понеделник, 2 декември 2013 г.

Палачинки с цвекло и крем сирене за Коледа / Christmas beetroot rolls


  Коледа наближава, в кулинарните блогове става празнично, цветно и естествено - вкусно. И аз стартирам с предложения за празничната трапеза.
  Ето един вариант за предястие, което да украси празничния коледен обяд или вечеря.
  Настърганото цвекло, остава леко и приятно хруптящо в готовата палачинка и се съчетава чудесно с плънката от крем сирене и зелени подправки.

Палачинки с цвекло и крем сирене за Коледа / Christmas beetroot rolls

Продукти:

За палачинките:
2 яйца,
150 ml прясно мляко,
60-70 ml вода,
брашно,
щипка сол,
1 цвекло ( с големина на детско юмруче)

За плънката:
около 200-250 гр. крем сирене,
1-2 с.л. (с лек връх) цедено кисело мляко (или заквасена сметана),
3-4 стръка зелен лук,
няколко стръка копър,
няколко стръка магданоз,
2-3 скилидки чесън,
щипка черен пипер,
сол на вкус

За декориране на чинията: още нарязани на ситно зелен лук, копър и магданоз


  Начин на приготвяне:

   За палачинките:
   Счупете яйцата в купа, разбийте ги леко с вилица. Прибавете млякото, водата, щипка сол (около 1/3 ч.л.) и с вилица или телена бъркалка, разбийте сместа, докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката, като внимавате да не се образуват бучки. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза. 
  Почистете, обелете и измийте цвеклото. Настържете го на едро ренде. Прибавете го към палачинковата смес и леко разбъркайте, за да се разпредели добре.
  Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие (огъня не трябва да е прекалено силен), намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Може да се наложи да си помагате с дъното на черпака или лъжицата, защото настърганото цвекло в сместа донякъде спира равномерното разпределение на тестото по тигана. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна, с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Изпържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка една, задължително намаслявате тигана с няколко капки олио. 
  Оставете готовите палачинки да изстинат и в това време си пригответе плънката.
  Плънката:  Сложете крема сиренето в купа, прибавете цеденото мляко (или заквасената сметана). Добавете сол на вкус, щипка черен пипер и много ситно нарязаните или пресовани скилидки чесън. Разбъркайте много добре, докато получите еднородна, гъста, кремообразна смес.
  Нарежете зеления лук, копъра и магданоза на ситно. Половината прибавете към плънката и разбъркайте.
  Сглобяване и аранжиране: Намажете изстиналите палачинки с плънка, поръсете върху нея малко от останалата половина нарязани зелени подправки и завийте палачинката на стегнато руло. Завийте по същия начин и останалите палачинки.
  Приберете завитите на руло палачинки в хладилник за около час. Извадете охладените палачинки и с остър нож ги нарежете на "пънчета". Аранжирайте в плато, декорирайте с нарязани зелени подправки и съхранявайте до поднасянето в хладилник, покрити плътно с фолио за свежо съхранение.
  

30 коментара:

  1. Чудесни са, Лети!
    Много добра и цветна идея за всеки празник!
    Прегръдка и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепинко!
      Приятни приготовления за предсоящите празници!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Обожавам червено цвекло!
    Поредната вкусна и красива рецепта за
    предстоящите празници, Лети!
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много го обичам, Дани, пък е и толкова полезно :-)
      Благодаря ти, прегръдки!

      Изтриване
  3. много красиви :) и несъмнено вкусни, Лети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори!
      Поздрави и хубаво предколедно настроение!

      Изтриване
  4. Много харесвам такива свежи и експериментаторски солени палачинки! Адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! И аз обичам палачинковите вариации :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Лети, много красиво и вкусно предложение!
    Чудесни снимки!
    Желая ти весел и вдъхновен месец декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      С нетърпение чакам следващите ти предложения от вкусния декемврийски календар :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Вили, много идейно и красиво поднесено предястие. Много приятни цветове е станала палачинката. Прекрасни вечерни снимки. Лека и спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани!
      Приятни предколедни приготовления :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. много красиво и свежо предложение! Снимките са чудесни! Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Соня! Хубави и светли да са идващите празници и за теб!

      Изтриване
  8. Да, красиво, ефектно и празнично предложение, Лети,
    харесвам финеса в идеите ти за салати, предястия /и не само там:)/...
    Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Диди!
      Пожелавам ти чудесно предпразнично настроение!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Лети, много са красиви, цветни и Коледни! Страхотно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Хубави декемврийски дни и прекрасно предпразнично настроение!

      Изтриване
  10. As a respectful cookery blog, we kindly invite you to give a look at the gourmet products we have available on http://www.sugartrends.com/gourmet . Thanks and wishes of good cooking!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз мога и преди Коледа да ги хапна;) Много са ефектни, а вкусът няма начин да не ми хареса;))Поздрав, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче и ние предколедно май ги похапнахме :-))) Но цветовете са си коледни и превръщат палачинките в тематични, та може на някой да му свърши работа тази рецепта, за разнообразяване на коледната трапеза :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. Хем е вкусно, хем е красиво. Чудесна хрумка, Лети, страшно оригинално! И със сигурност много ще краси коледната трапеза. :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Хубави предпразнични дни!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Лети, обожавам цвекло и със сигурност ще се възползвам от рецептата. Палачинките са перфектни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса, Таня! Много настроение в предпразничните дни! Поздрави!

      Изтриване
  14. Разкошни са ти палачинките и снимките,Лети!
    Благодаря за идеята,непременно ще ги направя,много обичаме солени палачинки!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Надявам се да ви харесат :-)
      Сърдечни поздрави и прегръдка!

      Изтриване