сряда, 11 май 2011 г.

Канелони със спанак и рикота



Въпреки типично италианското заглавие на тази рецепта и на продуктите, използвани в нея, не съм използвала италиански източник. Нямах време да превеждам рецепти и притисната от обстоятелствата, трябваше да импровизирам с наличните продукти. Винаги държа вкъщи поне 5 вида паста, кутийка рикота, гранулиран пармезан, за случаите, когато не мога да отида да купя. Малко откачено е, обаче така е с маниите :)) Та импровизирах, но се получи доста вкусно и споделям рецептата.



Продукти:

12-13 бр. канелони, това е малко повече от 1/2 кутия (от 250 гр.),
1 кутийка рикота,
около 300 гр. изчистен и измит спанак,
1 яйце,
2-3 стръка пресен чесън,
3-4 стръка пресен лук,
няколко стръка магданоз,
1-2 с.л. зехтин,
3-4 с.л. белени,кълцани домати от консерва (доматена пулпа) или 1-2 с.л. доматено пюре,
черен пипер и сол на вкус

около 300-400 мл. домашно приготвен сос "Бешамел",
2-3 с.л. доматена пулпа (или 1-2 с.л. доматено пюре),
моцарела (от тази, която се използва за пица)



Нарежете спанака, чесъна и лука.
Загрейте зехтина на котлона и сотирайте спанака, чесъна и лука. Сместа не трябва да е водниста, така че ако има течност, трябва да оставите на котлона да се редуцира.
Съдът се оттегля от огъня и се оставя сместа да поизстине.
Прибавете леко разбитото с вилица яйце, рикотата, доматената пулпа, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Загрейте вода на котлона с малко сол и няколко капки зехтин в нея. Пуснете канелоните във врящата вода и ги варете за времето указано на опаковката, като много внимавате да не преварите, защото ще се късат при пълненето. Пускайте ги във водата на 2 или 3 пъти,а не цялото количество наведнъж, за да не залепват един за друг.
Внимателно ги извадете и ги напълнете със приготвената смес. Подредете ги в добре намаслена тавичка.Разпределете отгоре доматената пулпа. Залейте със соса бешамел.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 15 минути или докато ястието започне да става златисто.
Извадете го от фурната сложете отгоре нарязана на тънки резени моцарела и върнете леко да се запече.

Е, със сигурност не е, като италианските варианти, но стана вкусно и ни хареса :)

18 коментара:

  1. Чудесно предложение, Лети!
    Много ми харесва комбинацията от спанак и рикота :-)

    ОтговорИзтриване
  2. УФФ пак аз, но много ми харесва това предложение - спанака ни е любим, ще трябва да убедя половинът, че и паста обича :)) напоследък дори успявам.
    Много вкусно изглежда, Лети!

    ОтговорИзтриване
  3. Давай ги насам :))
    Много вкусни изглеждат, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкуснотия :))))
    Прегръдки, Лети!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение и снимки, Вили! Любими продукти, съчетани в неустоимо вкусна комбинация!
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми хареса това с кулинарните мании - всеки си има по някоя...
    Чудесна рецепта и по мой вкус.
    Благодаря, Лети,
    поздрав и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  7. Ирина,
    Благодаря ти!
    И ние харесваме много тази комбинация :)
    Сърдечен поздрав!

    Аааа Пепи,
    Добре си дошла колкото и пъти да е :)
    Ще го убедиш колко му е, той и моя твърди, че не обича тиква, ама по твоята рецепта за онези кошнички с бекона яде и още как :)
    Прегръдка!

    Инче,
    Да давам, ама как като изчезнаха светкавично :)
    Благодаря ти!
    Поздрав и хубав ден!

    Stefania, grazie!
    Buona giornata :)
    Ciao

    Траяна,
    Благодаря ти!
    Сърдечен поздрав!

    Дани,
    Радвам се, че ти допада.
    Благодаря и пожелание за хубав ден!

    Ева,
    Благодаря ти, особено за думите относно снимките, че този път хич не си ги харесвам. Кога ли ще достигна поне малко по-близо до твоето ниво? Май няма да е скоро :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусна се е получила импровизацията!:)
    Хубаво правиш, че си имаш такива запаси.Аз не го правя и все търча в последния момент да търся...

    ОтговорИзтриване
  9. Летиии,
    супер предложение за пролетта. Благодаря ти за рецептата, изглежда много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  10. Тези канелони изглеждат много вкусни! В къщи сме големи почитатели на италианската кухня и със сигурност ще се възползваме от рецептата. Благодаря!

    http://hotandtasty.wordpress.com/

    ОтговорИзтриване
  11. Ирина,
    Пепи,
    Ина,
    Stefania,
    Траяна,
    Благодаря ви много!
    Това е втория коментар, който пускам, първия се унищожи, докато blogger не беше наред. Заедно с него изчезнаха и още коментари. Искам да ви кажа приятели, че успях да ги прочета, много ви благодаря! Това, че са изчезнали не е важно, важно е вашето внимание, което винаги ме радва много!
    Прегръдка за всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно предложение Лети, копирах си рецептата! Прегръдка и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Мария!
    Благодаря ти и се надявам да ти хареса :)
    Сърдечен поздрав и пожелание за лека и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Миличка,идвам да се похваля и благодаря за вкусната паста. Сноще се гощавахме с твоята рецепта и си облизахме чинийките. Мерси,прекрасно беше.Просто фантастично!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли,
    Много се радвам че ви е харесало!
    За мен е огромно удоволствие да чуя подобна похвала от майстор като теб.
    Благодаря ти за доверието!
    Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Диди,
    Дани,
    Hotandtasty,
    благодаря ви от сърце, макар и със закъснение!
    Блогър успя да възстанови явно изгубените, покрай проблемите коментари :)
    Поздрав и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване