гр. захар на крем. Прибавят се с разбиване, един по един жълтъците. Накрая се добавя и разтопения (но не горещ) шоколад.
- Галетата се смесва със ситно смлените бадеми и се добавят към маслено-яйчената смес. разбърква се докато се поемат.
- Белтъците и щипка сол се разбиват на сняг. Смесват се с кейковото тесто, като се действа при разбъркването внимателно. Бъркайте с въртеливи движения само в една посока, докато белтъците се поемат.
- Формичките (аз използвах от по-малкитесиликонови формички за мъфини) се намасляват, наръсват с останалата захар и сместа се разпределя в тях.
- Сладкишите се пекат в предварително загрята до 160 градуса фурна, около 25 минути.
- За топинга: 1-ви вариант - сметаната се разбива с пудрата захар до пухкав крем; 2-ри вариант - Сметаната се разбива с пудра захар до сгъстяване и се прибавя на няколко пъти с кратко разбиване (колкото да се смесят) към маскарпонето.
Страхотен десерт! И толкова красиво поднесен. Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Лучия!
ИзтриванеПожелавам ти прекрасно предколедно настроение и весело посрещане на празниците!
Браво, Вили!
ОтговорИзтриванеДостойно представяне на този изискан десерт!
Честита Коледа!
Бъдете здрави и щастливи!
Честито Рождество Христово, Весе! Да сте здрави и честити!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубаво посрещане на новата година!
Честито Рождество,Лети!Чудих се от патицата ли да започна,ноне издържах на вида на това сладко съвършенство!Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово и честита Нова 2016 година, Миленка! Много здраве и щастие!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце! :-)