четвъртък, 29 юли 2010 г.

Бриам


Семейните традиции са силно нещо, спомените от детството също... Човек пренася традициите и спомените със себе си, където и да отиде, с когото и да живее...
Това ястие, което днес ви показвам е спомен за мен от детството и традиция в семейството :)
Рецептата е от моята баба. Тя беше изключително фин човек, любяща жена, много интелигентна и винаги готова да слуша. Хората, които могат добре да слушат другите и наистина да ги чуват са рядкост.
Моята прекрасна баба беше гъркиня, така че афинитета ми към гръцката кухня е обясним :) Честичко приготвям бриам вкъщи особено през летния сезон, а ако си замразя изпържените до полуготовност тиквички и патладжани, го приготвям понякога и през зимата. Обичаме го вкъщи и си заслужава, въпреки потенето пред печката в летните горещини.
Сигурно има и други варианти на това ястие, но така го знам аз.
Какви вкусни рецепти съм научила пък от другата си баба, ще бъде тема на други публикации, други спомени и традиции... :))



Продукти:

3 броя патладжани,
3 броя тиквички,
картофи в количество съответстващо на патладжаните и тиквичките,
сол,
олио,
1 дафинов лист,
1 глава лук,
1 глава чесън,
2-3 броя домати (доматен сок).

Патладжаните, тиквичките и картофите се измиват, обелват (патладжана се бели на ивици - една ивица се обелва, една ивица от кората се оставя и т.н.) и нарязват на дебели около 0,5 см. кръгчета.
Кръгчетата леко се посоляват. На патладжанените кръгчета се оставя да се изцеди горчивия сок и после се изплакват с вода.
Пържат се последователно (първо картофи, после тиквички и накрая патладжани) до полуготовност. Ако имате фритюрник процедурата ще се улесни.
Отделно се запържват нарязаните на ситно лук и чесън.
В тавичка се нареждат запържените колелца (желателно е да се започне на дъното на тавата с картофи) и помежду им се слага от запържения лук, чесън и от начупения на няколко парчета дафинов лист. Всичко най накрая се поръсва с настърганите домати. Прибавя се малко вода (не повече от 1/3 от тавичката) и се пече в предварително загрята на около 200-220 градуса фурна докато ястието остане само на мазнина.

11 коментара:

  1. Лети,
    нали съм любител, и на тиквички, и на патладжани,
    много ми хареса :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Заслужава си, съгласна съм :) много вкусно :) Не знаех, че се казва така това ястие :)
    Приятна вечер от мен, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз нямах идея че се казва така, но изглежд много вкусно, лятно и интересно:)

    ОтговорИзтриване
  4. За къде сме без спомените и колко богати сме били, когато бабиното сърце ни е глезило...
    Бриам-за мен е ново, даже думата ми е непозната, но изглежда примамливо, а пък тиквичките и патладжаните са на почит у дома, така че ще опитам :)
    Усмихнат да е денят ти утре, Лети! :)

    ОтговорИзтриване
  5. От ръцете на баба, споделено от внучката, хммм, хареса ми много рецептата, както и представянето и, поздрави, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, много хубава лятна рецепта. Много дължим на нашите баби, наистина. Любовта им като че ли идва през манджите им, дори когато вече ги няма с нас. Така хапвайки, винаги се чувстваме обичани. Поздрави и приятни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети,
    това, че рецептата е чудесна го знаеш.
    Впечатли ме твоето мило описание и отношение към баба ти - наистина си заслужава!
    Чудесна презентация,
    поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Зори,
    Лулу,
    Благодаря ви! Наистина е лятно-есенна рецепта, когато на пазара са хубавите, узрели в нормални условия тиквички и патладжани.
    Хубава неделя от мен!

    Лара, благодаря ти!
    Наистина колко богати сме били с това, прегръдка от бабините (а и дядовите ръце) е такъв спомен за обич... За жалост само спомен, защото си отидоха от този свят, но пък частица от всеки от тях живее в и чрез мен...
    Надявам се да ви хареса у дома тази рецепта :)
    Хубава, отморяваща неделя от мен!

    Дива, благодаря!
    Хубава почивка ти пожелавам.
    Сърдечни поздрави!

    Мира, благодаря ти!
    А това, което казваш е истина, наистина спомените, включително и за вкусните им гозби ги прави живи в сърцата ни.
    Сърдечни поздрави!

    Диди, много ти благодаря!
    А описанието напълно съответства на човека. Много обичах бабите и дядовците си, имам прекрасни спомени, липсват ми, но докато ги помня, обичам и дори готвя по техните рецепти ще са живи...поне в сърцето ми!
    Поздрави и пожелания за здраве и любов, защото наистина от това по-ценно няма!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, ще пробвам и твоя вариант, допада ми!

    ОтговорИзтриване
  10. Обичам да надничам в любимия си блог отвреме на време,особено когато "блокирам"и не мога да измисля нищо за да нахраня тримата мъже вкъщи.И ето че освен идея за много вкусно ядене се разчуствах и нахлуха много мили спомени.Благодаря ти Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря!
      Ще се съберем да си припомняме заедно, нали спомените са общи :-)
      Прегръдки!

      Изтриване