четвъртък, 30 септември 2021 г.

Когато готвят мъжете: Домашен айвар / Homemade Ajvar

 

    

    Откакто за първи път опитах айвар останах очарована. Трябва обаче да отбележа, че става въпрос за истински айвар – сръбски или македонски. Това, което се продава на българския пазар в 90 на сто от случаите няма нищо общо с автентичния вкус, ето защо вкъщи решихме да си го приготвим сами. След проучване се спряхме на няколко варианта от Северна Македония, защото най-много ни допаднаха от всички, като компилирахме пропорции и продукти, за да си направим наша собствена рецепта, но при стриктно спазване на технологията на приготовление. В резултат – получи се много, много вкусно. Заслугата е на моя съпруг, който всъщност беше готвача. В този случай, аз отговарях само за печенето на пипера и после за фотографската сесия.



Домашен айвар / Homemade Ajvar

Дозата е за приблизително 14 – 15 бурканчета с размер около 300 гр. (като тези за лютеница), но това е ориентировъчно количество

Продукти:

4,5 кг. червени пиперки (чушки) – изпечени, обелени и отцедени (това количество се получава от около 10 кг. сурови);

2 патладжана – изпечени и обелени;

560 ml олио;

70 гр. сол;

5 ч.л. захар


Начин на приготвяне:

  • Изпечените, почистени от семената, обелени и отцедени пиперки (чушки) и патладжани се смилат на едро.
  • В голяма и дълбока тенджера (или голяма дълбока тава, ако ще използвате открит огън) се загрява олиото, добавят се при непрекъснато бъркане едро смлените пиперки, патладжани и солта. Около един час сместа се оставя да ври на котлона на среден огън, като се разбърква на всеки 2-3 минути. Внимавайте да не загори. Сместа трябва да се сгъсти и ако в края на този един час тя не е станала с гъстота на лютеница, бъркайте на котлона още известно време, докато постигнете гъстотата. 
  • Накрая се добавя захарта и се бърка още пет минути, след което се оттегля от огъня. 
  • Горещият айвар се пълни в чисти, сухи бурканчета и се затваря здраво с капачките. Бурканчетата се слагат в дълбока тенджера, заливат се с вода, така че капачките да се покрият и тенджерата се слага на котлона. Когато водата заври, бурканчетата се варят 10-15 минути, след което се изваждат от водата, обръщат се с капачките надолу върху кърпа и се оставят да изстинат напълно.


2 коментара:

  1. Много добре се е получил,Лети.
    Изглежда много апетитно!
    Поздравления за готвача!
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Наистина вкусен стана!
      Ще предам поздравленията :-)
      Прегръдки!

      Изтриване