четвъртък, 30 март 2017 г.

Руска салата / Olivier salad


     Удивително много хора ми се оплакват, че не могат да приготвят в домашни условия вкусна руска салата. Не очаквах, че ще трябва да публикувам рецепта точно за нея, защото си мислех, че почти всеки може да си я приготви. Но тъй като непрекъснато ме молят за рецептата, реших да я сложа и в блога. 
     Това е много позната и много харесвана в България салата. Оригиналът е създаден от Lucien Olivier, но няма много общо с днешната версия. Спори се за продуктите, от които е създаден първоначалния вариант, защото точната рецепта се е пазела в тайна и така и не достига до днес. Съвременният вариант е от достъпни продукти и е лесен за приготвяне, така че намира широко разпространение в различни държави, макар и да има вариации. (за повече информация, можете да видите ето тук.)


Няколко препоръки при приготвянето на руската салата:
  • Дозирайте добре количеството на майонезата. Салатата не става добре, както когато има прекалено малко, така и когато има прекалено много майонеза. В първия случай става суховата, а във втория - тежка и вкусът на майонезата е доминиращ.
  • Хубаво е картофите и морковите да са добре сварени, но не и разварени и да са охладени преди да ги нарежете. Можете вместо сварени моркови да използвате моркови от туршия, но не на всички хора допада този вариант, макар и аз лично да го харесвам.
  • Продуктите ви трябва да са нарязани на приблизително равни по размер парчета и на по-дребно. Това има значение не само от естетическа гледна точка, но и за вкуса.
  • Използвайте хубава, качествена шунка. Много вкусен вариант (и малко по-различен от традиционния) става, когато сложите едновременно и шунка, и малко сварено пилешко месо нарязано на парченца.
  • Приготвяйте майонезения сос в отделна купичка и после залейте салатата, и объркайте добре, така всичко се разпределя равномерно.

     Руска салата / Olivier salad

Продукти:

4-5  картофа средна големина,
2 големи моркова,
4 яйца,
1 буркан стерилизирани краставички (или същото количество кисели краставички),
около 250-300 гр. шунка,
около 1 ч.ч. сварен стерилизиран грах от консерва,

 около 200-300 гр. майонеза (зависи какво количество нарязана салата сте получили от изброените по-горе продукти),
1-2 с.л. (с връх) гъсто кисело мляко,
1ч.л. горчица,
шипка черен пипер,
сол на вкус

     *** Посочените количества на продуктите са ориентировъчни. Вие можете да ги нагодите според вашите предпочитания.

  • Сварете и обелете картофите. Нарежете ги на малки кубчета и ги сложете в голяма купа. Сварете морковите, нарежете ги на кубчета и ги прибавете към картофите.
  • Измийте в голяма цедка стерилизирания грах с течаща студена вода, много добре отцедете и прибавете в купата при другите продукти. Отцедете много добре и нарежете на кубчета краставичките. Нарежете на кубчета шунката. Прибавете към останалите продукти.
  • Сварете яйцата. Обелете ги, отделете сварените жълтъци. Белтъците нарежете на кубчета и ги прибавете в купата при другите продукти.
  • В отделна по-малка купа сложете жълтъците и ги намачкайте с вилица  на "трохи", прибавете майонезата, киселото мляко, 1ч.л. горчица, щипка черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте много добре до гладка и еднородна консистенция. Прибавете така приготвения гъст майонезен сос към нарязаните продукти и разбъркайте така, че всичко да се разпредели много добре. Ако прецените, че количеството на майонезния сос не е достатъчно спрямо количеството на останалите продукти може да добавите още малко майонеза, но не прекалявайте с нея, за да не стане салатата тежка и "плуваща" в сос, който не позволява да усетите добре вкуса на другите продукти.
  • Оставете салатата в хладилника поне за няколко часа.
  • Сервирайте добре охладена.


    




6 коментара:

  1. Обожавам руска салата, Лети! Благодаря за информативната публикация ;) Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Половинкатоа също много я обича и правя често, докато времето е по-хладно. :-)
      Поздрави и пожелание за много пролетно настроение, Люси!

      Изтриване
  2. Много добре си го обяснила.
    Иначе т.нар. руска салата в къщи се прави постоянно - даже и през лятото, но по малко. Разбира се и всякакви вариации ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      И ние сме и почитатели, но лятото не я правя - прекалено много свежи зеленчуци и възможности за салати има тогава :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. И ние я обичаме и я правя почти по същия начин, добавям и лимонов сок накрая, добавя свежест.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога и аз слагам лимонов сок, Весе, но не винаги.
      Поздрави!

      Изтриване