Тиквичките и патладжаните са от любимите зеленчуци вкъщи, така че рецепти за тях при мен има много, като всяка година прибавям още. Вече си имам цяла колекция и голям брой от тях съм успяла да кача и в блога. Сега ви представям поредната рецепта. Може да се хапне като предястие или като гарнитура, кой както реши.
Да ви е сладко!
Гриловани патладжани и тиквички с копър и чесън / Grilled Eggplant and Zucchini Salad
Продукти:
3-4 тиквички,
3 патладжана,
половин връзка копър,
1 глава чесън,
зехтин,
балсамов оцет,
сол на вкус
Патладжаните се измиват, дръжките се отстраняват и патладжаните се нарязват (така както са с корите) на шайби с дебелина около 0,5 см. Шайбите се посоляват и се оставят в гевгир за около 30 минути, за да се отцеди горчивия сок. След това се измиват с течаща вода и подсушават.
- Тиквичките се измиват добре, дръжките се отстраняват и така както са с корите се нарязват на шайби с дебелина, като тази на патладжаните (около 0,5 см.).
- Зеленчуците се гриловат на сух грил тиган или скара.
- Копъра се нарязва на ситно. Скилидките чесън се обелват и също се нарязват.
- В купа се реди ред грилован патлаждан, поръсва се със сол, със зехтин, наръсва се с малко балсамов оцет (внимавайте да не прекалите с количеството на балсамикото, защото ще се слага на всеки ред зеленчуци) и накрая с копър и чесън. Върху него се подрежда ред гриловани тиквички, които също се поръсват със сол, зехтин, малко балсамов оцет, копър и чесън. После отново патладжан и т.н. по същата процедура до изчерпване на продуктите.
- Оставете така приготвените зеленчуци да постоят преди сервиране поне 30 минути за да се овкусят добре. Салатата може да се приготви от предния ден, да се съхранява в затворен съд в хладилник и да се консумира на следващия ден.
Още рецепти с патладжани - виж тук
Още рецепти с тиквички - виж тук
Ами, страхотни! Какво да кажа повече, Лети... То думи са излишни. Ей тези простички неща изпъстрят живота! Вкусно и светло да ти е, мила Лети! :)
ОтговорИзтриванеТака е, Гери - хубаво е наистина, когато живота е цветен :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Ох, лакомство от нашето детство! Само снимките като гледаш и ти устата ти се изпълва с вкуса им!
ОтговорИзтриванеМного апетитно!
Много благодаря! Радвам се, че събуждам такива приятни спомени :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Фантазия направо...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Веси!
ИзтриванеИнтересна рецепта :) Лесна за приготвяне :)
ОтговорИзтриванеНаистина е и лесна, и вкусна! :-)
ИзтриванеБлагодаря!
Това е любимата ми храна на скара. Ще опитам рецептата ти., Лети!
ОтговорИзтриванеНадявям се да ти хареса, Мъхче!
ИзтриванеПоздрави сърдечни! :-)
Чудесно и вкусно! Но правила ли си го и като зимнина? Вероятно трябва да се стерилизира? Привет! Цветето
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеМайка ми правеше нещо подобно като зимнина. Определено е необходима стерилизация. Ще трябва да взема рецептата от нея и може да я кача по някое време в блога :-)