четвъртък, 24 май 2012 г.
Пълнени яйца с дип от тиквички и копъров сос
Днес предлагам рецепта за предястие. Пълнени яйца можем да видим в много, много различни варианти. Този е малко по-нетрадиционен и ще се радвам да ви допадне. Не се приготвя трудно (особено, ако сте си сварили и охладили предварително яйцата), което е допълнително преимущество.
Вкъщи много обичаме тиквички, както и яйца :) Намислила съм, скоро да предложа събрани на едно място рецептите за тиквички в блога и рецептите за яйца, това облекчава търсенето и ровичкането :)
Пълнени яйца с дип от тиквички и копъров сос
Продукти:
6 твърдо сварени яйца,
2 малки тиквички,
2 с.л. зехтин,
120 гр. крем сирене,
100 мл. течна неподсладена готварска сметана,
2 стръка пресен лук,
1 стрък пресен чесън,
черен пипер и сол на вкус
За копъровия сос :
1/2 връзка копър,
2 скилидки чесън,
1 ч.л. песто "Дженовезе"
малка бучка масло,
1 с.л. зехтин
стръкчета копър за декорация
Срежете твърдо сварените яйца на половинки. Извадете жълтъците в купичка и ги намачкайте с вилица на трохи.
За да приготвите дипа от тиквички:
Измийте тиквичките. Нарежете ги на малки кубчета. Нарежете на ситно стръковете пресен лук и чесън.
Загрейте зехтина на котлона и сотирайте нарязаните лук, чесън и тиквички, докато тиквичките поомекнат и придобият златист цвят. Оттеглете от котлона, извадете ги в чиния и оставете да изстинат.
Изсипете в по-дълбок съд сотираните лук, чесън и тиквички, прибавете намачканите на трохи жълтъци, добавете крем сиренето, сметаната, щипка черен пипер и сол на вкус. Пасирайте с пасатор до еднородна кремообразна консистенция. Приберете в хладилник, докато приготвите копъровия сос.
За да приготвите соса:
Нарежете копъра на ситно, нарежете скилидките чесън.
Загрейте маслото и зехтина на котлона. Изсипете копъра и чесъна в загрятата мазнина. Оставете на огъня за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Оттеглете от котлона. Прибавете пестото и разбъркайте отново.
Наредете половинките яйца в плато. Напълнете половинките с дип от тиквички, полейте ги с копъров сос и декорирайте със стръкче копър.
Дозата дип от тиквички, която се получава е по-голяма от необходимото за напълване на яйцата. Остатъка от нея, може да си напълните в малки чашки, да полеете с копъров сос, да украсите със стръкче копър (или рукола) и ще получите още една вариация на предястие. Ето на тази снимка може да видите как изглежда :
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допадат, ByBy!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Очарователни са, и такива апетитни снимки...супер!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги :)
Благодаря ти, Маги, много си мила!
ИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за прекрасни дни през тази седмица!
Прекрасни са:)
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеСърдечен поздрав!