петък, 7 април 2017 г.

Стромболи - пица на руло 2-ри вид / Stromboli


   Въпреки че вкъщи сме страстни почитатели на италианската кухня, много харесваме и този американски вариант на пица. В блога вече съм писала за Стромболи и съм качвала два вида (можете да видите публикацията тук). Сега ще ви покажа нов вид, тестото тук е по различно от това, което използвах в първия вариант, всъщност сега е класическо тесто за пица. Плънката също е с вариации, но при нея спокойно можете да импровизирате според вкусовите си предпочитания.

Стромболи - пица на руло 2-ри вид / Stromboli

Продукти:

за 2 дълги рула (като на снимката)

За тестото:
320 ml вода,
3 с.л. зехтин,
2 равни ч.л. сол,
640 гр. брашно,
5 гр. суха мая (или това е 1 1/2 ч.л. от мерителните на хлебопекарната)

За плънката:
доматено пюре,
нарязана на тънки резени шунка,
нарязан на тънки резени кашкавал,
маслини без костилка,
сух риган,
зехтин

  • Тестото може да се замеси в хлебопекарна или на ръка. За замесване в хлебопекарна, сложете продуктите в изброената поредност и включете хлебопекарната на режим "тесто за хляб". За замесване на ръка, отделете около 1 к.ч. от брашното. В голяма купа пресейте брашното заедно със солта. Прибавете и маята. Направете кладенче в средата  и изсипете зехтина. Постепенно започнете да прибавяте водата и бъркайте с дървена лъжица, докато тестото не започне да се събира около нея. После поръсете с брашно плота, пренесете тестото от купата на плота и доомесете с отделеното предварително брашно, до получаване на меко, нелепнещо тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или вода, но със зададените количества на мен ми се получава чудесно тесто и не е необходимо да добавям брашно, освен за поръсване на плота при разточване. Тестото се разделя на две, оформя се  топки, намазва се със зехтин и се оставя около 30 минути да почине, като се покрива с фолио.
  • Всяка топка се разточва на правоъгълник, намазва се с доматено пюре, поръсва се с риган, нареждат се тънките резени шунка, върху тях тънките резени кашкавал, поръсве се с нарязаните на шайби маслини без костилка и се завива на руло.
  • При този вариант рулото се нарязва на шайби, но без да се стига до долу   и шайбите леко се преместват така че да се разположат на зигзаг, като цялото руло остава свързано в основата. 
  • Отгоре, с помоща на четка за кулинарни цели, се намазва със зехтин и поръсва с мъничко сух риган.
  • Пече се на 210 градуса, до готовност.


Ето и първия вариант на Стромболи в блога:
Спаначено стромболи и стромболи с прошуто и моцарела (за рецептата виж тук)




2 коментара:

  1. Аха, помня я твоята Стромболи:). И тази не бих отказала, Лети! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинско удоволствие беше да ти дойда на гости, Кате, пък пицата беше само допълнение :-)
    Весели празници и на теб! :-)

    ОтговорИзтриване