Никулден наближава. Но дори и да не наближаваше, тази рецепта трябва да я споделя защото е много сполучлива – лесна, бърза и вкусна.
Някъде преди около две седмици помолих съпруга си, когато пазарува да избере и някаква прясна риба, която да приготвя вкъщи. Голяма изненада беше, когато донесе една цяла сьомга около 1,700 кг. Не очаквах точно това, но "била на страхотна цена и не устоял" – така ми каза. Няма да ме уплаши някаква си сьомга, я! Пък била тя и цяла.
Речено-сторено! Почистих сьомгата от люспите, отделих главата, опашката и отрязах една голяма шайба (котлет) откъм главата на сьомгата, които направих на страхотна рибена чорба (ето линк как става супичката – рецепта за рибена чорба виж тук). Останалото приготвих в тавичка от йенско стъкло с масло, лимон и розмарин. Важно е тавичката да има капак, за да може рибата да се запича и задушава едновременно.
Сьомга на фурна / Baked Salmon
Продукти:
цяла сьомга около 1,400 - 1,800 кг. почистена от вътрешностите,
2 лимона,
масло,
едно малко клонче пресен розмарин (или щипка сух),
черен пипер и сол на вкус
около 60 ml бяло вино
- Сьомгата се почиства от люспите. Главата и опашката се отстраняват. С остър нож рибата се нарязва на порционни парчета (котлети), без обаче среза да се прави напълно. Срежете малко повече от половината.
- Рибата се осолява, включително и в срезовете, поръсва се с черен пипер. Игличките на розмарина се нарязват и се поръсва във всеки от срезовете. Внимавайте с тази подправка, тя е със силен аромат и осезателен вкус, не трябва да се прекалява с количеството.
- Рибата се слага в тавата от йенско стъкло. Във всеки прорез се поставя щайба лимон и резенче масло. Отстрани на рибата, в тавата, се сипва около 60 ml бяло вино.
- Поставя се капака на съда за печене.
- Пече се на 180-190 градуса.
Както се казва - "Бързо, Лесно, Вкусно", а Аз ще добавя и Красиво! Вкусна задаваща се седмица желая!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеЗа красива не знам, но вкусна стана наистина :-)
Поздрави!
Уау, страхотно изглежда, Лети! Много майсторски си я приготвила! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
ИзтриванеВкусна стана по тази рецепта и пак ще правя,че се хареса вкъщи :-)
Поздрави сърдечни!
I thought the idea was great.
ОтговорИзтриванеI'm going to buy the ingredients and go to work :)
Thank you very much!
ИзтриванеRegards and all the best in the new 2017 year!