събота, 30 юни 2012 г.

Брускети и кростини - лятно удоволствие



Днес отново съм на италианска вълна и рецептите ще бъдат две, за да ви покажа едно истинско лятно удоволствие - брускети и кростини. Те спадат към италианските антипасти, тоест представляват предястие, но на мен са ми предостатъчни и като основно ястие в летните горещини, придружени с чашка студена напитка по избор - дали бяло вино или нещо друго, оставям на вашата фантазия.
Не, че през останалите сезони не може да си ги приготвяте, но съгласете се, че вкусът на летните домати не може да се сравни с нищо друго, а вариантите, които ви предлагам са именно с домати.
Ако разгърнете италиански готварски книги ще намерите безброй различни вариации, включващи най-различни топинги и прибавки - пиперки, сирена, маслини, колбаси, риба и т.н., така че може да си ги приготвяте по всяко време на годината според наличните продукти за сезона.
Често съм се чудила каква е разликата между кростини и брускети, а също между кростини и кростони. Второто се оказа по-лесно за разгадаване - кростините са по-малки, докато кростоните са по-големи. Обаче, разликата между брускети и кростини вече ме позатрудни доста. След доста ровене и проучване по въпроса се оказа, че основната разлика в повечето случаи между bruschetta и crostini е че хляба се реже по-дебело за bruschetta и най-често се натрива с чесън и намазва със зехтин след като се препече, докато при crostini е най-често нарязан по-тънко и не се натрива с чесън.
Силно подозирам обаче, че само някой истински италианец може да обясни тънката разлика, която на нас ни убягва :))
Но независимо дали говорим bruschetta, crostini или пък crostoni, те са невероятно вкусни, изключително лесни за приготвяне и много подходящи за леко похапване във жегите, когато прекаленото суетене около печката е изпитание :)
И така, ето първо рецепта за Неаполитански кростони (Crostoni di Napoli)



Неаполитански кростони (Crostoni di Napoli)

Продукти :
за 2 порции

4 филийки хляб,
8 филенца аншоа,
8 резена моцарела,
2 домата,
зехтин,
риган,
сол и черен пипер на вкус

Нарежете доматите на кубчета, като отстраните семенната част.
Подредете върху филийките доматите и моцарелата, като редувате - малко домати резенче моцарела, пак домати, отново моцарела и т.н.
Поръсете с риган, сол и черен пипер на вкус.
Полейте с мъничко зехтин.
Сложете от аншоата.
Запечете в предварително загрята фурна за 10-тина минути, докато моцарелата се разтопи.

*Рецептата е от книжката "Voglia di cucinare L`enciclopedia della cucina" на издателство "Giunti"



Следва рецептата за брускети с домати (Bruschetta al pomodoro)



Брускети с домати (Bruschetta al pomodoro)

Продукти:
за 2 порции

4 филийки хляб (най-добре тип "селски"),
2 домата,
зехтин,
чесън,
пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус

Измийте доматите, отстранете семенната част и ги нарежете на кубчета. Подправете със студено пресован зехтин, сол и черен пипер. Добавете измити и нарязани листа от пресен босилек.
Запечете филийките хляб и от двете страни, така че да се препекат добре.
Натрийте повърхността на хляба със скилидка чесън срязана на две. Намажете го със зехтин.
Гарнирайте хляба с доматената смес и сервирайте.
(Аз предпочитам да си добавя в доматената смес и 1 скилидка чесън накълцана на много ситно, това го няма в оригиналната рецепта, но на мен ми харесва повече - явно въпрос на вкус)

35 коментара:

  1. Обожавам ги Лети и честичко ги приготвям!
    Твоя вариант звучи много вкусно и изглежда фантастично!
    Много красиви снимки!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много се радвам да те видя пак тук, липсваше ми!
      Благодаря за хубавите думи!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  2. Лети, толкова са апетитни брускетите ти!
    И много фотогенични!
    Имам чувството, че мога да ям до безкрайност!
    Прегръдка и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря!
      И аз съм така с брускетите, много ги обичам и мога да ям до безкрайност :)
      Прегръдки и повече морски бриз :)

      Изтриване
  3. Обожавам всички вариации на брускети а твоите ме карат да преглъщам :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лина, аз също съм им горещ почитател :)
      Ще кача след време още няколко вариации.
      Сърдечен поздрав и благодаря!

      Изтриване
  4. Лети, обичам брускети! Предложенията ти са страхотни, както и снимките! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! радвам се, че ти допадат.
      Поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Наистина са много подходящи за този сезон, а и изглеждат толкова хрупкави... И двете предложения са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      По-нататък ще кача още няколко варианта :)
      Сърдечен поздрав и шарени летни дни!

      Изтриване
  6. Лети, много обичам брускети, кростини и изобщо всякакви такива изкушения от препечен хляб и някакъв топинг :) Скоро не се бях сещала да направя, а са бърз вариант за обяд или вечеря.
    Взимам си една бръскетка, че с аншоата не сме първи дружки ;)

    Прегръдки! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, наистина стават бързо и за добро решение за горещините. Радвам се, че брускетките ти харесват, а щом не се харесвате с аншоата, може да си я смениш с нещо друго, то варианти на топинги отгоре много, ще гледам да пусна още видове :)
      Прегръдка и чудесна лятна, нова седмица!

      Изтриване
  7. E, ама изглеждат много, много апетитно! Обичам да похапвам такива нещица. А твоите са бомбастично вкусно изглеждащи!!!

    Хубаво неделно утро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бомбастично вкусните работи, аз обикновено из твоя блог ги намирам, Инче! Особено напоследък, каква примамваща очите и небцето поредица си наредила.
      Хубава нова, лятна седмица!

      Изтриване
  8. Страхотно!Довечера ще имам гости и ще се гощаваме само с такива дребвички удоволствия.Веднага включвам и твоите.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лятно време, наистина разните хапки, брускетки и подобни дребнички и леки похапки са идеални за горещините :)
      Дано да са ви харесали, Йоли!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Много вкусни и много красиво снимани,Лети,са тези брускетки!
    Благодаря и за инфото относно разликите!
    Супер леко лятно предложение,харесва ми!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, благодаря ти, мила!
      Хубава да е и за теб новата седмица и дано успеем да направим едно лятно събиране :)

      Изтриване
  10. Лети,
    Независимо, че това са неща, които мога да похапвам б е з да ми омръзнат целогодишно, бе невероятно наслада да гледам снимките ти и да прочета всичко,което си написала.И аз съм се чудила каква е разликата...:))Но те,италианците си имат толкова имена за пастата-то е от любов и гордост, сигурно!
    А скоро ще имам възможност да питам истински италианец каква е разликата :))и ще докладвам...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ти!
      Ще се радвам да разбера дали тези разлики на които се натъкнах при проучванията из нета, отговарят на истината. Друго си е информация от първа ръка :)
      А за пастата, мисрерията на многото видове я разгадах, различните видове поечмали соса по-различен начин, затова една паста е подходяща за по-плътни сосове и друга за по-леките. Великолепни са тези италианци, нали! :))
      Сърдечен поздрав и хубава, нова лятна седмица!

      Изтриване
    2. Лети, точно разпитах нашия италиано...ето накратко:
      Брускетите са малки филийки хляб, препечени ,намазани с малко зехтин и отгоре с накьлцани домати, босилек и моцарела. Порулярна храна за бедни.
      Кростини-малки хапчици, кростони-по-големи ,запичат се с продуктите отгоре. Сервират се на изискани места .

      Изтриване
    3. Бети, не си забравила, благодаря ти! Каква по-автентична информация от тази на италианец :-) Сърдечни благодарности и на човека, че така любезно ни изясни неяснотата.
      Сърдечен поздрав и хубави да са оставащите летни дни за теб!

      Изтриване
    4. Ами, ти си го написала по-горе, само нюанса с класата на самите хапки ни убягваше :)

      Изтриване
  11. Лети, страхотни са! Брускети или кростини, няма никакво значение, важното е, че е вкусноооо! Абсолютно съм съгласна за летните домати - цена нямат!
    Снимките са много апетитини, с удоволствие ще опитам предложенията ти!
    Поздрави и усмихнато лято! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря ти! Ще се радвам да ти харесат :)
      Поздрави и шарени летни дни!

      Изтриване
  12. Чудесно изглеждат! А как препичаш филийките - на тостер ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, добре дошла!
      Носим еднакви имена и аз съм Виолета :)Разходих се из "Мерудия" - допаднаха ми много от рецептите.
      За филийките - препичам ги във фурната, моята има грил-функция. Така е по практично, защото стават всичките наведнъж, а тостера побира само две.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  13. Лети, много подходящо лятно предложение! Хрус-хрус, страхотен вкус :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина накрая е точно "хрус-хрус" :))
      Благодаря ти, Зори!
      Поздрави и хубави летни дни!

      Изтриване
  14. Лети, изкусителни малки удоволствия ни предлагаш отново.
    Задължително ще опитам от брускетите.
    Ведро и слънчево настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станислава, благодаря!
      Надявам се да ти харесат, ние вкъщи много ги обичаме и хапваме редовно :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  15. Обожавам брускети. При тях можеш да експериментираш много.

    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, възможностите са безрбой :)
      И ние вкъщи много ги обичаме
      Хубави летни дни!

      Изтриване
  16. Лелелее, какво изкушение! Как можах да направя грешката да разглеждам толкова рано само на кафе. Зверски съм огладняла вече:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, и на мен ми се случва да разглеждам приятелски блогове на гладен стомах, така че те разбирам :)
      Благодаря ти!

      Изтриване