неделя, 12 юни 2011 г.
Кюфтенца по средиземноморски
В предходната публикация бях споменала за големите количества тиквички, с които се оказахме вкъщи. Това е част трета от оползотворяването им :)
Всички у дома обичаме кюфтенца със сос и честичко правя. Не знам как е при вас, но аз имам рецепти и за зимни и за летни вариации. Миналата година бях качила в блога една от летните рецепти, която е с патлаждани, а сега ви предлагам вариант с тиквички и маслини. Надявам се да ви е вкусно :)
Продукти:
За кюфтенцата:
около 400 гр. смляно свинско месо,
около 400 гр. смляно телешко месо
3 скилидки чесън ситно нарязани или пресовани,
1/2 зелена пиперка нарязана на дребни кубчета,
1 яйце,
2 с.л. галета,
1-2 щипки кимион,
1-2 щипки сух джоджен (или няколко ситно накълцани листенца пресен),
черен пипер и сол на вкус
За соса:
4 с.л. зехтин,
2 големи глави лук,
1 морков,
1/2 зелена пиперка,
3 малки тиквички,
2-3 големи домата,
10-тина черни маслини,
пресен босилек,
1 равна с.л. брашно,
сол и черен пипер на вкус
Сложете продуктите за кюфтенцата в купа и омесете каймата, така че съставките да се смесят много добре. От сместа, с мокри ръце оформете малки кюфтенца (големина, колкото топки за тенис на маса).
Изсипете зехтина в голям дълбок тиган (или тенджера) с незалепващо покритие и сложете на котлона да се загрее. Изпържете кюфтенцата в сгорещения зехтин до полуготовност.
Докато те се готвят, нарежете пиперката на лентички, моркова на кубчета, лука на четвъртинки или осминки, а тиквичките на по-големи и дебели жулиени (пръчици). Нарежете и доматите на кубчета.
Когато кюфтенцата се позачервят, прибавете лука, морковите и пиперката. След като лукът омекне, прибавете тиквичките и след 3-4 минути и доматите. Добавете нарязания на ситно босилек, маслините, сол и черен пипер на вкус. Гответе на тих огън, като внимавате да не преварите ястието, тиквичките не трябва да станат кашкави. Когато е почти готово, сложете в купичка 1 с.л. брашно, отсипете малко от соса на ястието и бъркайте соса и брашното докато се получи гладка кашичка, прибавете я към ястието, разбъркайте и оставете да поври още 3-4 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Lety , много обичам кюфтенца със сос - твоите изглеждат много, много вкусни!
ОтговорИзтриванеВече се облизвам.Изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеЛети много вкусно изглеждат!
ОтговорИзтриванеКрасиви снимки!
Поздрави и хубав ден!
Лети, досега бях във Валенисия, благодарение на
ОтговорИзтриванеЛулу :)
Сега се пренасям на Средиземноморието с чудесната ти рецепта:)
А соса ти може да се направи и самостоятелно
като ястие!
Прегръдки и хубава неделя!
Lety тези кюфтенца изглеждат много вкусни, а и снимките са разкошни :) Благодаря за вкусното предложение и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеАелис,
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рецептата ти допада!
Поздрав и хубава нова седмица!
Роси,
Благодаря ти!
Подходящи са за летните месеци, защото соса се получава лек :)
Сърдечен поздрав!
Дани,
Благодаря сърдечно!
Вярно наистина, че соса може да стане и на лека постничка гозба :) Правя нещо подобно постно, но има и други зеленчуци :)
Прегръдка и чудесна нова седмица!
Ева,
Благодаря много за хубавите думи!
Пожелавам ти освен чудесна неделя и прекрасна нова седмица!
Много апетитни кюфтенца! И толкова колоритно поднесени!
ОтговорИзтриванеЕли,
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
Пожелавам ти чудесна нова седмица!
Кюфтенцата са обичана у дома гозба, но виж с тиквички не съм пробвала :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Лети :*
Ех, ама си голяма изкусителка с тези манджички (аз предпочитам тях пред сладкишите, макар че напоследък това съм публикувала :))
ОтговорИзтриванеМного, много апетитно. И тях \кюфтенцата\ ги включвам в програмата :))
Лети,
ОтговорИзтриванемного вкусно и лятно предложение - чудесна рецепта и снимки!
Благодаря и хубава нова седмица, Диана
Лети,хареса ми този вариант на кюфтенца със сос и зеленчуци.И в диетата ми се вписва,супер!Трябва да ги приготвя и аз,благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!:)
Иве,
ОтговорИзтриванеДано да ти хареса и този вариант, по-летен и лек е :)
Хубави летни дни!
Ина,
Благодаря ти! Надявам се и кюфтенцата да ти допаднат.
И аз съм така - предпочитам соленичко пред сладкишите, те са предимно за домочадието и по поводи :)
Диди,
Благодаря ти, много се радвам, че рецептата ти допада!
Хубави летни дни!
Еликсир,
дано ти допаднат и на вкус, ако решиш да пробваш!
Благодаря ти!
Поздрав и хубав утрешен ден!
Лети, отново предлагаш една красива идея, облечена в прекрасни снимки.
ОтговорИзтриванеОбожавам ароматните сосове и обезателно ще опитам твоята рецепта.
Желая ти много летни усмивки!
Прекрасни са, Вили! Влюбих се в чинията - прекрасно допълва палитрата от продукти, вкусове и цветове!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
The witch,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Надявам се вкуса на кюфтенцата да ти допадне :)
Поздрав и хубави летни дни!
Ева,
Сърдечно благодаря!
А чинията и аз си я обичам, тя ми е семеен спомен, принадлежала е на баба ми, но за жалост от този сервиз не са оцелели през годините толкова части, колкото ми се иска.
Поздрав, спорен петък и прекрасен уикенд!
Много идейно предложение за кюфтенца!! Запазвам си рецептата :) да сепробва!!
ОтговорИзтриванеМина,
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти допаднат :)
Благодаря ти!
Поздрав!