неделя, 12 юни 2011 г.

Кюфтенца по средиземноморски



В предходната публикация бях споменала за големите количества тиквички, с които се оказахме вкъщи. Това е част трета от оползотворяването им :)
Всички у дома обичаме кюфтенца със сос и честичко правя. Не знам как е при вас, но аз имам рецепти и за зимни и за летни вариации. Миналата година бях качила в блога една от летните рецепти, която е с патлаждани, а сега ви предлагам вариант с тиквички и маслини. Надявам се да ви е вкусно :)



Продукти:

За кюфтенцата:
около 400 гр. смляно свинско месо,
около 400 гр. смляно телешко месо
3 скилидки чесън ситно нарязани или пресовани,
1/2 зелена пиперка нарязана на дребни кубчета,
1 яйце,
2 с.л. галета,
1-2 щипки кимион,
1-2 щипки сух джоджен (или няколко ситно накълцани листенца пресен),
черен пипер и сол на вкус

За соса:
4 с.л. зехтин,
2 големи глави лук,
1 морков,
1/2 зелена пиперка,
3 малки тиквички,
2-3 големи домата,
10-тина черни маслини,
пресен босилек,
1 равна с.л. брашно,
сол и черен пипер на вкус

Сложете продуктите за кюфтенцата в купа и омесете каймата, така че съставките да се смесят много добре. От сместа, с мокри ръце оформете малки кюфтенца (големина, колкото топки за тенис на маса).
Изсипете зехтина в голям дълбок тиган (или тенджера) с незалепващо покритие и сложете на котлона да се загрее. Изпържете кюфтенцата в сгорещения зехтин до полуготовност.
Докато те се готвят, нарежете пиперката на лентички, моркова на кубчета, лука на четвъртинки или осминки, а тиквичките на по-големи и дебели жулиени (пръчици). Нарежете и доматите на кубчета.
Когато кюфтенцата се позачервят, прибавете лука, морковите и пиперката. След като лукът омекне, прибавете тиквичките и след 3-4 минути и доматите. Добавете нарязания на ситно босилек, маслините, сол и черен пипер на вкус. Гответе на тих огън, като внимавате да не преварите ястието, тиквичките не трябва да станат кашкави. Когато е почти готово, сложете в купичка 1 с.л. брашно, отсипете малко от соса на ястието и бъркайте соса и брашното докато се получи гладка кашичка, прибавете я към ястието, разбъркайте и оставете да поври още 3-4 минути.

18 коментара:

  1. Lety , много обичам кюфтенца със сос - твоите изглеждат много, много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  2. Вече се облизвам.Изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети много вкусно изглеждат!
    Красиви снимки!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, досега бях във Валенисия, благодарение на
    Лулу :)
    Сега се пренасям на Средиземноморието с чудесната ти рецепта:)
    А соса ти може да се направи и самостоятелно
    като ястие!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Lety тези кюфтенца изглеждат много вкусни, а и снимките са разкошни :) Благодаря за вкусното предложение и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Аелис,
    Радвам се, че рецептата ти допада!
    Поздрав и хубава нова седмица!

    Роси,
    Благодаря ти!
    Подходящи са за летните месеци, защото соса се получава лек :)
    Сърдечен поздрав!

    Дани,
    Благодаря сърдечно!
    Вярно наистина, че соса може да стане и на лека постничка гозба :) Правя нещо подобно постно, но има и други зеленчуци :)
    Прегръдка и чудесна нова седмица!

    Ева,
    Благодаря много за хубавите думи!
    Пожелавам ти освен чудесна неделя и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитни кюфтенца! И толкова колоритно поднесени!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,
    Много благодаря!
    Пожелавам ти чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Кюфтенцата са обичана у дома гозба, но виж с тиквички не съм пробвала :)
    Сърдечни поздрави, Лети :*

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, ама си голяма изкусителка с тези манджички (аз предпочитам тях пред сладкишите, макар че напоследък това съм публикувала :))
    Много, много апетитно. И тях \кюфтенцата\ ги включвам в програмата :))

    ОтговорИзтриване
  11. Лети,
    много вкусно и лятно предложение - чудесна рецепта и снимки!
    Благодаря и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Лети,хареса ми този вариант на кюфтенца със сос и зеленчуци.И в диетата ми се вписва,супер!Трябва да ги приготвя и аз,благодаря за идеята!

    Поздрави от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Иве,
    Дано да ти хареса и този вариант, по-летен и лек е :)
    Хубави летни дни!

    Ина,
    Благодаря ти! Надявам се и кюфтенцата да ти допаднат.
    И аз съм така - предпочитам соленичко пред сладкишите, те са предимно за домочадието и по поводи :)

    Диди,
    Благодаря ти, много се радвам, че рецептата ти допада!
    Хубави летни дни!

    Еликсир,
    дано ти допаднат и на вкус, ако решиш да пробваш!
    Благодаря ти!
    Поздрав и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, отново предлагаш една красива идея, облечена в прекрасни снимки.
    Обожавам ароматните сосове и обезателно ще опитам твоята рецепта.
    Желая ти много летни усмивки!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасни са, Вили! Влюбих се в чинията - прекрасно допълва палитрата от продукти, вкусове и цветове!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. The witch,
    Благодаря ти!
    Надявам се вкуса на кюфтенцата да ти допадне :)
    Поздрав и хубави летни дни!

    Ева,
    Сърдечно благодаря!
    А чинията и аз си я обичам, тя ми е семеен спомен, принадлежала е на баба ми, но за жалост от този сервиз не са оцелели през годините толкова части, колкото ми се иска.
    Поздрав, спорен петък и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Много идейно предложение за кюфтенца!! Запазвам си рецептата :) да сепробва!!

    ОтговорИзтриване
  18. Мина,
    Надявам се да ти допаднат :)
    Благодаря ти!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване