След като отсъствах няколко дни вчера се завърнах вкъщи. Вихъра на ежедневието ме поде и сега въпреки късния час сядам пред компютъра - това са няколко минути за едно от любимите ми занимания :))
Днешната рецепта е за интересна гарнитура. Попаднах на нея случайно, ровейки се в различни чуждестранни кулинарни блогове, за беда не записах веднага откъде взех рецептата и после колкото и да рових не успях да я открия отново, така че не мога да цитирам източника.
И така, днес ще ви представя - Тиквички с пармезан, а скоро ще се върна на темата с Италия. Чака ме също и предизвикателството с тиквената рецепта, за да заслужа един тиквен медал :)
Но да започна с тиквичките, рецептата е много, много лесна:
Продукти:
3 тиквички,
зехтин,
пармезан,
бял пипер,
сол на вкус
Измийте добре тиквичките. Както са с кората ги нарежете на "пръчици" с дебелина и дължина приблизително колкото показалеца ви.
Сложете вода в тенджера на котлона да заври, пуснете тиквичките във врящата вода за 2-3 минути. Извадете ги и ги отцедете.
Загрейте фурната на 200 градуса (може да използвате и функцията грил, ако фурната ви има такава). Използвайте тавичка с незалепващо покритие или застелете тавичката с хартия за печене. Наредете "пръчиците" тиквичка в нея. Наръсете добре със зехтин, след това поръсете с бял пипер и накрая наръсете обилно тиквичките с настъргания пармезан. Аз използвах гранулиран. Поръсете и с малко сол, но имайте предвид, че пармезана е солен и трябва да се внимава, ако допълнително ще солите.
Пъхнете тавичката в предварително загрятата фурна и печете докато пармезана приятно се зачерви.
Не пиша количеството на зехтина и пармезана, за да може всеки да си ги дозира по свой вкус
Не пиша количеството на зехтина и пармезана, за да може всеки да си ги дозира по свой вкус
Ауууу..как ми се приядоха!!! Дори усетих мириса на пармезан..
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусното предложение, Лети!
Поздрави и пожелания за всичко най-хубаво и вкусно и занапред :-)))
Наистина са чудни за гарнитура тези тиквички! Досега преимуществено на скара съм правила, но ще пробвам и така ;)
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванеобичам тиквички във всякъв вид, но твоите ми допадат особено много!
Чудесно изглеждат,
поздрав и очаквам продължението, Диана
Все любими съставки. Звучи ми супер. И аз ти благодаря за тази рецепта. Така не съм ги правила. Живот и здраве догодина ще се пробва. Поздрави и лек край на седмицата!
ОтговорИзтриванеДими,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Дано ти допадне гарнитурата, ако решиш да опиташ :)
Хубави и цветни есенни дни!
Ели,
Благодаря! И ние сме любители на тиквичките на скара, но реших да разнообразя малко :))
Сърдечен поздрав!
Диди,
благодаря за хубавите думи! Надявам се да ти допаднат. :)
Хубави есенни дни!
Мира,
знам аз, че ти си отявлен любител на тиквички.:) Дано ти допаднат и така приготвени.
Благодаря ти!
Хубави и вълнуващи есенни дни!