неделя, 15 декември 2013 г.

Сочен, постен шоколадов кейк / Juicy Chocolate Cake

   

  Тази рецепта е просто чудесна, останах много приятно изненадана от резултата. Предимствата й са много. 
  Първо, кейка е напълно постен - не съдържа животинска мазнина, яйца или млечни продукти.
  Второ, той е много сочен, лек и вкусен.
  Трето, може да използвате рецептата в различни вариации - ако изпечете в тавичка с по-малки размери, ще се получи сочен кейк, който може да наръсите само с пудра захар, ако искате постен вариант. Ако искате да стане по-богат сладкиш, може да го залеете със шоколадова глазура или пък да го гарнирате с бита сметана и т.н. А ако го изпечете в по-голяма форма (напр.26 см. кръгла тортена форма), ще стане хубав, сочен блат за торта, който няма да се нуждае от сиропиране. От една доза продукти, ще получите един блат, който не се разрязва, така че за повече трябва да повторите с още една доза от продуктите. Този вариант също го изпробвах, като направих една чудесна шоколадова торта с шоколадов крем и лешници. 
   Вариантът днес, който е и на снимките е постния, посипан отгоре само с пудра захар - вкусен и чудесен придружител на чашка ароматно кафе или чай :-)


Сочен, постен шоколадов кейк / Juicy Chocolate Cake

Продукти:

1 ч.ч. = 250 ml

1 1/2 ч.ч. брашно,
1 ч.ч. захар,
4 с.л. какао,
1 ч.л. сода бикарбонат,
1/2 ч.л. сол,
6 с.л. зехтин (или олио),
1 с.л. оцет,
1 ампула ванилова есенция,
1 ч.ч. студена вода


  Загрейте фурната до 180 градуса.
  Сложете в голяма купа пресятото брашно, какаото, захарта, содата и солта. Направете в сухата смес три ямички. В едната сипете зехтина (олиото), в другата - оцета, в третата - ванилията. Бавно залейте с водата. Разбивайте с миксер на ниска скорост, за кратко, само докато съставките се смесят. Получава се кейково тесто. 
  Намаслете и застелете с хартия за печене дъното на тава с размер 20х20 см. (или съотносими по размер кръгла или правоъгълна форма). Спазете размера на тавата, за да получите сладкиш с нормална дебелина, с по-голямата форма, например тортената - ще  получите по-скоро вкусен блат за торта. Аз нямах точно 20х20 см. и заместих с правоъгълна тавичка 15х25 см. - сладкиша се получи добре, като дебелина.
  Изсипете кейковата смес във формата. Печете в предварително загрятата фурна, около 30-35 минути или докато дървено шишче забодено в кейка излезе сухо, без полепнали трохи. Оставете за няколко минути във формата, после извадете и оставете да изстине върху решетка. 
  След пълното изстиване, поръсете с пудра захар - за постен вариант или гарнирайте с глазура или крем по ваш вкус (шоколадов, сметанов и т.н.) - за по-богат вариант на сладкиша.

   ** Източник на рецептата - книжката "Всичко за печенето".


15 коментара:

  1. Страхотен сладкиш, Лети! :)пак ще кажа, но е така.
    Черен и много сочен! Непременно ще направя, нали знаеш, че сочните шоколадови са на почит у нас :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, прекрасен е,! Много харесвам постни сладкиши или поне без яйца. По-влажни и плътни са. А този тук е наистина страхотна идея. :)
    Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Лети, както и идеите за използване!
    Изглежда много сочен!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубаво предложение, Lety! На снимките изглежда чудесно и си го записвам за проба. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен! Да не повярваш,че е постен.Браво мила,супер десерт!

    ОтговорИзтриване
  6. Много е съблазнителен с тези снежни кадри,Лети!
    Прегръдка от мен и с пожелание за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, невероятен кейк, а като гледам предимствата и продуктите, веднага си записвам за проба. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ще бъде уважен и у дома! Важното е, че е лесен,бърз и сочен. Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за хубавите думи, приятели! Пожелавам ви прекрасно настроение, чудесни емоции през идващите светли празници! Бъдете живи, здрави, обичащи и обичани!

    ОтговорИзтриване
  10. Весела Коледа, Лети! Мирни, щастливи и благодатни да са дните, пълни с любов и топлина душите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце!
      Весела и щастлива Коледа, Мариета!
      Много щастие, топлина и обич да ви сгряват дните! Хубави празници!

      Изтриване
  11. Дали ще стане добре, ако се добавят малко орехи? Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен лично, точно този кейк не ми харесва с прибавка на ядки вътре в тестото, за разлика от други кейкове при които се вписват прекрасно, но предполагам е въпрос на вкус. Ако желаете, опитайте!

      Изтриване
    2. Лети, сега се сетих, че този сладкиш правих още преди две години (когато бяхме в Лондон за едно лято) ето по тази рецепта: http://www.sweetlittlebluebird.com/2013/03/tried-true-tuesday-crazy-cake-no-eggs.html. Която всъщност е като твоята. ;) Потвърждавам с две ръце, че се получава прекрасен кекс! В петък отново го правих, за да зарадвам една близка, която пости. Днес отново го правих, но реших да експериментирам и сложих доста кокос в сместа - не се получи добре. Така че както ти си посъветвала, по-добре вътре да не му се слагат ядки. Може отгоре мъничко да се поръси нещичко, но толкова. Благодаря ти за всички вкусни хрумки, които ни споделяш. Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване