неделя, 6 февруари 2011 г.

Маймунски хляб



Откакто видях този хляб за първи път в англоезичните блогове, не мирясах докато не намерих сгоден случай да го направя. Изглеждаше много интересно и не устоях.
На вкус също е интересен, който като го види очаква, че това ще е нещо като кейк се лъже. Наистина, тестото е хлебно, както си подсказва и заглавието на рецептата, само че си представете сладък (но съвсем леко) хляб с вкус на карамел и канела, придружен със стафиди и ядки - това е то маймунския хляб в тази му версия. Казвам тази версия, защото попаднах и на солени версии :)
За да го приготвя направих комбинация между две рецепти - може да ги видите тук (това е варианта на сп. "Меню") и тук (това е варианта, който първоначално си харесах).
Е, моят не стана толкова красив, освен това се оказа адски труден за снимане, още повече, че нямах и много време да се занимавам със светлина, композиция и прочие, но колкото толкова :))




Продукти:

За тестото:
450 гр. брашно,
1 пакетче суха мая (7 гр.),
3 с.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
250 мл. прясно мляко (с телесна температура),
1 яйце

Още ще ви трябват:
около 1 шепа стафиди + 1 с.л. бренди,
около 1 шепа начупени на едро орехи,
около 1 ч.ч. кафява захар (демерара),
2 ч.л. канела,
около 1/2 ч.ч. разтопено масло



В купа смесете пресятото брашно, маята, захарта и солта.
Направете кладенче и изсипете млякото и разбитото с вилица яйце. Бъркайте, докато продуктите се смесят и тестото започне да се събира на топка (аз бъркам с дървена лъжица).
После пренесете на набрашнен плот и месете, докато получите гладко, меко и еластично тесто. На мен ми се наложи да прибавям още брашно, докато се получи добре тестото.
Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го и го оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
В това време сложете стафидите заедно с брендито в купичка.
Нарежете (начупете) на едро орехите.
Смесете в купичка кафявата захар и канелата.
В друга купичка сложете разтопеното масло.
Разточете леко втасалото тесто, така че да се образува квадрат, като дебелината на тестото е около 1 см.(т.е. не изтънявайте много, много тестото с точилката). Нарежете квадрата на осем ленти по дължина, после на осем по ширина, така че да се получат 64 квадратчета. Може да видите как става тук - kitchenmagpie.com .
Намажете кейкова форма с мазнина.
Всяко квадратче тесто потопете първо в разтопеното масло, после го оваляйте в кафявата захар. Слагайте квадратчетата във формата за печене, като от време на време ръсите между тях с орехи и стафиди.
Когато приключите с тази операция, покрийте кейковата форма и оставете на топло да втаса около 40 минути.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, около 40 минути. Ако видите, че отгоре почва да прегаря, покрийте с хартия за печене. Проба за готовност, направете с дървено шишче, по него не трябва да полепва тесто.
Този хляб е най-вкусен топъл и е добре да се консумира в същия ден, в който е приготвен.



19 коментара:

  1. Лети и аз съм се спряла на един вариант маймунски хляб, но кога ли ще стигна да го направя :)
    Твоят е много ароматен :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Хихихи, невероятно име за тази вкуснотия!
    А и какви изкушаващи снимки....ммммм, суперско!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, много апетитно изглежда, а и ухае :)
    Опитвала съм солен вариант / на Танита/ и е много вкусен :)
    Поздрави и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда вълшебно, Лети! А представям си колко е апетитен и ароматен топло изпечен!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, чудесно се е получил!
    И аз от доста време му се каня, защото харесвам такъв тип хляб (с лек следък привкус) имам рецепта в една книжка, и всеки път като я преглждам си казвам - Трябва да го направя!
    Сърдечни поздави от мен и много усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Страшен е, страшен! Поздравления за идеята и майсторството :)

    ОтговорИзтриване
  7. Лети , чудесно изглежда този хляб , много апетитни снимки !
    Поздрави и усмихната нова седмица ! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лети и аз все се чудя какъв е този маймунски хляб. Обаче още не съм се решила да го приготвя!Твоят, изглежда уникално! Много съм впечатлена и си го записвам към рецептите за правене! :)
    Поздрави и лека седмица! :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,
    Благодаря ти!
    Хляба е хубав, но не мога да кажа, че е нещо изключително. Мен ме привлече необичайния му вид и нали съм си любопитна :)
    Хубава и спорна нова седмица от мен!

    Самодивке,
    Смешно име има наистина, така и не разбрах защо се казва така :)
    Благодаря ти!
    Спорна, весела и по-малко уморителна нова седмица!

    Дани,
    Аз първо попаднах на сладките варианти, после видях, че има и солени и много се изкуших да се откажа от сладките, че повече соленичко обичам, но заради децата се предадох :)
    Благодаря ти за комплимента!
    Хубава седмица изпълнена със слънчево настроение!

    Милена,
    Благодаря ти!
    Наистина топъл и прясно изпечен е най-хубав :)
    Спорна и усмихната нова седмица!

    Мария,
    Благодаря ти!
    И аз много исках да го приготвя, главно заради необичайния му вид :)
    Слънчева нова седмица от мен!

    Инче,
    Благодаря много!
    Видът му, на този хляб, наистина е интересен, ама не е много труден за приготвяне :)
    Хубава нова седмица с много ведро настроение!

    Сабина,
    Сърдечно благодаря!
    Много слънчево настроение през новата седмица!

    Маги,
    И мен ме гриза любопитство и мерак, докато не го направих. Сладкия вариант не е лош, но ще изпробвам и някой от солените, май те ще ми допаднат повече :)
    Сърдечен поздрав и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, аз също съм виждала този т.нар. хляб, но все не стигах до него...обаче снимките ти са толкова изкусителни, че май скоро ще го приготвя.
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Бре, много интересен хляб. Аз съм виждала сниман един в солен вариант и също бях се наточила много, но не намерих рецепта и забравих, слава богу...
    Спорна седмица, Лети!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Лети,
    много хубави са новите ти предложения -
    чудесни идеи, снимки и представяне.
    Правила съм такъв хляб с козуначено тесто и шоколад - твоята рецепта също ми харесва.
    Поздрав и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Мариета,
    Мария,
    Диди,
    Благодаря ви за вниманието и оценката!
    Според мен соления вариант ще се окаже по-вкусен и съм се заканила да направя и тази версия на маймунския хляб :)
    Сърдечен поздрав и пожелание за слънчева и ведра нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно! Много ми хареса идеята!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Марта!
    Когато видях за първи път хляба и аз много се впечатлих от вида му, затова не мирясах, докато не го направих :))

    ОтговорИзтриване
  16. Това хлебче, го гледам вече толкова години и все не мога да се наканя да го направя. Изглежда много апетитно. Може би е настъпил момента и аз да го спретна, че твоето е неустоимо направо.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. ЕдиЛина, дано да ти хареса :) И аз реагирах така на хлебчето, щом го видях за първи път и нямах мира докато не го приготвих :)
    Имай предвид, че наистина си има вкус на хляб, а не на кейк, както човек първоначално може да си помисли щом го види - получава се леко сладък хляб с карамелен вкус. Според мен е подходящ за сутрешна закуска.
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. v4era go napravih!!! dokato go preveh si misleh 6to za neveroyatna vratka e praveneto mu, no kato go izvadih i zahapah... vednaga zabravih za izgubenoto vreme!!! unikalno vkusno ne6to e!!! izyadoh po4ti edna 4etvart sami4ka, otdavna ne byah hapvala tolkova vkusno ne6to!!! prepora4vam vi go gore6to! spodelih go s moi rodnini i ostanaha vazhiteni!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че е било вкусно и сте харесали рецептата! Най-приятно ми е, когато рецепта от блога е разнообразила нечия трапеза и опиталите храната са останали доволни. Много ви благодаря за доверието и за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване