събота, 30 юни 2012 г.
Брускети и кростини - лятно удоволствие
Днес отново съм на италианска вълна и рецептите ще бъдат две, за да ви покажа едно истинско лятно удоволствие - брускети и кростини. Те спадат към италианските антипасти, тоест представляват предястие, но на мен са ми предостатъчни и като основно ястие в летните горещини, придружени с чашка студена напитка по избор - дали бяло вино или нещо друго, оставям на вашата фантазия.
Не, че през останалите сезони не може да си ги приготвяте, но съгласете се, че вкусът на летните домати не може да се сравни с нищо друго, а вариантите, които ви предлагам са именно с домати.
Ако разгърнете италиански готварски книги ще намерите безброй различни вариации, включващи най-различни топинги и прибавки - пиперки, сирена, маслини, колбаси, риба и т.н., така че може да си ги приготвяте по всяко време на годината според наличните продукти за сезона.
Често съм се чудила каква е разликата между кростини и брускети, а също между кростини и кростони. Второто се оказа по-лесно за разгадаване - кростините са по-малки, докато кростоните са по-големи. Обаче, разликата между брускети и кростини вече ме позатрудни доста. След доста ровене и проучване по въпроса се оказа, че основната разлика в повечето случаи между bruschetta и crostini е че хляба се реже по-дебело за bruschetta и най-често се натрива с чесън и намазва със зехтин след като се препече, докато при crostini е най-често нарязан по-тънко и не се натрива с чесън.
Силно подозирам обаче, че само някой истински италианец може да обясни тънката разлика, която на нас ни убягва :))
Но независимо дали говорим bruschetta, crostini или пък crostoni, те са невероятно вкусни, изключително лесни за приготвяне и много подходящи за леко похапване във жегите, когато прекаленото суетене около печката е изпитание :)
И така, ето първо рецепта за Неаполитански кростони (Crostoni di Napoli)
Неаполитански кростони (Crostoni di Napoli)
Продукти :
за 2 порции
4 филийки хляб,
8 филенца аншоа,
8 резена моцарела,
2 домата,
зехтин,
риган,
сол и черен пипер на вкус
Нарежете доматите на кубчета, като отстраните семенната част.
Подредете върху филийките доматите и моцарелата, като редувате - малко домати резенче моцарела, пак домати, отново моцарела и т.н.
Поръсете с риган, сол и черен пипер на вкус.
Полейте с мъничко зехтин.
Сложете от аншоата.
Запечете в предварително загрята фурна за 10-тина минути, докато моцарелата се разтопи.
*Рецептата е от книжката "Voglia di cucinare L`enciclopedia della cucina" на издателство "Giunti"
Следва рецептата за брускети с домати (Bruschetta al pomodoro)
Брускети с домати (Bruschetta al pomodoro)
Продукти:
за 2 порции
4 филийки хляб (най-добре тип "селски"),
2 домата,
зехтин,
чесън,
пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус
Измийте доматите, отстранете семенната част и ги нарежете на кубчета. Подправете със студено пресован зехтин, сол и черен пипер. Добавете измити и нарязани листа от пресен босилек.
Запечете филийките хляб и от двете страни, така че да се препекат добре.
Натрийте повърхността на хляба със скилидка чесън срязана на две. Намажете го със зехтин.
Гарнирайте хляба с доматената смес и сервирайте.
(Аз предпочитам да си добавя в доматената смес и 1 скилидка чесън накълцана на много ситно, това го няма в оригиналната рецепта, но на мен ми харесва повече - явно въпрос на вкус)
Етикети:
италианска кухня,
лесно и вкусно,
предястия,
ястия без месо
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Обожавам ги Лети и честичко ги приготвям!
ОтговорИзтриванеТвоя вариант звучи много вкусно и изглежда фантастично!
Много красиви снимки!
Прегръдки*)
Кате, много се радвам да те видя пак тук, липсваше ми!
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Голяма прегръдка!
Лети, толкова са апетитни брускетите ти!
ОтговорИзтриванеИ много фотогенични!
Имам чувството, че мога да ям до безкрайност!
Прегръдка и прохладен уикенд!
Дани, благодаря!
ИзтриванеИ аз съм така с брускетите, много ги обичам и мога да ям до безкрайност :)
Прегръдки и повече морски бриз :)
Обожавам всички вариации на брускети а твоите ме карат да преглъщам :-)
ОтговорИзтриванеЛина, аз също съм им горещ почитател :)
ИзтриванеЩе кача след време още няколко вариации.
Сърдечен поздрав и благодаря!
Лети, обичам брускети! Предложенията ти са страхотни, както и снимките! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! радвам се, че ти допадат.
ИзтриванеПоздрав и хубава нова седмица!
Наистина са много подходящи за този сезон, а и изглеждат толкова хрупкави... И двете предложения са чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
ИзтриванеПо-нататък ще кача още няколко варианта :)
Сърдечен поздрав и шарени летни дни!
Лети, много обичам брускети, кростини и изобщо всякакви такива изкушения от препечен хляб и някакъв топинг :) Скоро не се бях сещала да направя, а са бърз вариант за обяд или вечеря.
ОтговорИзтриванеВзимам си една бръскетка, че с аншоата не сме първи дружки ;)
Прегръдки! Хубав уикенд!
Танче, наистина стават бързо и за добро решение за горещините. Радвам се, че брускетките ти харесват, а щом не се харесвате с аншоата, може да си я смениш с нещо друго, то варианти на топинги отгоре много, ще гледам да пусна още видове :)
ИзтриванеПрегръдка и чудесна лятна, нова седмица!
E, ама изглеждат много, много апетитно! Обичам да похапвам такива нещица. А твоите са бомбастично вкусно изглеждащи!!!
ОтговорИзтриванеХубаво неделно утро :)
Бомбастично вкусните работи, аз обикновено из твоя блог ги намирам, Инче! Особено напоследък, каква примамваща очите и небцето поредица си наредила.
ИзтриванеХубава нова, лятна седмица!
Страхотно!Довечера ще имам гости и ще се гощаваме само с такива дребвички удоволствия.Веднага включвам и твоите.Благодаря!
ОтговорИзтриванеЛятно време, наистина разните хапки, брускетки и подобни дребнички и леки похапки са идеални за горещините :)
ИзтриванеДано да са ви харесали, Йоли!
Благодаря ти!
Много вкусни и много красиво снимани,Лети,са тези брускетки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за инфото относно разликите!
Супер леко лятно предложение,харесва ми!
Хубава седмица!
Росинка, благодаря ти, мила!
ИзтриванеХубава да е и за теб новата седмица и дано успеем да направим едно лятно събиране :)
Лети,
ОтговорИзтриванеНезависимо, че това са неща, които мога да похапвам б е з да ми омръзнат целогодишно, бе невероятно наслада да гледам снимките ти и да прочета всичко,което си написала.И аз съм се чудила каква е разликата...:))Но те,италианците си имат толкова имена за пастата-то е от любов и гордост, сигурно!
А скоро ще имам възможност да питам истински италианец каква е разликата :))и ще докладвам...!
Бети, благодаря ти!
ИзтриванеЩе се радвам да разбера дали тези разлики на които се натъкнах при проучванията из нета, отговарят на истината. Друго си е информация от първа ръка :)
А за пастата, мисрерията на многото видове я разгадах, различните видове поечмали соса по-различен начин, затова една паста е подходяща за по-плътни сосове и друга за по-леките. Великолепни са тези италианци, нали! :))
Сърдечен поздрав и хубава, нова лятна седмица!
Лети, точно разпитах нашия италиано...ето накратко:
ИзтриванеБрускетите са малки филийки хляб, препечени ,намазани с малко зехтин и отгоре с накьлцани домати, босилек и моцарела. Порулярна храна за бедни.
Кростини-малки хапчици, кростони-по-големи ,запичат се с продуктите отгоре. Сервират се на изискани места .
Бети, не си забравила, благодаря ти! Каква по-автентична информация от тази на италианец :-) Сърдечни благодарности и на човека, че така любезно ни изясни неяснотата.
ИзтриванеСърдечен поздрав и хубави да са оставащите летни дни за теб!
Ами, ти си го написала по-горе, само нюанса с класата на самите хапки ни убягваше :)
ИзтриванеЛети, страхотни са! Брускети или кростини, няма никакво значение, важното е, че е вкусноооо! Абсолютно съм съгласна за летните домати - цена нямат!
ОтговорИзтриванеСнимките са много апетитини, с удоволствие ще опитам предложенията ти!
Поздрави и усмихнато лято! :)
Мария, благодаря ти! Ще се радвам да ти харесат :)
ИзтриванеПоздрави и шарени летни дни!
Чудесно изглеждат! А как препичаш филийките - на тостер ли?
ОтговорИзтриванеЗдравей, добре дошла!
ИзтриванеНосим еднакви имена и аз съм Виолета :)Разходих се из "Мерудия" - допаднаха ми много от рецептите.
За филийките - препичам ги във фурната, моята има грил-функция. Така е по практично, защото стават всичките наведнъж, а тостера побира само две.
Сърдечен поздрав!
Лети, много подходящо лятно предложение! Хрус-хрус, страхотен вкус :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Наистина накрая е точно "хрус-хрус" :))
ИзтриванеБлагодаря ти, Зори!
Поздрави и хубави летни дни!
Лети, изкусителни малки удоволствия ни предлагаш отново.
ОтговорИзтриванеЗадължително ще опитам от брускетите.
Ведро и слънчево настроение от мен!
Станислава, благодаря!
ИзтриванеНадявам се да ти харесат, ние вкъщи много ги обичаме и хапваме редовно :)
Сърдечен поздрав!
Обожавам брускети. При тях можеш да експериментираш много.
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица!
Вярно е, възможностите са безрбой :)
ИзтриванеИ ние вкъщи много ги обичаме
Хубави летни дни!
Лелелее, какво изкушение! Как можах да направя грешката да разглеждам толкова рано само на кафе. Зверски съм огладняла вече:)
ОтговорИзтриванеОх, и на мен ми се случва да разглеждам приятелски блогове на гладен стомах, така че те разбирам :)
ИзтриванеБлагодаря ти!