четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Печен лаврак на фурна - лесно и вкусно / Baked sea bass




  Тази рецепта е много лесна за приготвяне и същевременно много вкусна.  Здравословна е, защото нищо не се пържи и същевременно се наслаждавате на вкусната препечена кожичка на рибката. Ако я сервирате с подходяща гарнитура и чаша сухо бяло вино - удоволствието е гарантирано :-)
  Поставям рецептата  в рубриката "Лесно и вкусно", защото ще се убедите, че всеки може да се справи с нея.
  Да ви е сладко!

Печен лаврак на фурна / Baked sea bass

Продукти:

лаврак - риби,с тегло около 400 гр. всяка, толкова броя, колкото порции ще приготвяте,
1 лимон,
сол и черен пипер на вкус,
4-5 стръка копър,
3-4 стръкчета пресен девесил,
масло

  Рибите трябва да са почистени от вътрешностите и от люспите по тялото. 
  Измийте рибите, с остър нож направете прорези върху горната част, но без да стигате чак до костта. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер както отвън, така и  в коремната част. Подредете рибите в тавичка. 
  Пъхнете в корема на всяка риба бучица масло и резен лимон. Върху рибата също поставете малка бучка масло и резен лимон. Между рибите, включително и вътре в коремната част, както и в тавичката разпределете стръковете зелени подправки - девесил и копър.
  Налейтев тавата малко вода, колкото леко да покрие дъното. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Слага се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Пече се около 30 минути под фолиото, после фолиото се маха и се пече още, докато се образува апетитна зачервена коричка.

  * Може да сервирате с някоя от следните гарнитури: картофена салата, печени, задушени или пържени картофи, глазирани моркови или пък зелена салата приготвена по ваш вкус. 
А може и да направите "Печените кореноплодни зеленчуци" по рецепта на Пепи, много вкусни и чудесна гарнитура за лаврака, аз точно тях си избрах за акомпанимент на рибата :-)


14 коментара:

  1. А аз вчера се двуумих на лаврака да купувам, ли не. Яд ме е, че не купих, но следващия път няма да пропусна. Много е апетитна, Лети!
    Прегръдка и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи! Ще се радвам да ти хареса, когато решиш да пробваш рецептата!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Ха, Лети, снощи почти същата беше вечерята вкъщи! Много вкусно :) Малката разлика бе в това, че рибата беше пъстърва и я пекох на грил тиган. Но още другата седмица ще изпълня твоя вариант - лавракът е чудесен, а във фурната ще стане и по-лесничко :) Мерси за идеята!
    Ползотворен ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка, аз и пъстърва много обичам и не отказвам :-) Ще се радвам и тази рецепта да ти хареса!
      Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Лети, колкото бързо се приготвя, толкова бързо и изчезва, сигурна съм... Обичам много печена рибка, а тази изглежда чудничко! :)
    Да ви е много сладко (соленко) и вкусно! Прекрасна вечер ти желая, мила Лети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че идеята ти допада! Благодаря ти, мила!
      Прегръдки и пожелания за спорна нова седмица!

      Изтриване
  4. Ех,Лети,за тази вечер им се канех на тези твои апетитни и подстрекаващи лавраци,ама друго изникна.
    Но влязла ми е мухата от вчера,ще се правят,страхотни са!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси и тяхното време ще дойде :-) Дано да ти харесат, когато решиш да ги приготвиш!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  5. Къде ми е морето с тази любима рецепта!!!
    Честно мога да го почакам още малко, за рибката ще се погрижа по-рано. Благодаря, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, на морето мнооого духа, влажно и студено е, едва днес отпусна, тъй че не съжалявай :-) Виж с рибката не чакай :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Наистина е лесно, вкусно и здравословно! Копър не съм слагала на риба, само девисил.Ще опитам.
    А предложените гарнитури наистина са много добра компания! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса, Тили!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Лаврака е много вкусна риба, а тази рецепта разгръща още повече вкусът й. Страхотна е, личи си! Прегръдки, Лети и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусна риба, Кате, вкъщи много я обичаме! Благодаря, мила!
      Прегръдки и спорна нова седмица!

      Изтриване