Отдавна се канех да опитам френската рецепта. Не бях приготвяла рататуй (Ratatouille) и бях любопитна. Вярно, че в българската, италианската, гръцката кухня има подобни ястия, но още от излизането едноименното филмче си мечтая за него, а отлагам по една или друга причина. Както вижадте, обаче, сложих край на чакането, запретнах ръкави и това е резултата.
Вкусен се оказа, както и очаквах. Без повече увертюри, ето и рецептата:
Вкусен се оказа, както и очаквах. Без повече увертюри, ето и рецептата:
Рататуй / Ratatouille
Продукти:
2 големи патладжана,
4 крехки малки тиквички,
3 зелени пиперки (чушки),
1 червена или жълта пиперка (чушка),
4 едри домата,
1 голяма глава лук,
3 скилидки чесън,
листата от 3-4 стръка босилек,
черен пипер и сол на вкус,
зехтин за готвене,
1 с.л. винен оцет,
1 равна ч.л. захар
- Патладжаните се почистват от дръжките, измиват, срязват по дължина на две и всяка половина се нарязва на резенчена с дебелина около 0.5 см. Посоляват се и се оставят за около 30 минути да се отцеди горчивия сок. После се измиват обилно с вода, отцеждат се и се подсушават.
- Тиквичките се нарязват на шайби със същата дебелина. Пиперките (чушките) се почистват от дръжките и семената, измиват и нарязват на едри парчета.
- Доматите се потапят във вряща вода за 20 секунди, след което се вадят и слагат в купа със студена вода. Когато се охладят се обелват от ципите и нарязват на парченца около 1 см.
- В тиган се слага 1 с.л. зехтин да се сгорещи и пиперките се сотират, докато поомекнат и тук-там започнат да стават златисти. Изваждат се от тигана в чиния.Добавя се още малко зехтин в тигана и се сотират тиквичките, след което също се вадят от тигана. Огънят се намалява малко и патладжаните се слагат в тигана и запържват в малко зехтин около 5 минути от всяка страна до златисто. Изваждат се от тигана.
- Най-накрая се сотира нарязания лук, няколко минути след това в тигана при лука се прибавя и нарязаните скилидки чесън (не много на ситно). Минута след чесъна се добавят оцета и захарта и се разбърква, докато оцета се изпари. После, при чесъна и лука се прибавят нарязаните домати и половината от нарязания босилек и се готви около 5 минути. После при доматите се прибавят всички сотирани зеленчуци, подправя се със сол и черен пипер на вкус, обърква се и се готви още около 5-6 минути.Отстранява се от огъня.
- Ястието се сервира поръсено с останалата част от нарязания босилек.
Лети, толкова апетитно си го поднесла!
ОтговорИзтриванеЧудесен е!
Хубава вечер!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеНапоследък гледам менюто ни да включва предимно зеленчуци и плодове, за да се възползвам максимално от сезонните дарове на природата, пък и е здравословно :)
Прегръдка!
Много вкусно и красиво предложение:) Мммм...:)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допада! Гледам да се възползвам максимално от изобилието на пресни зеленчуци :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Правих това зеленчуково вълшебство и зная колко е вкусно!А снимките ти го представят невероятно съблазнително!
ОтговорИзтриванеПоздрав сърдечен Лети!
Наистина е хубаво! А тъй като има подобни предложения и в други кухни - нашата, инталианската, гръцката и т.н., човек може да си избира различни рецепти и вариации и да си ги редува :)
ИзтриванеСърдечен поздрав и хубави летни дни!
Лети, изглежда превъзходно! Поздрави и хубав ден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Вкусно стана.
ИзтриванеПоздрав и пожелание за летни дни изпълнени с приятни емоции!
Фантастично изглежда! И французин няма така да го поднесе! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеКазано от теб, много ми става приятно, защото твоите блюда винаги изглеждат направо фантастично!
ИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
Прегръдка!
И аз не съм правила все още рататуй.
ОтговорИзтриванеТвоят изглежда фантастично, Лети!
Поздрави :)
Вкусно стана, Ели. Ако вкъщи сте почитатели на зеленчуковите летни ястия, това е хубав вариант. Ние с половинката сме минали на режим на здравословно хранене и ядем преимуществено зеленчуци :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Това не би ли било някакъв вид гювеч (без каротфи)?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванезадавате хубав и уместен въпрос.
Ястието наистина прилича донякъде на българския гювеч или италианската капоната. Разликата с нашенския гювеч е в състава на продуктите, подправките и в начина на приготвяне. Обикновено гювечът се готви в глинен съд, бавно и във фурна, той включва освен картофи, още зелен боб, а в някои случаи и бамя, освен вегетариански варианти има и доста варианти с месо.
Рататуя не се готви с месо, в много случаи се приготвя по гореописания от мен начин, като основните продукти се обработват термично на котлона и то поотделно и се обединяват закратко накрая. Във Франция обаче има различни начини за приготвяне на рататуй, нещо като нашите множество рецепти и начини за приготвяне на баница. Общо взето, различните краища на Франция и различните домакинства си имат любима рецепта и рецептите имат различия помежду си. Някои приготвят рататуй също в глинен съд и бавно печене и тогава ми се струва, че неговия вкус, наистина ще се приближи доста до нашенския.
Този, който аз приготвих, като вкус има известни прилики, но като цяло е по-различен от гювеча, такъв какъвто го приготвям аз вкъщи.
Благодаря за коментара!
Поздрав!
Търсейки, тиквичките попаднах на този чудесен рататуй! Много хубави снимки си направила, Лети! И аз точно след като гледах филма, преди години го направих за първи път! Беше любим на дъщеря ми...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ОтговорИзтриванеДе да можех и аз да накарам дъщеричката си да яде! Много е злояда и зеленчуци изобщо не долюбва.