сряда, 27 юни 2012 г.

Канелони ала сорентина



След двата безмесни варианта на канелони в блога, сега и един с месо :)
Канелони ала сорентина (cannelloni alla sorrentina) се оказаха много вкусни. Както подсказва името, рецептата явно идва от провинция Неапол и по-точно - малкото градче Соренто.
Надявам се канелоните да харесат и на вас.

Канелони ала сорентина (cannelloni alla sorrentina)

Продукти:

за 6 порции

18 бр. канелони (ако ще използвате прясна паста, а не от фабричната суха паста, ще ви трябват 18 квадрата с размери 14-15 см.),
500 гр. нетлъсто месо,
500 гр. рикота,
200 гр. моцарела,
500 гр. доматено пюре,
100 ml сухо бяло вино,
100 гр. настърган пармезан,
1 глава лук,
3-4 с.л. зехтин,
босилек,
сол и черен пипер на вкус



За да приготвите соса:
Нарежете месото на малки парчета.
Загрейте зехтина на огъня, прибавете месото и лука, запържете, докато месото леко покафенее. Добавете виното и оставете да се изпари.
Прибавете доматеното пюре и босилек, разредете с малко вода и гответе на слаб огън, докато месото стане напълно готово.
Оттеглете от котлона и в горещия сос прибавете рикотата, малко от настъргания пармезан (останалата част запазете за наръсване на канелоните отгоре, преди запичането им) и моцарелата, нарязана на малки парченца. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре.
Подгответе пастата:
Ако използвате фабрична суха паста, процедирайте по следния начин - пуснете канелоните във вряща подсолена вода. Гледайте да не са един върху друг и затова ако трябва ги варете на два етапа. Това няма да ви затрудни много, защото трябва да варите половината от времето указано на опаковката(обикновено за около 2 минути). Ако канелоните се сварят напълно, дори и да са "ал денте", се късат и се пълнят по-трудно. Извадете канелоните от водата, опитайте да ги нанижете един по един на нож (не остър за готвене, а от тези за хранене)и така ги измъкнете от водата. Сложете ги на студена гладка повърхност (например кухненския плот, който предварително сте намазали с мазнина).
Ако използвате прясна паста, разточения тънък лист тесто се нарязва на квадрати със страна 14-15 см. Пускайте квадратите по няколко наведнъж във вряща подсолена вода, когато изплуват на повърхността внимателно ги извадете, отцедете и поставете на студена гладка повърхност, предварително намаслена (или намокрена със студена вода), за да не залепват.
В средата на всеки квадрат сложете по 1 с.л. от соса и завийте квадрата на "тръбичка", така че да образува "канелон".
Ако сте използвали от сухата паста, просто внимателно напълнете извадените от водата "тръбички" със соса.
На дъното на тавичка сипете малко от соса, отгоре подредете напълнените канелони. Трябва да са на един ред, така че не ги слагайте един върху друг. Полейте ги с остатъка от соса. Поръсете с останалия пармезан.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути.

*Рецептата е от книжката "Voglia di cucinare L`enciclopedia della cucina" на издателство "Giunti"

Други рецепти за канелони в блога:
Неаполитански канелони
Канелони със спанак и рикота

16 коментара:

  1. Лети, чудесно предложение! Много обичам италианската кухня! Слънчев и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Дани, много си мила!
      Хубави летни дни!

      Изтриване
  2. Охо харесаха ми и още как! Вксуни продукти съдържат, така, че няма начин да не са вкусни!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :))
      Радвам се, че рецептата ти допада, но всъщност у нас всичко що е паста (и изобщо италианска кухня) е на почит, безнадеждно сме пристрастени :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта, Лети! Харесвам италианска кухня и непременно ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Надявам се да ти хареса, когато решиш да опиташ :)
      Поздрав и пожелание за чудесни летни дни!

      Изтриване
  4. обичам канелони, всякак!Тези изглеждат много апетитно!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Соня!
      Ние вкъщи сме горещи почитатели на пастата, независимо от вида :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Разкош по сорентински,Лети!
    Много вкусно предложение отново от любимата ти италианска кухня!
    Аз не си играя да варя предварително канелоните и лазанята,слагам ги сухи с повече сос,пак стават.
    Сърдечен поздрав и усмихнато лято на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Росинка, готвя, готвя и все към италианската кухня ме влече, обаче поне се местя ту в една, ту в друга провинция, сега явно Неапол и околности е на ред :))
      Благодаря ти, мила!
      Поздрав и прегръдка, дано скоро се и видим :)

      Изтриване
  6. Лети,чудесна рецепта, но се чудя дали да не я ползвам за лазаня, че нещо не ми се пълнят канелони!Обичам много италианска кухня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, не виждам защо пък да не стане и на лазаня, макар че канелоните не ми се виждат по-трудоемки от лазанята :)
      Ние вкъщи сме страстни почитатели на пастата и изобщо на италианската кухня, всякакви видове пас9та са добре дошли на трапезата, но канелоните са ми много симпатични са снимане и затова по-честичко ми гостуват на страничките на блога :)
      Сърдечен поздрав и хубави летни дни!

      Изтриване
  7. Лети, .... твоите канелони изглеждат.... наистина вълшебно! Ние също много обичаме италиянската кухня, но.... никога не съм опитвала аз да направя канелони! И.... сега.... твоята рецепта е истинско предизвикателство за мен! Благодаря ти много за нея!!!Снимките ти са..... невероятни, .... просто нямам думи! Наистина тази твоя публикация беше едно кулинарно приключение за мен!!!
    Желая ти един незабравим Уикенд, с много кулинарни и екслузивни приключения и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка, благодаря ти за милите думи!
      Много ще се радвам да опиташ и рецептата да ви хареса!
      Прегръдка и вълшебна неделя!

      Изтриване
  8. О, ще се пробва непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам рецептата да се хареса :)
      Поздрав!

      Изтриване