петък, 27 юли 2018 г.

Торта с горски плодове / Berry Layer Cake


     Скъпи приятели, много от вас забелязаха липсата на активност в блога. Причината е, че много месеци наред бях откъсната от любими занимания поради професионално предизвикателство, през което трябваше да премина. Радвам се да споделя, че успях. Завръщам се с нови сили и желание, а се надявам и на вдъхновение за нови рецепти и снимки. 
     С тази торта искам да почерпя виртуално, като поводът е троен – личен празник на моя съпруг (Да е здрав и щастлив!), пропуснатата 8-ма годишнина на блога и накрая – успешно постигната професионална цел, която ми костваше две години труд, време, лишения, постоянство, концентрация,  воля и понякога даже сълзи.
     Желая на себе си, семейството си и на всички вас здраве и достатъчно от онова, което ви е необходимо, за да са спокойни ума, духа и сърцето.


Торта с горски плодове / Berry Layer Cake

Продукти:

за блатовете
160 грама брашно,
1 и ½ ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
4 яйца,
160 гр. кафява захар демерара,
80 ml течна неподсладена готварска сметана, 
100 гр. масло,
140 гр. черен шоколад (със съдържание на какао над 65 %)

около 1 к.ч. (около 60-80 ml) горещ щоколад (или мляко с какао) за напояване на блатовете

за крема
500 гр. маскарпоне,
200 ml течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар на вкус,
1 ампула ванилова есенция

   пресни ягоди, малини и боровинки общо около 500-600 гр., 
от които половината се заделят за украса на тортата, а другата половина са за пълнежа
ментови листа за украса


Начин на приготвяне:

1. Блатове за тортата:

Използвах за тази доза тесто, две кръгли форми за печене с диаметър 18 см.
  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете дъното и стените на формите за печене, покрийте дъното с хартия за печене. 
  • Разбийте с вилица яйцата, прибавете ванилията, захарта, сметаната. Към сместа добавете разтопеното (но не горещо) масло и после разтопения (но не горещ) шоколад.
  • Смесете брашното със солта и бакпулвера.
  • Пресейте брашняната смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не преразбивайте тестото, достатъчно е да разбърквате докато брашното се поеме.
  • Изсипете получената смес в подготвените форми. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 30 минути или докато дървено шишче забодено в средата излезе без полепнали трохи.
  • Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формите, след което извадете и оставете блатовете за тортата да изстинат върху решетка.


2. Крем за тортата
  • Изсипете в купа маскарпонето, сметаната, ванилията и пудра захар на вкус. Разбийте за кратко (няколко минути) с миксер докато съставките се смесят на гъст крем.
  • Отделете една трета от крема за намазване на тортата накрая и го приберете в хладилник. Другата по-голяма част е за пълнежа вътре.
3. Сглобяване на тортата
  • Сложете единия тортен блат в чиния. Надупчете го целия с дървено шишче. Внимателно с помоща на чаена лъжичка го сиропирайте равномерно с половината от горещия шоколад (или мляко с какао), като не е необходимо да се прекалява с количеството - сиропирането е съвсем леко. После стегнете блата в тортен ринг. Намажете го много тънко с крем и върху него подредете измитите и подсушени малини, боровинки и ягоди (тъй като ягодите са по-големи от другите плодове, се разполовяват на две или три по дължина и се поставят с разреза надолу). Върху плодовете разпределете внимателно крема за пълнежа и го загладете. Върху крема поставете втория блат. Надупчете го с дървеното шишче и сиропирайте с другата половина от горещия щоколад (млякото с какао).
  • Приберете тортата, така както е в тортения ринг, покрита отгоре с фолио, в хладилник за няколко часа, а най-добре за една нощ. 
  • За да довършите тортата, освободете я от тортения ринг. Намажете я обилно отгоре с оставения за обмазване на тортата крем и съвсем леко отстрани. Украсете тортата отгоре със заделената част от плодовете и с пресни ментови листа.
  • До сервиране, съхранявайте в хладилник.


10 коментара:

  1. Честит троен празник и добре дошла отново :-) Тортата е чудна !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Кайти! Радвам се, че отново съм активна тук!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Лети, радвам се да те видя отново с кулинарно изкушение!
    Успехи във всяко начинание ти пожелавам и много любов в семейството!
    Весело лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дани!
      Прекрасно лято и на теб! :-)

      Изтриване
  3. Прекрасна тортичка и честито на теб, скъпа Лети! Поздравления за постигнатото и още много успехи във всяко начинание! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Люси! Прегръдки и на теб и пожелания за прекрасни летни дни и преживявания!:-)

      Изтриване
  4. Ехаа... Много вкусна изглежда тази торта. Идеална е за някой специален повод. :)

    ОтговорИзтриване