понеделник, 6 юни 2011 г.

Салата с тиквички



Дойде зезона на пресните плодове и зеленчуци и аз съм доволна. Когато мина през пазара, мирише прекрасно, щандовете са препълнени със свежа стока и винаги мога да открия нещо, което по-късно да се превърне на ароматно ястие, салата или десерт. Какво широко поле за готвене и импровизации, само време да има човек :)
В настоящия случай, крехките тиквички съблазниха както мен, така и моя съпруг, защото двамата независимо един от друг се върнахме вкъщи, всеки с по 2 килограма и нещо, общо към 5 кг.
Единият вариант е да замразявам за зимата, но е рано още. Другият вариант естествено е готвене. Ха, познайте на кой от двата се спрях.
Първо, веднага сготвих прекрасните тиквички с яйца и сирене на Мира ("Малки неща"). Много са вкусни и не ги правя за първи път, но за жалост не можаха да стигнат до снимка, поради здраво изгладняло домочадие, което категорично отказа да чака фотосесия :)
После, направих и салатата, която смятам да ви покажа днес. Тя може да бъде чудесен лек обяд или вечеря, придружена от чаша студено, сухо бяло вино :)
Ако решите да я приготвите, да ви е сладко!



Продукти:

1 зелена салата (салатка, маруля, айсберг или друго по избор),
около 400-500 гр. дребни пресни картофи (големина, колкото орех),
2 средно големи тиквички (или 3 малки),
2 едри домата,
не повече от 100 гр. алм-шпек (бекон, панчета или друг подобен продукт),
около 100-150 гр. бяло сирене (козе, овче или краве)
2 скилидки чесън,
3 с.л. зехтин,
черен пипер и сол на вкус

Измийте салатата, накъсайте на парчета и поставете в чиниите, като подложка. Може да използвате всякаква крехка салата. В случая при мен е айсберг.
Измийте, нарежете доматите и ги поставете върху салатата.
Нарежете алм-шпека (бекона или панчетата) на много тънки слайсове.
Загрейте 2 с.л. от зехтина в тефлониран дълбок тиган или тенджерка и запържете алм-шпека докато стане златист и хрупкав.Извадете го от тигана и го сложете в чиния постлана с домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
В същия съд и използвайки същата мазнина, сложете измитите и обелени картофчета да се сотират за 4-5 минути, после добавете малко вода,сол и черен пипер на вкус, похлупете и оставете да се задушават, докато останат отново само на мазнина.
Измийте тиквичките и както са с корите, ги нарежете на тънки лентички по дължина.
Обелете скилидките чесън, натиснете ги с плоската част на ножа, така че да се смачкат, но да останат цели.
Загрейте третата лъжица зехтин и сотирайте чесъна за минута. Извадете скилидките от мазнината, после прибавете тиквичите, малко сол и сотирайте в ароматизирания с чесън зехтин за 5-6 минути. Целта е след топлинната обработка да останат леко хрупкави.
Когато са готови, извадете тиквичките, отцедете и оставете да изстинат.
Нарежете сиренето на кубчета.
В салатните чинии, върху подложката от салата и домати, гарнирайте в средата тиквички, сложете от картофчетата и кубчетата сирене и накрая прибавете от алм-шпека (бекона).
Украсете със стръкче магданоз и сервирайте.

7 коментара:

  1. Много апетитно, Лети -
    тиквичките са и моя слабост, харесах я!
    Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, много вкусна салатка!! Аз си признавам, че недолюбвам сурови или мариновани тиквички - и затова твоята рецепта ми звучи фантастично вкусно!! С удоволствие ще се възползвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно. Обичам такива салати.
    Хубава нова седмица от мен, Лети!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно и свежо предложение, Лети. Напоследък вкъщи наблягаме на салатите и търся всякакви вариации. Несъмнено ще опитам и твоята :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми харесва предложението ти,Лети!
    Права си,че сега е времето на свежите плодове и зеленчуци и импровизациите в кухнята,само това пусто време да стигаше!

    Поздрави и чакам следващата тиквечкена рецепта,че то 5 кг. си е цифра и количество!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    Мина,
    Зори,
    Марта,
    Ирина,
    Еликсир,
    Сърдечно благодаря за хубавите думи!
    Радвам се, че рецептата ви харесва.
    Започват горещините и май ще понаблегнем на по-леко меню, с повече зеленчуци и плодове, а из блоговете ще бъде цветно и интересно :))
    Поздрав за всички вас, приятели!

    ОтговорИзтриване