четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Неаполитански канелони


     Вече съм споменавала за пристрастията си към италианската кухня и изобщо Италия като цяло – изкуство, музика, архитектура, природа...всичко.
     Днес искам да покажа една рецепта от провинция Campania, чието име говори само за себе си. Cannelloni alla partenopea са всъщност "Неаполитански канелони".
     В оригинала на рецептата, канелоните трябва да са домашно направени, има и указания как да се приготвят. На мен обаче, ми липсваше достатъчно време за това занимание. Съкратих готвенето, като използвах суха паста канелони на "Барила". Сигурна съм обаче, че с домашната паста ще са още по-вкусни, отколкото се получиха. Ако някой иска да пробва оригиналната рецепта с домашно правена паста, ето линк - "Academia Barilla".

Неаполитански канелони (Cannelloni alla partenopea)

Продукти:

канелони (аз използвах 2/3 от 250 грамова кутия на "Барила")

За пълнежа:
250 гр. рикота,
200 гр. моцарела,
60-70 гр. прошуто,
2 яйца,
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
300 гр. обелени и настъргани (или накълцани на много ситно) домати,
60 гр. масло,
150-200 гр. прясно настърган пармезан,
пресен босилек,
1-2 скилидки чесън,
черен пипер


  • Ще са ви необходими 2/3 от кутията (пакета) канелони. Може би около 12 броя.
  • Изберете тенджера с по-голям диаметър. Сложете вода с малко сол и зехтин на котлона да заври. Пуснете канелоните във врящата вода. Гледайте да няма един върху друг и затова ако трябва ги варете на два етапа. Това няма да ви затрудни много, защото трябва да варите половината от времето указано на опаковката. При мен кутията канелони беше на "Барила", времето за варене указано на опаковката - 4 минути, аз варих 2 минути. Ако канелоните се сварят напълно, дори и да са "ал денте", по-трудно ще се напълнят. Извадете канелоните от водата, опитайте да ги нанижете един по един на нож (не остър за готвене, а от тези за хранене) и така ги измъкнете от водата. Не ги слагайте един върху друг.
  • Сложете рикотата в купа и добавете отцедената, нарязана на малки кубчета моцарела и нарязаното на малки лентички прошуто. Разбийте двете яйца с вилица и ги добавете към сместа. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Напълнете канелоните със сместа. Подредете ги в намаслена или покрита с хартия за печене тава.
  • Разтопете половината от маслото в тенджера на слаб огън, след това добавете обелените и нарязани на много ситно (или настъргани на едро ренде) домати, щипка сол и черен пипер, босилек и 1-2 скилидки чесън обелени и смачкани с плоската част на ножа, но цели. Варете 15-тина минути или докато соса леко се посгъсти. Покрийте канелоните с доматения сос. Наръсете ги с настъргания пармезан и разпределете най-отгоре останалото масло нарязано на малки парченца.
  • Печете около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  • Ястието се сервира топло.

     * Рецептата е адаптирана от "Academia Barilla"

26 коментара:

  1. Здравей Лети, аз обожавам пасти спагети и т. н. Като цяло италианската кухня ми е любима! :) Записвам си твоята рецепта, за изпълнение в най - скоро време! Изкушаващо предложение!
    Поздрави и лека вечер!
    Маги

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно изглеждат тези канелони! Никога не съм правила, но мисля, че е време да пробвам :))

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, изглеждат страшно апетитно :)
    Няма ли канелони без варене, както лазанята?
    Прегръдки и умихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусотия, Лети :)
    Записвам си ги.
    Поздрави и хубав край на седмицата от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. О, Лети, ако знаеш от кога не съм правила канелони! Като гледам снимките ти направо ми идва да лапна отрязаната хапчица! Много ми харесва предложението ти :)
    Прегръдки с пожелание за успешен и усмихнат февруари :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, с този пълнеж няма как да не му станат любими канелоните :)

    ОтговорИзтриване
  7. Маги, здравей!
    Имаме общи вкусове и на мен италианската кухня ми е любима :)) , затова честичко в блога има и рецепти от нея.
    Надявам се тази да ти допадне на вкус ако решиш да пробваш, на нас ни хареса много.
    Сърдечен поздрав!

    Таня,
    Благодаря ти!
    Радвам се че рецептата ти харесва, надявам се и на вкус да е така, ако решиш да опиташ с канелоните.
    Поздрав и хубав завършек на седмицата!

    Дани,
    Благодаря ти!
    Не съм виждала канелони без варене, ако има ще е голямо улеснение наистина.
    Като се замисля, тези "Барила", които взех са с време на готвене 4 минути, аз ги готвих 2 минути. Ако доматения сос за поливката не е толкова гъст, а малко по-рядък и времето на печене малко се увеличи, знам ли, може пък и да стане без варене. Ама не смея да пробвам този вариант, че ако не стане ще е жалко за продуктите.
    Хубав завършек на седмицата и уютни, вкусни и весели почивни дни!

    Зори,
    Благодаря ти!
    Дано ви харесат, ако опиташ рецептата.
    Прегръдка и уютни почивни дни с много настроение!

    Тони,
    Благодаря ти!
    Дано да ви харесат, ако решиш да ги приготвиш.
    Ако знаех че си почитател, щяхме да си устроим дегустация, ама сега вече са излапани от домочадието :))
    Прегръдка и много хубаво настроение в последния ден на седмицата и идващите почивни дни!

    Ciao Alice!
    Grazie!
    buon fine settimana :)

    ОтговорИзтриване
  8. Това ще е много вкусно! Обожавам пастата с домати, а като има и мръвка... ммм, става страхотия!

    Хубав ден, Лети!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, прекрасни са, Лети!!! Обожавам италианска кухня, а тези твои канелони са зашеметяващи!!

    А :) и бих искала да те поканя да си вземеш една неангажираща блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Ciao и приятна събота и неделя!!!
    Мина

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, чудесни канелони- и аз отдавна се каня да направя нещо такова. А не се ли заливат със сос Бешамел или аз така си мисля?
    Вкусен и усмихнат уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Инче,
    Благодаря ти! Радва ме, че ти допадат!
    Аз съм фен на пастата със и без домати, със и без сосове, изобщо всякак :))
    Хубави, уютни иизпълнени с настроение почивни дни!

    Мина,
    Много ти благодаря и за хубавите думи, и за вниманието, и за наградата, носеща прекрасен символ!
    Уютен, вкусен и изпълнен с настроение уикенд!

    Мария,
    Благодаря, радвам се, че ти допадат!
    На нас по тази рецепта много ни харесаха (не че другите варианти, които сме опитвали бяха лоши, ама на нас с мъжа ми паста ни дай).
    А има варианти и със сос бешамел, но по други рецепти. Обикновено с бешамела заливат канелони пълнени с кайма, ама има и варианти със спанак и дори с раци. От сайта, където взех рецептата има над 5 вида рецепти за канелони, а колко още варианти има. Тя пастата търпи всевъзможни интерпретации, затова толкова я обичам :) Ама да не се отплесвам, че темата ми е слабост :))
    Прегръдка и уютен, спокоен и вусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, и аз обичам паста, но хич нямам умения - предпочитам да я хапвам в завадения. И понеже много обичам сос бешамел, хайде ще чакам да пуснеш някой изпитана и вкусна рецепта и аз ще я "препиша" от теб - става ли?
    Вкусен уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Аааа Мария, хич не ти вярвам за липсата на умения :) Ти къде по-сложни работи правиш, че една паста ли ще ти се опре.
    Щом обичаш с бешамел ще гледам да пусна рецепта и с такъв сос.
    Хубав уикенд и страхотно настроение и за теб! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Изглеждат прекрасно, Вили! Сигурна съм, че са много вкусни. :)
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Ева,
    Много ти благодаря!
    А на мен, твоите чешки колачета много ми допаднаха :)
    Поздрави и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, вчера направих канелоните :) Много ни харесаха.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Таня,
    Благодаря ти, че си се доверила на рецепта от блога! Радвам се, че ви е допаднала! :)
    Приятелски поздрав и пожелание за прекрасно настроение през седмицата!

    ОтговорИзтриване
  18. Лети, вчера и аз направих тези канелони и много ни харесаха. Благодаря за хубава рецепта! Приятни почивни дни и празник след това! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Мира,
    Благодаря ти за доверието!
    Много се радвам, че канелоните са ви харесали!
    Хубава неделя! И страхотен празник и за теб в понеделник! Не знам кой точно от двата празнувате (ние св. Трифон) :)

    ОтговорИзтриване
  20. Привет, направих твоите канелони и дори си позволих да ги кача в блога си... Заповядай там да получиш награда от сърце!
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Пипилота, благодаря за доверието!
    Надявам се канелоните да са ти харесали.
    Благодаря от сърце за споделената награда!
    Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Ей сега ги приготвям, Лети! Предвкусвам нежен кадифен пълнеж и препечена повърхност и направо се разтапям ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано очакванията са се оправдали :) Много ще се радвам да ви е харесало!
      Прегръдка!

      Изтриване
  23. Благодаря ви. Рецептата ви е велика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се радвам, че ви е харесала. Благодаря ви за доверието!

      Изтриване