сряда, 11 май 2011 г.
Канелони със спанак и рикота
Въпреки типично италианското заглавие на тази рецепта и на продуктите, използвани в нея, не съм използвала италиански източник. Нямах време да превеждам рецепти и притисната от обстоятелствата, трябваше да импровизирам с наличните продукти. Винаги държа вкъщи поне 5 вида паста, кутийка рикота, гранулиран пармезан, за случаите, когато не мога да отида да купя. Малко откачено е, обаче така е с маниите :)) Та импровизирах, но се получи доста вкусно и споделям рецептата.
Продукти:
12-13 бр. канелони, това е малко повече от 1/2 кутия (от 250 гр.),
1 кутийка рикота,
около 300 гр. изчистен и измит спанак,
1 яйце,
2-3 стръка пресен чесън,
3-4 стръка пресен лук,
няколко стръка магданоз,
1-2 с.л. зехтин,
3-4 с.л. белени,кълцани домати от консерва (доматена пулпа) или 1-2 с.л. доматено пюре,
черен пипер и сол на вкус
около 300-400 мл. домашно приготвен сос "Бешамел",
2-3 с.л. доматена пулпа (или 1-2 с.л. доматено пюре),
моцарела (от тази, която се използва за пица)
Нарежете спанака, чесъна и лука.
Загрейте зехтина на котлона и сотирайте спанака, чесъна и лука. Сместа не трябва да е водниста, така че ако има течност, трябва да оставите на котлона да се редуцира.
Съдът се оттегля от огъня и се оставя сместа да поизстине.
Прибавете леко разбитото с вилица яйце, рикотата, доматената пулпа, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Загрейте вода на котлона с малко сол и няколко капки зехтин в нея. Пуснете канелоните във врящата вода и ги варете за времето указано на опаковката, като много внимавате да не преварите, защото ще се късат при пълненето. Пускайте ги във водата на 2 или 3 пъти,а не цялото количество наведнъж, за да не залепват един за друг.
Внимателно ги извадете и ги напълнете със приготвената смес. Подредете ги в добре намаслена тавичка.Разпределете отгоре доматената пулпа. Залейте със соса бешамел.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 15 минути или докато ястието започне да става златисто.
Извадете го от фурната сложете отгоре нарязана на тънки резени моцарела и върнете леко да се запече.
Е, със сигурност не е, като италианските варианти, но стана вкусно и ни хареса :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесно предложение, Лети!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва комбинацията от спанак и рикота :-)
УФФ пак аз, но много ми харесва това предложение - спанака ни е любим, ще трябва да убедя половинът, че и паста обича :)) напоследък дори успявам.
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда, Лети!
Давай ги насам :))
ОтговорИзтриванеМного вкусни изглеждат, поздравления :)
Deliziose :) ciao
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеВкуснотия :))))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Лети!
Прекрасно предложение и снимки, Вили! Любими продукти, съчетани в неустоимо вкусна комбинация!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави
Много ми хареса това с кулинарните мании - всеки си има по някоя...
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта и по мой вкус.
Благодаря, Лети,
поздрав и усмихнат ден:)
Ирина,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
И ние харесваме много тази комбинация :)
Сърдечен поздрав!
Аааа Пепи,
Добре си дошла колкото и пъти да е :)
Ще го убедиш колко му е, той и моя твърди, че не обича тиква, ама по твоята рецепта за онези кошнички с бекона яде и още как :)
Прегръдка!
Инче,
Да давам, ама как като изчезнаха светкавично :)
Благодаря ти!
Поздрав и хубав ден!
Stefania, grazie!
Buona giornata :)
Ciao
Траяна,
Благодаря ти!
Сърдечен поздрав!
Дани,
Радвам се, че ти допада.
Благодаря и пожелание за хубав ден!
Ева,
Благодаря ти, особено за думите относно снимките, че този път хич не си ги харесвам. Кога ли ще достигна поне малко по-близо до твоето ниво? Май няма да е скоро :)
Сърдечен поздрав!
Много вкусна се е получила импровизацията!:)
ОтговорИзтриванеХубаво правиш, че си имаш такива запаси.Аз не го правя и все търча в последния момент да търся...
Летиии,
ОтговорИзтриванесупер предложение за пролетта. Благодаря ти за рецептата, изглежда много вкусно.
Тези канелони изглеждат много вкусни! В къщи сме големи почитатели на италианската кухня и със сигурност ще се възползваме от рецептата. Благодаря!
ОтговорИзтриванеhttp://hotandtasty.wordpress.com/
Ирина,
ОтговорИзтриванеПепи,
Ина,
Stefania,
Траяна,
Благодаря ви много!
Това е втория коментар, който пускам, първия се унищожи, докато blogger не беше наред. Заедно с него изчезнаха и още коментари. Искам да ви кажа приятели, че успях да ги прочета, много ви благодаря! Това, че са изчезнали не е важно, важно е вашето внимание, което винаги ме радва много!
Прегръдка за всички!
Чудесно предложение Лети, копирах си рецептата! Прегръдка и хубава седмица :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мария!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и се надявам да ти хареса :)
Сърдечен поздрав и пожелание за лека и успешна нова седмица!
Миличка,идвам да се похваля и благодаря за вкусната паста. Сноще се гощавахме с твоята рецепта и си облизахме чинийките. Мерси,прекрасно беше.Просто фантастично!
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванеМного се радвам че ви е харесало!
За мен е огромно удоволствие да чуя подобна похвала от майстор като теб.
Благодаря ти за доверието!
Сърдечен поздрав! :)
Диди,
ОтговорИзтриванеДани,
Hotandtasty,
благодаря ви от сърце, макар и със закъснение!
Блогър успя да възстанови явно изгубените, покрай проблемите коментари :)
Поздрав и хубави празнични дни!