петък, 4 април 2014 г.

Фритата със спанак и ориз / Spinach Rice Frittata


   Тези дни се чудех какво да приготвя, което хем да става лесно и сравнително бързо, хем да има сезонните "зелени" витаминени съставки, хем да е нещо по-различно от традиционното. Така че купих малко спанак, малко пресен чесън и пресен лук, малко магданоз и копър, поогледах какво имам в наличност из хладилника и по шкафовете и ето какво се получи.
   Ако ви харесва, опитайте! Може да импровизирате с количествата на зеленчуците, както допада на вашия вкус.

Фритата със спанак и ориз / Spinach Rice Frittata

Продукти:

за около 4 порции

около 300 гр. почистен от корените и стъблата и измит спанак,
3 стръка пресен чесън,
4-5 стръка пресен лук,
4-5 гъби (средна големина),
4 с.л. зехтин (или олио),
1 ч.ч. от 150 ml ориз (чашата да не е препълнена догоре, а горе долу един пръст под ръба),
4 яйца,
около 200 гр. рикота (или фина извара),
1 с.л. доматено пюре,
сол и черен пипер на вкус,
2 с.л. ситно нарязан копър,
2 с.л. ситно нарязан магданоз,
около 100 гр. моцарела за пици (или кашкавал)


Начин на приготвяне:

   Трябва да използвате съд, в който може да се готви както на котлона, така и във фурната. 
   Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън на ситно, а гъбите  на осминки.
 Загрейте зехтина, задушете за 2-3 минутки лука, чесъна и гъбите. Прибавете спанака, разбъркайте и гответе за кратко, колкото спанака да омекне, но да запази яркия си зелен цвят. Прибавете, почистения и измит ориз и 1½ -2 ч.ч. вода (мерете водата в същата 150 ml чаша в която сте измерили ориза). Подправете със сол и черен пипер на вкус и гответе на слаб огън докато ориза стане готов. Оттеглете от огъня.
   В купа разбийте с вилица яйцата, прибавете доматеното пюре, около 4-5 с.л. вода, рикотата (или изварата), копъра и магданоза и разбъркайте. Изсипете яйчената смес върху оризовата и леко разбъркайте. Нарежете моцарелата (или кашкавала) на малки парчета и прибавете равномерно към сместа. Върнете на котлона и гответе на слаб към среден огън няколко минути, докато фритатата започне да се запича оттдолу и отстрани и сместа да се стяга.
  После, поставете съда във предварително загрятата до 180-190 градуса фурна в горната й половина (може да използвате функцията грил или печене само на горен реотан) и запечете, докато фритатата отгоре стане цялата златиста.
   Сервирайте ястието топло, нарязано на триъгълници със салата според сезона.


16 коментара:

  1. И аз си готвя зеленийки тези дни, страшно обичам. :) И твоето предложение е страхотно, Лети, хем вкусно, хем полезно. :)
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние така! Зажадняли сме за свежи и зелени ястия, след зимата време е, пък и ги обичаме много :-)
      Благодаря ти, Гери!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Фритатата е страхотна ! Аз имам лапад,който има малко по-кисел вкус от този на спанака и ще опитам по този начин, вместо само с ориз. Сигурна съм, че ще се получи :)) И да се похваля, че кифличките ми станаха страхотни :) С твоите напътствия и моя опит ( дето го имам някакъв с тестата ) резултатът беше много добър, а следващият ще е още по :)) Скоро ще споделя с линк към теб :) Благодаря Лети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, много се радвам, че кифличките са се получили! Благодаря ти за доверието!
      Не виждам защо фритатата да не стане и с лапад, но не мога да споделя от опит, защото съм я правила само със спанак. Ако пробваш, моля те, кажи как е.
      Поздрави и пожелание за чудесни почивни дни!

      Изтриване
  3. Чудесна е фритата, Лети!
    Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дани!
      Прегръдки и успешен старт на новата седмица!

      Изтриване
  4. Много обичам зеленийки, да ги ям и да ги пия. Прилича ми малко на пролетния венец. Мисля да си го приготвя с лапад, че такова ми се намира в момента. Много вкусни снимки! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много ги обичам, Ани! За жалост, малчовците ми се мръщят. Не знам твоите принцеси как са със зелениите.
      Благодаря ти!
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Лети, прекрасно предложение! Опитвам се да наложа малко повече "зелено " хапване у дома, ама нещо не се "лепи" много тази идея! Може би ще пробвам това предложение, изглежда изкушаващо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси! При нас идеята се "лепи" само за мен и половинката, децата категорично отказват а се присъединят, дори и за предложения, като това. Какво да се прави, надявам се като поотраснат вкуса им да се култивира :-)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Отново чудесно предложение, Лети -
    пролетно, колоритно, много ароматно и по мой вкус, а снимките и презентацията - страхотни!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди, много си мила! Радвам се, че предложението ти допада, дано да ти хареса, ако решиш да го приготвиш.
      Сърдечен поздрав и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  7. Вкусно пролетно предложение с варианти за импровизация!
    Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили!
      Вярно е, че позволява доста да се импровизира :-)
      Поздрави и хубава пролетна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Ето това мога да го хапвам много,много пъти без да ми омръзне-ама много по мой вкус е,Летинка!Прекрасна рецепта и атрактивно-подканящи снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И на нас с половинката много ни допада заради многото зелении, а децата не щат дори да го опитат, точно заради тях :-))
      Поздрави!

      Изтриване