При салатите всичко е въпрос на вкус и на комбинации. Така вариантите на конкретна салата могат да са невероятно много. Главното е да се комбинират продукти, които си отиват, на които вкусовете се допълват.
Настоящата салата също търпи доста вариации. Можете например да заместите репичките (които скоро ще излязат от сезон) с 2-3 с.л. варена царевица или две шепи бланширан в подсолена вода и отцеден, салатен зелен фасул. Може да поръсите с натрошено или нарязано на кубчета сирене и така нататък :-)
Забавлявайте се и да ви е сладко!
Салата с тиквички / Zucchini Salad
Продукти:
зелена салата ( при мен комбинация между два вида - лоло росо и къдрава зелена),
10-тина репички,
2 малки крехки тиквички,
1 голям морков,
½ глава червен лук или 2-3 стръка зелен лук,
няколко стръка копър,
около 4 с.л. зехтин за готвене или олио
за дресинга: сол на вкус, зехтин, оцет балсамико
Тиквичките се измиват добре и дръжките им се отстраняват. Разполовяват се по дължина и така както са с корите се нарязват на полумесеци (с дебелина около 5-6 мм.). В дълбок тиган се загрява зехтина за готвене (или олиото) и тиквичките се сотират за около 5-6 минути, докато станат отвън златисти, но все още са леко хрупкави. Изваждат се и се оставят да изстинат върху домакинска хартия.
Салатата се измива, подсушава и листата се накъсват в голяма купа. Прибавят измитите и нарязани репички. Морковът се нарязва на тънки лентички (с помоща на белачка за зеленчуци) и се добавя в купата. Лукът и копърът се нарязват и прибавят към останалите съставки. Накрая се слагат и изстиналите тиквички. Всичко внимателно се обърква.
Подправя се със сол на вкус, зехтин и оцет балсамико и се сервира веднага.
***Ако салатата няма да се сервира веднага, може се съхранява в хладилник покрита с фолио за свежо съхранение около 30-40 минути, но без да е прибавен дресинг. Подправя се непосредствено преди сервиране.
Свежа пъстрота! Страхотна салата, Лети!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че идеята ти допада, Йоли!
ИзтриванеБлагодаря!
Лети, царица си на салатите :)
ОтговорИзтриванеИ аз обожвам всякакви комбинации!
Поздрави!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеЧак пък царица, много ги обичам, това е то! Затова са толкова пъстри и различни :-))
Прегръдки!
Чудесна салата, Лети! Вкусна, витаминозна, колоритна - идеална за летните вечери!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ирме! Наистина е хубава за летните вечери с чашка студено питие. Тя точно в една такава вечер се зароди идеята за салатката ;-)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Разкошна, колоритна, лятна, свежа и много вкусна! Страхотна е, поздрави, Лети!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се, че идеята ти допада! То човек, при изобилието на толкова много пресни зеленчуци на пазара, какво ли не му идва наум :-))
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Аз например нищо няма да заместя, а ще си приготвя точно такава салатка за неделен обяд.
ОтговорИзтриванеПоздрав, Лети!
Мъхче, много ще се радвам да ви допадне! Че то какво по-хубаво за една рецепта, от това да и се радват и опитват повече хора :-)
ИзтриванеПоздрави и хубави летни дни!
Много ми допадна идеята :) Аз често ползвам зелен боб, но не съм го комбинирала в слата с друго, освен със себе си. Ще направя експеримент по наш вкус с твоя рецепта :)
ОтговорИзтриванеКайти, мога да предложа още варианти на салати със зелен фасул. Погледни ето тук - http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2013/06/new-potato-and-green-been-salad.html
ИзтриванеВ тази публикация съм събрала около 4 салати, които го съдържат и може да си избереш по твой вкус или пък да импровизираш върху някоя от тях :-) Много ще се радвам да ти харесат :-))
Поздрави!
Винаги колоритни салати присъстват в менюто ви,Лети,и тази е толкова цветна и невероятно добре съчетана,много ми харесва!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Много обичам салати, затова е такова многообразието вкъщи :-))
ИзтриванеПрегръдки и чудесни летни дни!
Каква чудна и пъстра салата, мила Лети! Човек може добре да похапне с нея, и май този човек ще съм аз още тази седмица :) Сърдечни поздрави :)
ОтговорИзтриванеЛюси, заповядай! Много ще се радвам да ти допадне! :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави сърдечни!
Харесва ми идеята към зелената салата да се прибавят гриловани тиквички. А като ги опитаме, мисля си, че ще ни хареса и в реализация :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Лети! Приятна вечеле!
Надявам се да ви хареса, Албенка! Кажи после как се е получило :-)
ИзтриванеПоздрави!