понеделник, 9 март 2015 г.

Какаов сладкиш с какаова глазура / Cocoa Glazed Cake


     Това е един сладкиш от бабината тетрадка с рецепти. Този път не става въпрос за чудесната ми баба-гъркиня, за която съм ви споменавала вече, а за другата - майката на майка ми, която наричахме маминка. Ако си представяте някоя сладка бабка, с престилка и кърпа на главата, представата ще бъде погрешна. Тя беше страхотна жена - жизнена, чаровна, усмихната, винаги в крак с времето и имаше невероятен подход към младите хора. Имаше усет към красивите неща и можеше сама да ги създава. Шиеше великолепни рокли за мен и сестра ми, готвеше прекрасно и ме научи на много - не само на практически умения, но и много за живота и хората. Доживя да ме види щастливо омъжена, танцува на сватбата ми (въпреки невероятните болки от хроничните ѝ костни заболявания) и почина няколко месеца след това. Оттогава не е минал ден, в който да не ми липсва.
     Сега често готвя по нейните рецепти и си спомням за нея. 

Какаов сладкиш с какаова глазура / Cocoa Glazed Cake

Продукти:

1 ч.ч. = 250 ml

1 ч.ч. кисело мляко,
2 яйца,
1/2 ч.ч. олио,
1 ч.ч. захар,
1равна ч.л. сода + 1 ч.л. оцет
1 1/2 ч.ч. брашно,
5 с.л. какао

за глазурата:
около 80 гр. масло,
2 к.ч. захар,
4 с.л. вода,
6 с.л. прясно мляко,
4 с.л. какао,
1 равна с.л. брашно 

  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с мазнина и застелете дъното с хартия за печене. 
  • Разбийте леко яйцата с телена бъркалка. Прибавете киселото мляко и олиото и бъркайте до хомогенност. Добавете захарта и разбъркайте.
  • В малка чашка смесете содата и оцета, след като содата шупне, прибавете и нея към сместа.
  • Пресейте брашното, смесете го с какаото и прибавете брашняната към яйчената смес. Разбъркайте с бъркалката, но не преразбивайте тестото, бъркайте само докато брашното се поеме  и сместа стане хомогенна.
  • Изсипете тестото в тавичката, загладете и пъхнете във фурната. Печете, докато дървено шишче забодено в сладкиша излезе чисто, без полепнали трохи.
  • След като сладкиша е опечен, извадете го от фурната и оставете да изстива, както е в тавата.
  • В тенджерка сложете маслото за глазурата, млякото, водата, захарта и какаото. загрейте на котлона и оставете да поври на тих огън, няколко минути при непрекъснато разбъркване. Поръсете 1 равна с.л. брашно, като разбивате с телената бъркалка, за да не стане на бучици. Когато сместа вече е хомогенна и започне леко да се сгъстява, оттеглете от котлона.
  • Набодете сладкиша на доста места с дървено шишче или клечка за зъби. Когато сладкиша и глазурата изстинат, така че да не са горещи, а само топли, полейте сладкиша с глазурата и оставете напълно да изстине.
  • Когато сладкиша изстине напълно, нарежете на квадрати.


25 коментара:

  1. Плътен, сочен и с много приятен цвят. Много добро предложение, Лети :)
    Честит празник с известно закъснение! Бъди щастлива и обичана.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габриела, за хубавите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесен е Лети. Яла съм такъв сладкиш, пак направен от една баба, а сега имам и рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кайти!
      Дано да стане толкова хубав, колкото този, който си опитвала!
      Поздрави! :-)

      Изтриване
  3. Лети, разкошен е десерта! Шоколадов и сочен.
    Хубави спомени от бабите си имаш и най-хубавото е, че ги запазваш и предаваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили!
      Опитвам се да ги запазя. А сладкиша правих заедно с дъщеричката си, тя много искаше да ми помага, надявам се един ден да може да го прави самичка :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ех, Лети, точно такъв, ама точно такъв сладкиш си търсех снощи до към 23 часа... Защо не го показа по-раничко. :) Прекрасен е! Но най-прекрасното е сантименталната му стойност. Разбирам какво имаш предвид...
    Знаеш ли, голяма болка ми е, че дядо няма да види сестричката ми абитуриентка (само след няколко месеца). Ние бяхме 4-те му внучки - ние със сестра ми и двете братовчедки. Всички ни изпрати по пътя към порастването, само нея не успя...
    Благодаря ти, да знаеш! Много силна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щях и по-раничко Гери, но ме измъчиха снимките. Исках да са леко ретро и красиви, за да са в духа на това за което писах. Не знам дали успях да ги направя такива.
      Болезнена е загубата на обичан човек и с времето не минава, само се притъпява болката. Ще ви липсва дято ти, Гери. Така както дядовците и бабите прегръщат, никой друг не може! Но да сме щастливи, че ни остават хубавите спомени.
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
    2. Успяла си и още как, прелестни са снимките, Лети! :)

      Изтриване
  5. Още щом го видях във фейса и довтасах тук да го видя това изкушение. Ама много е хубав! Като прочетох и това, че е скъпа бабина рецепта ми стана мило и хубаво - спомних си за моята баба Неделя. После ми стана тъжно, защото нея отдавна я няма, но последно е хубавото чувство, че имам толкова хубави спомени от нея.... Непременно ще го предложа на моето семейство. Благодаря ти, Лети, за споделеното и за чудесната рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуинет!
      Докато спомените остават, значи не сме изгубили тези хора, които обичаме напълно. Макар че и на мен ми става често тъжно.
      Дано да ви хареса сладкиша, ще се радвам много!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Лети, разкошен е :) неизменна част от деството ми... при нас се наричаше "Негърче" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори, и от моето детство също! :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Лети, чудесен сладкиш! Като гледам парченцето, о, толкова е съблазнително.... и чета продуктите ми напомня на сладкиш, който приготвя леля ми. Както и да е, усещам невероятно богат вкус!
    Имала си страхотна баба, много трогателно и мило е, че я имаш в мислите си всеки ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Бети!
      Няма да се изненадам и ако е същия сладкиш, като на леля ти. Срещала съм го на много места, с леки вариации при приготовлението и продуктите. Сладкишът не е нещо ново, но за мен носи приятни спомени.
      Сърдечни поздрави!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Ех,мили спомени за любими хора,които отдавна ги няма.Лети,страхотен сладкиш,сочен и нежен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Докато хората, които обичаме са в спомените ни, те оставят следа, това е хубаво, та и затова тази публикация.
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Лети, много умилителни са тези спомени с баба ти...а сладкиша е прекрасен, точно такъв, с тази глазура не съм виждала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Веси! Радвам се, че ти харесва!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Лети, аз май забравих да те поздравя... Извини ме, моля те!
    Честит 8-ми март с мъничко закъснение! Желая ти винаги да носиш тази топла добринка в женската си душа, бъди здравичка! Прегръдки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери, за хубавото пожелание!

      Изтриване
  11. Страхотен десерт, Лети! Хубаво е човек да може да запази такива семейни рецепти, които да му връщат спомени! И на нас ще донесе приятни емоции,дори и само след една хапка :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси!
      Наистина е така, семейните рецепти са ценни, заради спомените, с които ги свързваме!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Ровех се из интернет и намерих рецептата ти. Не правя често сладкиши, но се получи невероятен. Вкусът е уникален. Определено е сред рецепти номер едно в колекцията ми. Благодаря ти от все сърце за споделянето! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, радвам се, че така се е харесала, още повече, че за мен рецептата има сантиментална стойност - като спомен от детството и от любим човек, който вече не е между нас.
      Да ви е сладко на всички вкъщи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване