четвъртък, 13 август 2015 г.

Гриловани патладжани и тиквички с копър и чесън / Grilled Eggplant and Zucchini Salad


   Тиквичките и патладжаните са от любимите зеленчуци вкъщи, така че рецепти за тях при мен има много, като всяка година прибавям още. Вече си имам цяла колекция и голям брой от тях съм успяла да кача и в блога. Сега ви представям поредната рецепта. Може да се хапне като предястие или като гарнитура, кой както реши. 
 Да ви е сладко!

Гриловани патладжани и тиквички с копър и чесън / Grilled Eggplant and Zucchini Salad 

Продукти:

3-4 тиквички,
3 патладжана,
половин връзка копър,
1 глава чесън,
зехтин,
балсамов оцет,
сол  на вкус

     Патладжаните се измиват, дръжките се отстраняват и патладжаните се нарязват (така както са с корите) на шайби с дебелина около 0,5 см. Шайбите се посоляват и се оставят в гевгир за около 30 минути, за да се отцеди горчивия сок. След това се измиват с течаща вода и подсушават.
  • Тиквичките се измиват добре, дръжките се отстраняват и така както са с корите се нарязват на шайби с дебелина, като тази на патладжаните (около 0,5 см.).
  • Зеленчуците се гриловат на сух грил тиган или скара.
  • Копъра се нарязва на ситно. Скилидките чесън се обелват и също се нарязват.
  • В купа се реди ред грилован патлаждан, поръсва се със сол, със зехтин, наръсва се с малко балсамов оцет (внимавайте да не прекалите с количеството на балсамикото, защото ще се слага на всеки ред зеленчуци) и накрая с копър и чесън. Върху него се подрежда ред гриловани тиквички, които също се поръсват със сол, зехтин, малко балсамов оцет, копър и чесън. После отново патладжан и т.н. по същата процедура до изчерпване на продуктите.
  • Оставете така приготвените зеленчуци да постоят преди сервиране поне 30 минути за да се овкусят добре. Салатата може да се приготви от предния ден, да се съхранява в затворен съд в хладилник и да се консумира на следващия ден.






Още рецепти с патладжани - виж тук


Още рецепти с тиквички - виж тук

12 коментара:

  1. Ами, страхотни! Какво да кажа повече, Лети... То думи са излишни. Ей тези простички неща изпъстрят живота! Вкусно и светло да ти е, мила Лети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери - хубаво е наистина, когато живота е цветен :-)
      Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  2. Ох, лакомство от нашето детство! Само снимките като гледаш и ти устата ти се изпълва с вкуса им!
    Много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Радвам се, че събуждам такива приятни спомени :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Интересна рецепта :) Лесна за приготвяне :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е любимата ми храна на скара. Ще опитам рецептата ти., Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявям се да ти хареса, Мъхче!
      Поздрави сърдечни! :-)

      Изтриване
  5. Чудесно и вкусно! Но правила ли си го и като зимнина? Вероятно трябва да се стерилизира? Привет! Цветето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря!
      Майка ми правеше нещо подобно като зимнина. Определено е необходима стерилизация. Ще трябва да взема рецептата от нея и може да я кача по някое време в блога :-)

      Изтриване