вторник, 29 май 2012 г.

Тиквички с яйца и сирене върху кисело мляко


Напоследък качвам предимно бързи, лесни и леки рецепти, тази не прави изключение.Днешното предложение е за пълнени тиквички с яйца и сирене върху кисело мляко. Приготвям ги поне веднъж на две седмици, а понякога и всяка седмица. Стига, разбира се, тиквичките да са в сезон. Диетично, вкусно и лесно ястие, идеално за лека вечеря или обяд.
Като гледам, хубавите пресни тиквички се появиха вече и ще им се радваме чак до есента. Дано тази рецепта да ви хареса, а следващата публикация ще бъде отново посветена изцяло на тиквичките, в нея ще събера на едно място снимки и линкове към всички рецепти с тиквички в блога. Така се надявам да улесня търсенето :)


Пълнени тиквички с яйца и сирене

Продукти за 4 порциии:

4 малки тиквички,
3 яйца,
натрошено сирене (около 250 гр.),
2 стръка пресен лук,
1 стрък пресен чесън,
1 с.л. ситно нарязан копър,
1/2 с.л. ситно нарязан магданоз,
сол и черен пипер на вкус

1 кофичка кисело мляко за гарниране в чиниите



Измийте тиквичките. Срежете ги на две половини по дължина. Издълбайте внимателно вътрешността.
Сложете в тенджера на котлона подсолена вода да заври. Пуснете половинките издълбани тиквички вътре за 4-5 минути. Извадете и отцедете.
В купа чукнете яйцата, разбийте ги леко с вилица, прибавете натрошеното сирене.
Нарежете на малки кубчета, част от сърцевината на тиквичките, която сте издълбали и я прибавете и нея в купата. Аз използвам около 1/3 , а останалата част си я заделям и използвам за някоя супичка.
Нарежете пресните лук и чесън и ги прибавете към останалите съставки.
Добавете и ситно нарязаните копър и магданоз. Аз посочвам в рецептата примерно количество, ако желаете може да добавите и още.
Подправете сместа със сол и черен пипер на вкус.
Объркайте съдържанието на купата добре.
Подредете издълбаните половинки тиквичка в тавичка, напълнете ги със сместа.
Изсипете на дъното на тавичката съвсем малко от водичката в която сте бланширали тиквичките (не повече от една мъничка кафяна чашка).
Пъхнете тавичката във фурната, предварително загрята на 200 градуса. Печете до готовност на плънката.
Сервирайте, върху кисело мляко, по две половинки тиквичка на порция.

Да ви е сладко!


26 коментара:

  1. Истинска прелест са, Вили! Рецептата ми идва тъкмо навреме. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ви хареса, Евка!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Лети, чудесна рецепта!
    И у нас сме любители на всякакви идеи
    за тиквички и тази ще я опитаме на всяка цена!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви допадне, Дани!
      Прегръдка и хубав завършек на седмицата!

      Изтриване
  3. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor. Kabaklı bütün yapılan yemekleri severim.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви много!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много ми харесва тази рецепта, мама прави подобна, но ги пълни само с яйца и сирене. Ти обаче си добавила и екстри, което ги прави много вкусни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз когато ги дегустирах ги бяха приготвили само с яйце и сирене, после, когато реших да си приготвя тази рецепта вкъщи, добавих зелените подправки, лука и чесъна. Според мен вкусът само печели от тях :)
      Благодаря ти, Candy!

      Изтриване
  5. Чудесна рецепта -бърза, лесна , за сезона!Ще я пробвам веднага!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да се хареса :)
      Благодаря и сърдечен поздрав от мен!

      Изтриване
  6. Много обичам тиквички, а често правя чушки с яйца и сирене, сега ще пробвам и тези с тиквички, страхотно изглеждат Лети :)
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка, дано да ви се усладят!
      Благодаря ти!
      Поздрави и пожелание за чудесен петък и забавен уикенд!

      Изтриване
  7. Изглеждат много апетитно! Млякото овкусяваш ли го по някакъв начин или го сервираш в съвсем натурален вариант?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лулу!
      Аз не овкусявам млякото, с натурално ни допадат повече, но не виждам защо да не се подправи, ако на някого му каресва - с чесън, с настъргано сирене или каквото друго човек се сети или му е вкусно :)

      Изтриване
  8. Дойде ред да се паркирам тук... и какво да видя?! :))) Вкусни тиквичоци:)))
    Тиквичките за мен са хем любими, хем недолюбвани. Иди, че ме разбери:) Рядко ги готвя, но като ги приготвя, всичко си изяждам:)
    Фаворит при рецептите с тиквички ми е салата от тиквички с мляко и майонеза, а втори фаворит са ми именно тези тиквички приготвени от теб. Дали със сиренеце, с кайма, или с ориз, всякак ми харесват.
    И, стига празни приказки от мен:) Тиквичките са чудесни, а снимките... разкошни. Долюбвани или не, при този вид, няма как да не ги опита човек:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      Ние с моя мъж много хапваме тиквички, приготвени по най-различен начин, затова и често приготвям. Виж, децата им се мръщят и не искат.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Аууу, че красиво и апетитно поднесено! Лека рецепта, точно за предстоящите жеги.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря!
      Наистина за жегите са подходящи, много леко ястие се получава!
      Поздрав!

      Изтриване
  10. Страхотна лека и бърза вечеря, която ще пробвам :)!

    Поздрави,
    Марина и Георги
    Готвенето като страст и въображение...
    http://magecreations.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  11. Прекрасна рецепта. Още утре ще я изпробвам. Кулинарните ти изкушения са невероятни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Ани :)
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  12. супер рецепта, много ти благодаря! стана страшно вкусно и мисля, че от сега нататък ще си я правя честичко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е една от много любимите рецепти вкъщи! Радвам се, че е харесала и на теб!
      Благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  13. Добавката на чесън е много апетитна идея!

    ОтговорИзтриване
  14. Отива им, но става и без него за онези, които не го обичат особено.
    Аз пък ще пробвам твоя красив завит вариант, при първи удобен случай, Бети!

    ОтговорИзтриване