петък, 4 юни 2021 г.

Бисквитената торта на Христина – рецепта на баба / Granny Hristina's biscuit cake


   След продължително "мълчание", днес отново имам публикация за блога. Ситуацията е подобна на тази, когато след дълго пътуване човек се завръща у дома – сигурна съм, че знаете какво е чувството. Не е случайно, че избрах и именно тази рецепта, напомня ми на детството и ми създава прекрасно усещане за топлина. Струва ми се подходящо за завръщане :-)
    Бисквитената торта е един традиционен за българските домакинства сладкиш, а аз ви го представям във варианта, който приготвяше моята баба. Тя беше майстор на тази торта и много често на празници ни я поднасяше, за удоволствие на малки и големи членове на фамилията. Явно тайната на незабравимия вкус се крие не само в майсторското изпълнение на баба усъвършенствано през годините, а и в нейната индивидуалност и голяма доза обич, която е влагала в направата, защото аз никога не успявам да направя тази торта така невероятно вкусна, както си я спомням.



Бисквитената торта на Христина – рецепта на баба / Granny Hristina's biscuit cake

Продукти:

(1 ч.ч. = 200 ml)

4 пакета обикновени бисквити Petit Beurre (от малките, при които 1 пакет = 130 гр.);
1 кутийка локум (от 140 гр.);
около 30-40 гр. стафиди;
около 50 гр. едро счукани орехови ядки;

за крема:
1 литър прясно мляко;
3 яйчени жълтъка;
3 с.л. с връх брашно;
1 ампула ванилова есенция;
1 ч.ч. захар;
125 гр. масло на стайна температура;
1/2 ч.ч. пудра захар


       Начин на приготвяне:

1. Бисквитите се начупват на парченца, размесват се с нарязания на дребни кубчета локум, стафидите и начупените орехови ядки. Наръсват се с около 150 ml от прясното мляко.

2. За приготвяне на крема:
  • Млякото се сварява, заедно със захарта. Дърпа се от огъня. 
  • В купа смесваме жълтъците, брашното, ванилията и малко вода, като се разбърква до получаване на каша (с гъстота на крем супа или например палачинково тесто). Тази смес прибавяме бавно и при непрекъснато разбъркване към свареното и подсладено прясно мляко и после се връща на котлона на слаб огън, като се бърка непрекъснато до сгъстяване на крема. Оставя се да изстине.
  • През това време се разбива маслото, заедно с пудрата захар. После се прибавя към крема (който не трябва да е горещ, а леко топъл), като се смесва добре.
  • Една част (около 1/4 ) от така приготвения крем се отделя за намазване на тортата отгоре и отстрани. Останалата част се смесва с бисквитите, оформя се в тортена чиния (най-лесно е с помощта на тортен ринг или свалящия се борд на тортената форма) и се оставя в хладилник да се стегне. Трябва да престои в хладилника поне 5-8, часа или най-добре – една нощ, за да стегне добре, бисквитките да поемат от крема и ароматите и вкусовете хубаво да се смесят.
3. Стегналата торта се намазва отгоре и отстрани със заделената част от крема и се украсява пожелание. При мен украсата е от смлени орехи и бисквити, с които съм поръсила готовата торта.

2 коментара:

  1. Чудесна торта, Лети.
    Радвам се отново на твоето присъствие :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване