неделя, 6 май 2012 г.

Кюфтета от яйца и салата с тиквички



Това е едно изключително лесно, бързо и вкусно ястие. Много е подходящо за бърз обяд или вечеря, приготвянето на кюфтенцата ми отне по-малко време от приготвянето на салатата :)
Ако сложите само едно кюфтенце на порция, може да сервирате и като топло предястие.
Рецептата е сръбска и си я харесах от книжката на "Бон Апети" - "Сръбска кухня".
Кюфтенцата се сервират със салата според сезона или с доматен сос. Аз избрах да ги поднеса върху канапе от една чудесна салата с тиквички, която вкусово много им подхожда.
Като намалих дозата на продуктите указана в книжката наполовина, ми излязоха 7 броя кюфтенца, просто не ми бяха необходими повече. Но ако на вас ви се виждат малко, просто си удвоете продуктите, които съм изброила по-долу и ще получите дозата от книжката.
Съветвам ви обаче, да спазите пропорциите и грамажа на продуктите, за да се получи смес с необходимата гъстота.
Да ви е сладко, ако решите да си ги приготвите!




Кюфтета от яйца

продукти за около 7 бр.

5 яйца,
150 гр. кашкавал,
100 гр. галета (или смлян с блендера сухар),
1/2 връзка магданоз,
сол и черен пипер на вкус

Разбийте яйцата с вилица.
Настържете кашкавала. Аз използвах гауда с ким, тъй като едно парче се размотаваше из хладилника от известно време и така си го оползотворих. Трябва да отбележа, че кима беше много приятно допълнение и следващия път пак ще прибавя малко, дори и да използвам обикновен кашкавал.
Нарежете на ситно магданоза.
Прибавете към разбитите яйца, нарязания магданоз, после - настъргания кашкавал и накрая галетата. Разбъркайте много добре. Ако спазите пропорциите се получава гъста смес.
Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Сгорещете олио в тиган. Със супена лъжица сипете топки от сместа и леко приплеснете с опакото на лъжицата, за да се образува кюфтенца. Изпържете кюфтенцата от двете страни и извадете върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.


Салата с тиквички

за три порции

1 малка зелена салата,
1 крехка тиквичка,
5-6 репички,
2 стръка зелен лук,
1 стрък пресен чесън,
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
2 с.л. олио (или зехтин)

Измийте добре зелената салата, изтръскайте и подсушете листата.
Накъсайте на парчета листата на салатата в купа.
Измийте репичките и ги нарежете на колелца, прибавете ги към зелената салата.
Измийте тиквичката и я нарежете, така както е с кората, на колелца (с дебелина около 3 мм.).
Нарежете на ситно стъковете лук и чесън, копъра и магданоза.
Загрейте мазнината в тиган и сотирайте колелцата тиквички. Трябва да останат леко хрупкави. Когато са готови, ги извадете от тигана.
В същата мазнина сотирайте за минутка нарязаните лук, чесън магданоз и копър. Прибавете ги при тиквичките и разбъркайте.
Когато, така приготвените тиквички изстинат, ги прибавете към зелената салата и разбъркайте.
непосредствено преди сервиране може да подправите салатата с малко сол и мъничко оцет (или лимонов сок). Но и без тези добавки се получава чудесно канапе за кюфтенцата.
Сервирайте кюфтенцата от яйца, по две или три на порция, гарнирани върху канапе от салатата с тиквички. Може да използвате друга салата, според сезона или да ги сервирате върху доматен сос приготвен по любимата ви рецепта.

16 коментара:

  1. Лети, много апетитно предложение!
    Снимката е прекрасна!
    Прегръдки и хубав Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти, мила! напоследък съм по бързите кулинарни предложения :)
      Хубав и светъл празник!

      Изтриване
  2. Страхотни рецепти - бързи и вкусни, точно по мой вкус:)
    Честит празник, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, сърдечно благодаря!
      Наистина си е бързичка рецептата, пък и вкусна се оказа, ще се прави още много пъти.
      Поздрав и пожелание за хубав празник!

      Изтриване
  3. Заменям десерт за една такава порция! Компанията ще е допълнителен бонус към ...печелившите :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сделката е сключена :))
      За онзи божествен мус и всичките кюфета давам, а за компанията спор няма :))

      Изтриване
  4. Ха сега де!Това пък откъде ти щукна?Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, много си мила! Благодаря!

      Изтриване
  5. Чудесно рецепта и прекрасно аранжирана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети, за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Sound delicious for this recipe! It's make me so hungry! i can't wait to eat this :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for posting!
      Try it! I am sure you will like it.
      All the best!

      Изтриване
  7. Е, фаворит ми стана тази рецепта! Следващата седмица обезателно ще я опитам. Че и салатата ще пробвам.:)
    Благодаря, Лети, че я сподели:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз отначало бях скептична, ама после като я направих толкова ми хареса, че определено няма да ги приготвям за последен път тези кюфтенца :)
      Благодаря ти за хубавите коментари!

      Изтриване
  8. О4арована съм от рецептата и от резултата!
    Благодаря , 4е споделихте с нас :)
    Моите деца, поискаха да им ги залея с кисело мляко с 4есън -
    полу4и се :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги много се радвам , когато получа обратна информация за някоя рецепта - как се е получила, дали се е харесала, какви импровизации върху нея са направени.
      Много благодаря за споделеното и за доверието!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване