събота, 12 февруари 2011 г.

Тимбали



Явно много ми е домъчняло за лятото и неговите аромати, щом пак посягам на рецепта, която включва зеленчуци, които не са сезонни, макар, че всъщност предпочитам да ги консумирам, когато им е времето.
Днешната рецепта включва тиквички и патладжани, този път под формата на тимбали.
Тимбалите са ястие или предястие изпечено на фурна във форма, като вариантите са многобройни. Може да се направят от различни съставки - с паста, ориз, картофи, със или без месо и т.н. Има дори варианти в тесто. Много популярни са в неаполитанската кухня.
Вкъщи обичаме тимбали с паста. Преди време, когато ги правих за първи път, използвах рецепта от книга, която си донесох от Италия. Ето това беше резултата тогава:

Рецептата за тях съм качила и може да видите ето тук (в любимия ми готварски форум).
После, взех да си правя различни вариации и изменения и сега ще ви покажа рецептата точно за за една от тези вариации :)



Първо да отбележа, че ползвах една и съща основна плънка и за тимбалите с тиквички, и за тези с патладжан, но с различия в прибавките. Така лесно могат да се приготвят едновременно и от двата вида.
От количеството посочени продукти приготвих 5 бр. тимбали с патладжани, 5 бр. тимбали с тиквички, и тъй като остана от плънката - още 3 броя само от нея. Бройките, които ще получите, обаче, зависят от големината на патладжаните и тиквичките, както и от големината на формите, в които ще печете.



Продукти:

2 патладжана,
3 тиквички,
3-4 с.л. зехтин

250 гр. дребна паста (при мен кус-кус),
20 гр. масло,
2 с.л. настърган пармезан,
3 яйца,
200 гр. моцарела,
черен пипер на вкус

Допълнително за патладжанените тимбали:
250 гр. консервирани белени, нарязани домати (доматена пулпа),
1 с.л. песто дженовезе,
3 скилидки чесън,
1 с.л. зехтин,
2 с.л. пармезан,
черен пипер на вкус,
сол на вкус (ако е необходимо)

допълнително за тимбалите с тиквички:
50 гр. кашкавал,
около 80-100 гр. рикота (или крем сирене, или бяло саламурено сирене),
2 с.л. песто дженовезе,
1 скилидка чесън,
сол на вкус (ако е необходимо)



За да приготвите тимбалите, първо сложете пастата в подсолена, вряща вода с няколко капки олио (зехтин), за да се свари. Варете според времето указано на опаковката. Когато пастата се свари, сложете я в голяма цедка (гевгир) и облейте със студена вода за съвсем кратко. Отцедете добре, сложете в купа, прибавете 20-те грама масло, нарязано на парченца и разбъркайте. маслото ще се стопи от горещата паста.
Нарежете моцарелата на дребни кубчета и я прибавете в купата към пастата, добавете настъргания пармезан и черен пипер на вкус.
Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате добре, за да се поеме от сместа.
Разделете сместа на две - едната част ще бъде за тимбалите с патладжан и с едни добавки, а другата за тимбалите с тиквички и с други добавки.
За тимбалите с патладжан:
Сложете 1с.л. зехтин в тенджерка, прибавете доматената пулпа и сложете на котлона (средна температура). Прибавете щипка черен пипер и нарязаните на дребно скилидки чесън. Оставете на котлона, докато доматите се сгъстят. След това дръпнете от огъня, прибавете 1 с.л. песто дженовезе и 2 с.л. настърган пармезан и разбъркайте добре. Соса трябва да се е получил доста гъст.
Отделете 3 с.л. от сместа, те ще ви трябват за тимбалите с тиквички. Останалият сос смесете с онази половина от пастата, която сте предназначили за тимбалите с патладжани. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете сол.
За тимбалите с тиквички:
Към сместа за тиквичките прибавете 3 с.л. от доматения сос за патлажданените тимбали, 50 гр. настърган кашкавал, 2 с.л. песто дженовезе, 1 ситно накълцана или пресована скилидка чесън,80 гр. рикота (крем сирене или натрошено обикновено бяло саламурено сирене). Аз последния път използвах обикновено сирене и тимбалите станаха много вкусни. Разбъркайте сместа и ако се налага, добавете сол на вкус.
Патладжаните и тиквичките се измиват добре, отстраняват се дръжките и така както са с корите се нарязват по дължина на тънки ленти (резени).
Патладжанените ленти се посоляват и оставят 10-15 минути, за да се отцеди горчивия сок, после се измиват, подсушават и намазват със зехтин.
Докато патладжанените ленти се отцеждат, лентите тиквички се намазват със зехтин и се гриловат за няколко минути на грил тиган или на скара.
По същия начин се процедира и с лентите патладжан.
Формите, в които ще печете се намазват добре със зехтин по дъното и стените. Аз ползвам стъклени огнеупорни формички за крем карамел, много са удобни защото не ми залепва плънката.
Във всяка формичка сложете 2 ленти патлаждан на кръст, сложете от плънката и загърнете краищата на патладжанените ленти върху нея. Притиснете леко.
От лентите тиквичка сложих по три, тъй като са по-тесни от патладжанените - пак на кръст, прибавя се плънка, крайщата на лентите се загръщат.
Така процедирате до изчерпване на лентите гриловани зеленчуци.
Ако ви остане плънка, сложете на дъното на тимбала резенче домат и върху него плънката. На мен ми остана и от двата вида пълнеж, така че сложих на два слоя.
Печете така приготвените тимбали на водна баня, в предварително загрята до 180-190 градуса фурна около 30-40 минути.

12 коментара:

  1. Чудесни са, Лети,
    и наистина малко ми замириса на лято от поста ти!
    Ама то с това слънце навън....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, Лети, и тиквичките, и патладжаните са ми любими, а на твоите снимки са просто изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изискано представяне! Всички варианти изглеждат невероятно ароматни и апетитни!

    Усмихната неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми липсват пролетните зеленчуци, Лети. Нямам търпение вече да се стопли и пазарът да се напълни.
    Предложенията ти и снимките им са много хубави!

    Прегръдки с пожелание за усмихната неделя :)
    И целувки за децата :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, всичките са много чаровни:) Прекрасна идея с дъх на лятно настроение:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ай, ай, ай... чудесно, много, много вкусно и красиво! Ще се възползвам от идеята и рецептите!

    С пожелание за хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мария,
    Мариета,
    Трудова медицина,
    Миленка,
    Тони,
    Лулу,
    Инче,
    Сърдечно ви благодаря!
    Радвам се, че идеята ви допадна и ви донесе поне мъничко аромат на лято!

    Поздрав и пожелание за празнично настроение, който и от двата празника да ви е на сърце!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Лети, ти отново ни изкушаваш! Записвам рецептите и с голям кеф ще ги пробвам когато тези зеленчуци се озоват около мен. Представям си колко са вкусни. Поздрави за днешния празник и нека любовта е около теб всеки ден от годината!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, прекрасни са във всичките си вариации. Не знам дали бих могла да си избера :) без да ги опитам ВСИЧКИ :))

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, много оригинално предложение! :) Все мои любими продукти, и то приготвени по начин, който харесвам - безспорно ще ми е фаворит :) Изглежда много ефектно, а и при теб - няма начин да бъде другояче! :)
    Благодаря, че сподели с нас. :)

    Хубава и успешна седмица! :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Вили,
    Много ме радва, че идеята ти допада!
    Дано да ти харесат и на вкус, ако решиш да изпробваш рецептата!
    Поздрав и чудесна да е седмицата и за теб! :)

    ОтговорИзтриване