събота, 30 юни 2012 г.

Брускети и кростини - лятно удоволствие



Днес отново съм на италианска вълна и рецептите ще бъдат две, за да ви покажа едно истинско лятно удоволствие - брускети и кростини. Те спадат към италианските антипасти, тоест представляват предястие, но на мен са ми предостатъчни и като основно ястие в летните горещини, придружени с чашка студена напитка по избор - дали бяло вино или нещо друго, оставям на вашата фантазия.
Не, че през останалите сезони не може да си ги приготвяте, но съгласете се, че вкусът на летните домати не може да се сравни с нищо друго, а вариантите, които ви предлагам са именно с домати.
Ако разгърнете италиански готварски книги ще намерите безброй различни вариации, включващи най-различни топинги и прибавки - пиперки, сирена, маслини, колбаси, риба и т.н., така че може да си ги приготвяте по всяко време на годината според наличните продукти за сезона.
Често съм се чудила каква е разликата между кростини и брускети, а също между кростини и кростони. Второто се оказа по-лесно за разгадаване - кростините са по-малки, докато кростоните са по-големи. Обаче, разликата между брускети и кростини вече ме позатрудни доста. След доста ровене и проучване по въпроса се оказа, че основната разлика в повечето случаи между bruschetta и crostini е че хляба се реже по-дебело за bruschetta и най-често се натрива с чесън и намазва със зехтин след като се препече, докато при crostini е най-често нарязан по-тънко и не се натрива с чесън.
Силно подозирам обаче, че само някой истински италианец може да обясни тънката разлика, която на нас ни убягва :))
Но независимо дали говорим bruschetta, crostini или пък crostoni, те са невероятно вкусни, изключително лесни за приготвяне и много подходящи за леко похапване във жегите, когато прекаленото суетене около печката е изпитание :)
И така, ето първо рецепта за Неаполитански кростони (Crostoni di Napoli)



Неаполитански кростони (Crostoni di Napoli)

Продукти :
за 2 порции

4 филийки хляб,
8 филенца аншоа,
8 резена моцарела,
2 домата,
зехтин,
риган,
сол и черен пипер на вкус

Нарежете доматите на кубчета, като отстраните семенната част.
Подредете върху филийките доматите и моцарелата, като редувате - малко домати резенче моцарела, пак домати, отново моцарела и т.н.
Поръсете с риган, сол и черен пипер на вкус.
Полейте с мъничко зехтин.
Сложете от аншоата.
Запечете в предварително загрята фурна за 10-тина минути, докато моцарелата се разтопи.

*Рецептата е от книжката "Voglia di cucinare L`enciclopedia della cucina" на издателство "Giunti"



Следва рецептата за брускети с домати (Bruschetta al pomodoro)



Брускети с домати (Bruschetta al pomodoro)

Продукти:
за 2 порции

4 филийки хляб (най-добре тип "селски"),
2 домата,
зехтин,
чесън,
пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус

Измийте доматите, отстранете семенната част и ги нарежете на кубчета. Подправете със студено пресован зехтин, сол и черен пипер. Добавете измити и нарязани листа от пресен босилек.
Запечете филийките хляб и от двете страни, така че да се препекат добре.
Натрийте повърхността на хляба със скилидка чесън срязана на две. Намажете го със зехтин.
Гарнирайте хляба с доматената смес и сервирайте.
(Аз предпочитам да си добавя в доматената смес и 1 скилидка чесън накълцана на много ситно, това го няма в оригиналната рецепта, но на мен ми харесва повече - явно въпрос на вкус)

сряда, 27 юни 2012 г.

Канелони ала сорентина



След двата безмесни варианта на канелони в блога, сега и един с месо :)
Канелони ала сорентина (cannelloni alla sorrentina) се оказаха много вкусни. Както подсказва името, рецептата явно идва от провинция Неапол и по-точно - малкото градче Соренто.
Надявам се канелоните да харесат и на вас.

Канелони ала сорентина (cannelloni alla sorrentina)

Продукти:

за 6 порции

18 бр. канелони (ако ще използвате прясна паста, а не от фабричната суха паста, ще ви трябват 18 квадрата с размери 14-15 см.),
500 гр. нетлъсто месо,
500 гр. рикота,
200 гр. моцарела,
500 гр. доматено пюре,
100 ml сухо бяло вино,
100 гр. настърган пармезан,
1 глава лук,
3-4 с.л. зехтин,
босилек,
сол и черен пипер на вкус



За да приготвите соса:
Нарежете месото на малки парчета.
Загрейте зехтина на огъня, прибавете месото и лука, запържете, докато месото леко покафенее. Добавете виното и оставете да се изпари.
Прибавете доматеното пюре и босилек, разредете с малко вода и гответе на слаб огън, докато месото стане напълно готово.
Оттеглете от котлона и в горещия сос прибавете рикотата, малко от настъргания пармезан (останалата част запазете за наръсване на канелоните отгоре, преди запичането им) и моцарелата, нарязана на малки парченца. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре.
Подгответе пастата:
Ако използвате фабрична суха паста, процедирайте по следния начин - пуснете канелоните във вряща подсолена вода. Гледайте да не са един върху друг и затова ако трябва ги варете на два етапа. Това няма да ви затрудни много, защото трябва да варите половината от времето указано на опаковката(обикновено за около 2 минути). Ако канелоните се сварят напълно, дори и да са "ал денте", се късат и се пълнят по-трудно. Извадете канелоните от водата, опитайте да ги нанижете един по един на нож (не остър за готвене, а от тези за хранене)и така ги измъкнете от водата. Сложете ги на студена гладка повърхност (например кухненския плот, който предварително сте намазали с мазнина).
Ако използвате прясна паста, разточения тънък лист тесто се нарязва на квадрати със страна 14-15 см. Пускайте квадратите по няколко наведнъж във вряща подсолена вода, когато изплуват на повърхността внимателно ги извадете, отцедете и поставете на студена гладка повърхност, предварително намаслена (или намокрена със студена вода), за да не залепват.
В средата на всеки квадрат сложете по 1 с.л. от соса и завийте квадрата на "тръбичка", така че да образува "канелон".
Ако сте използвали от сухата паста, просто внимателно напълнете извадените от водата "тръбички" със соса.
На дъното на тавичка сипете малко от соса, отгоре подредете напълнените канелони. Трябва да са на един ред, така че не ги слагайте един върху друг. Полейте ги с остатъка от соса. Поръсете с останалия пармезан.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути.

*Рецептата е от книжката "Voglia di cucinare L`enciclopedia della cucina" на издателство "Giunti"

Други рецепти за канелони в блога:
Неаполитански канелони
Канелони със спанак и рикота

понеделник, 25 юни 2012 г.

Салата със селъри, ябълка и шунка



   Опитвали ли сте прочутата салата "Уолдорф"? Традиционния й вариант съчетава ябълки, селъри, орехови ядки, гроздови зърна и майонезен дресинг, поднесени върху листа от зелена салата (ето един линк за вариант на рецепта).
   Аз обичам салата "Уолдорф", освен това смятам, че селърито е много полезен зеленчук. Всъщност, то е вид целина, но за разлика от сорта, който обичайно сме свикнали да виждаме у нас, селъри има по-дебели, крехки и сочни стъбла и по-слабо изразен, по-деликатен аромат от нашата целина.
   Един ден, когато бях на работа и се прибрах изморена вкъщи, видях на масата салата от селъри, ябълка и майонезен дресинг, която съпруга ми беше приготвил. Много ми напомни основата на салата "Уолдорф" и се зачудих какви други съчетания са възможни. Така се появи тази салата, която сега смятам да ви покажа. Въпреки наличието на майонеза, тя е подходяща и за летните горещини, защото олекотих дресинга, като смесих майонезата с доста кисело мляко. Получи се една много свежа и вкусна салата, която няма да съжалявате, ако опитате.
   Ако не можете да намерите селъри (има го в големите вериги супермаркети), не е фатално, салатата ще се получи и ако обелите и настържете на едро ренде главичка нашенска целина :)



Салата със селъри (целина), ябълка и шунка

Продукти:

4-5 стръка селъри (или една глава целина - обелена и настъргана на едро ренде),
2 кисели ябълки,
около 150 гр. шунка,
100 гр. майонеза,
около 4 големи супени лъжици (с връх) гъсто кисело мляко,
1 ч.л. горчица,
сол на вкус,
щипка черен пипер,



Нарежете селърито. На снимката може да видите на парченца с каква големина.
Обелете ябълките, махнете сърцевината със семките и ги нарежете на кубчета.
Нарежете шунката на кубчета.
В купа смесете нарязаното селъри, ябълката и шунката.
В отделна купичка смесете киселото мляко, майонезата, горчицата, сол на вкус и щипка черен пипер. разбъркайте много добре, докато се получи еднородна консистенция. Ако предпочитате дресинга с повече горчица, може да го нагодите по ваш вкус, като прибавите още малко.
Залейте салатата с майонезения дресинг и объркайте добре.
Сложете салатата в хладилник, за да се охлади много добре.
Можете да сервирате така или пък върху легло от цели листа зелена салата, айсберг или маруля.
Винаги поднасяйте салатата добре охладена.

четвъртък, 21 юни 2012 г.

Fiore di frutta (Цвете от плодове)

Това е една прекрасна кростата - чудесен, лек десерт с хрупкава основа, крем и много, много плодове. Оригинала е с крем пастичера (сладкарски яйчен крем), но аз изпробвах и вариант с шоколадов ганаш. С ганаша са и снимките, които виждате в публикацията :) Ако трябва да сравня двете вариации, твърдо ще се произнеса за този, с крем пастичера - просто комбинацията е чудесна и много по-добре пасва от шоколадовия ганаш, но все пак хора и вкусове има различни. Може да не правите десерта цял, а като малки тарталети. Това е добър вариант за парти, на което ще има повече хора. В този вариант обаче, времето за печене на основата трябва да се съкрати, тъй като формичките са малки и се изпичат по-бързо. Ето как изглеждат тарталетите: Fiore di frutta (Цвете от плодове) Продукти: За основата: 250 гр. брашно, 125 гр. масло, 70 гр. захар, 2 жълтъка, 25 ml вода, настърганата кора на 1/2 био лимон, 1 щипка сол, 1-2 с.л. конфитюр от кайсии за глазиране на основата За крем пастичера: 3 жълтъка, 300 ml прясно мляко, 75 гр. захар, 25 гр. брашно, 10 гр. масло, 1 ванилия За гарниране: ягоди, череши, 2-3 кайсии - това е моя избор, но вие може да вкючите портокал, киви, или други плодове по свое желание, така че цветето да се получи пъстро и колоритно. 80 ml студена вода, 1-2 ч.л. желатин За да приготвите основата: Изрежете от картон цвете с диаметър 30 см. Пресейте в купа брашното, прибавете към него щипка сол и настърганата лимонова кора. Направете кладенче и сложете в средата жълтъците, водата и маслото, нарязано на парченца и размекнато на стайна температура. Започнете да претривате през пръсти, постепенно смесвайки течните със сухите съставки. Оначало сместа става "на трохи", после започва да се оформя като тесто. Извадете тестото на плота и започнете леко да го премесвате, докато стане гладко и пластично. Разточете тестото върху хартия за печене, така че да образува кръг. Наложете върху него цветето от картон и изрежете тестото в същата форма. От отатъците на тестото си разточете тънка лента. С нея оформете борд по ръбовете на цветето. С върховете на вилица притискайте края на борда към основата на цветето - така прилепва и същевременно става като красива декорация по края. Целта на този борд е крема, с който ще напълните тартата да не изтича. Когато сте оформили цветето, с помоща на хартията за печене върху която сте разточвали, приплъзнете внимателно оформеното тесто в плитка тава (най добре плитката тава от фурната). Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или докато тестото стане затисто на цвят. Извадете вън от фурната и както е горещо я намажете изпеченото тесто с кайсиев конфитюр и го оставете да изстине, а в това време пригответе крема. За да приготвите крем пастичера: Сложете жълтъците в дълбок съд и разбъркайте със захарта. Прибавете при непрекъснато бъркане брашното, като внимавате да не стане на бучки. Прибавете около 1/2 кафяна чашка от млякото и ванилията и отново разбъркайте добрe, после още малко от млякото и пак бъркайте, докато се поеме от сместа, после още малко. Така от много гъста кашичка постепенно сместа става по-рядка. Накрая прибавете останалото мляко. Сложете сместа на котлона и на слаб огън започнете да я загрявате, като бъркате непрекъснато докато крема се сгъсти. Внимавайте да не стане на бучки. Прибавете в горещия крем маслото, разбъркайте и оставе да изстине. Кремът се приготвя много лесно, но ето ви все пак линк към клипче, в което една чудесна италианска дама нагледно показва как се прави. Ако изберете вместо този крем да използвате шоколадов ганаш, може да го приготвите по следния начин: Начупете на парчета 100 гр. черен шоколад. Загрейте 150 ml сладкарска сметана докато стане много гореща (но без да завира). Изсипете вътре в нея начупения шоколад и бъркайте, докато шоколада се разтопи и получите гладък и хомогенен крем. Отново подчертавам, че оригиналната рецепта е с крем пастичера . Довършване на десерта: След като крема изстине напълнете кростатата с него. Гарнирайте с плодовете, като при черешите предварително отстранете костилките. Залейте желатина с 80 мл. студена вода докато набъбне, после сложете на водна баня на много слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (в никакъв случай не трябва да завира). Когато желатина поизстине, намажете плодовете отгоре с помоща на четка за печива и сладкиши, за да запазят свеж вид и да придобият примамлива лъскавина. Приберете кростата в хладилника до сервиране. * Рецептата е от италианската книжка " Minuto x minuto DOLCI", на издателство "Giunti Demetra"

сряда, 6 юни 2012 г.

Рецепти с тиквички

В тази публикация ще събера рецептите с тиквички, така търсенето ще е много по-лесно. Надявам се, че ще се намери за всекиго по нещо - измежду тях има месни има и безмесни варианти, но вярно си е, че постните са повече.
Това обаче, изобщо не е края на рецептите с този вкусен зеленчук, има още доста, които правя вкъщи, но все още не са се доредили до снимка и качване в блога, така че ще допълвам впоследствие :)

Пълнени тиквички с яйца и сирене върху кисело мляко:



Пърженки с тиквички (виж рецептата)



Салата с тиквички и домати ( виж рецептата )



Капрезе с тиквички (виж рецептата)



Фритата ала фиорентина (виж рецептата)



Салата с тиквички, рукола и фета (виж рецептата)



Семплите, лесни за приготвяне и вкусни тиквички с пармезан




      Рулца от гриловане тиквички



      Зелена салата с тиквички - чудесно и свежо предложение



Гриловани тиквички и патладжани с копър и чесън



Следващото предложение е линк към леката и подходяща за задаващите се жеги лятна салата с тиквички в два варианта
Ето визуализация на първия вариант:


А ето снимка и на варианта без желиране:


Продължавам с една много любима супичка, по заглавието веднага ще се досетите откъде съм взела рецептата :) И така, линк към "Супата на мама"



Следват тимбалите с тиквички и паста (има и вариант с патладжани)



Не мога да забравя една от любимите ми рецепти - "Кюфтенца по средиземноморски" , много леко, лятно ястие.



Ето линк към семейната рецепта за "Бриам" .



Още една салата с тиквички, която съвсем успешно може да се консумира по-скоро като леко основно ястие, особено в летните горещини.



Кюфтета от яйца и салата от тиквички:



Пълнени яйца с дип от тиквички и копъров сос:



Ето линк и към рецептата за френския "Рататуй"



Една рецепта за ранна есен, когато на пазара има и тиквички и тиква - Гриловани тиква и тиквички по тоскански

Много интересна, а и вкусна е рецептата за -  Оризова салата


Едно леко лятно ястие - Запечена паста с тиквички