неделя, 20 ноември 2016 г.

Сьомга на фурна / Baked Salmon


     Никулден наближава. Но дори и да не наближаваше, тази рецепта трябва да я споделя защото е много сполучлива – лесна, бърза и вкусна.
     Някъде преди две седмици помолих съпруга си, когато пазарува да избере и някаква прясна риба, която да приготвя вкъщи. Голяма изненада беше, когато донесе една цяла сьомга около 1,700 кг. Не очаквах точно това, но "била на страхотна цена и не устоял" – така ми каза. Няма да ме уплащи някаква си сьомга, я! Пък била тя и цяла. 
     Речено-сторено! Почистих сьомгата от люспите, отделих главата, опашката и отрязах  една голяма шайба (котлет) откъм главата на сьомгата, които направих на страхотна рибена чорба (ето линк как става супичката – рецепта за рибена чорба виж тук). Останалото приготвих в тавичка от йенско стъкло с масло, лимон и розмарин. Важно е тавичката да има капак, за да може рибата да се запича и задушава едновременно.


Сьомга на фурна / Baked Salmon

Продукти:

цяла сьомга около 1,400 - 1,800 кг. почистена от вътрешностите,
2 лимон,
масло,
едно малко клонче пресен розмарин (или щипка сух),
черен пипер и сол на вкус
около 60 ml бяло вино

  • Сьомгата се почиства от люспите. Главата и опашката се отстраняват. С остър нож рибата се нарязва на порционни парчета (котлети), без обаче среза да се прави напълно. Срежете малко повече от половината.
  • Рибата се осолява, включително и в срезовете, поръсва се с черен пипер. Игличките на розмарина се нарязват и се поръсва във всеки от срезовете. Внимавайте с тази подправка, тя е със силен аромат и осезателен вкус, не трябва да се прекалява с количеството.
  • Рибата се слага в тавата от йенско стъкло. Във всеки прорез се поставя щайба лимон и резенче масло. Отстрани на рибата, в тавата, се сипва около 60 ml бяло вино.
  • Поставя се капака на съда за печене.
  • Пече се на  180-190 градуса.

4 коментара:

  1. Както се казва - "Бързо, Лесно, Вкусно", а Аз ще добавя и Красиво! Вкусна задаваща се седмица желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря!
      За красива не знам, но вкусна стана наистина :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Уау, страхотно изглежда, Лети! Много майсторски си я приготвила! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли!
      Вкусна стана по тази рецепта и пак ще правя,че се хареса вкъщи :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване