вторник, 4 февруари 2014 г.

Лебкухен кейк с шоколадова глазура / Lebkuchen Cake


   Обичате ли меденки? Ако отговора е "да", представете си вкуса и аромата на меденка, но скрити не в традиционната форма, а в кейков блат и то обилно полят с шоколад. Ето такъв вкус има този сладкиш.
   Всъщност, този кейк е кръстен на традиционните немски меденки "Лебкухен" (Lebkuchen). Може би най-известни са Нюрнбергските лебкухен (Nürnberg Lebkuchen). Тези вкусни бисквитки могат да бъдат доста големи, достигат до 11,5 см. в диаметър, ако са кръгли, а има и в правоъгълна форма. Характерно за лебкухен е, че се поставят върху специфични тънки вафлени подложки (кори), наричани Oblate. Има различни видове такива меденки - от по-пикатни до шоколадови. Съставките обикновено включват мед, подправки, като: анасон, карамфил, джинджифил, кардамон, бахар и захаросани плодове или ядки (бадеми, лешници, или орехи). Вярвам, че това описание е достатъчно да ви подскаже колко са вкусни, а тъй като съм имала късмета да опитам оригинални нюрнбергски лебкухен, мога да ви уверя в това от първа ръка. Техният прекрасен вкус е причината, доста да се зарадвам, когато открих, че има рецепти и за лебкухен кейк, а не само за биквитките. Отдавна се канех да го приготвя, обаче това си е според мен зимна рецепта и изчаках подходящия сезон. Ето го и резултата - кейк с вкус и аромат на карамфил, джинджифил и канела, в компанията на шоколад, ядки и със сладко от портокалови корички за аромат, по-богат вкус и разкош :-) 
    Първоизточник на рецептата, от която се водех е ето този блог - "Lemonpi"


Лебкухен кейк с шоколадова глазура / Lebkuchen Cake

Продукти:


155 g брашно,
40 g лешници,

40 g бадеми,
1 ч.л.(чаена лъжичка) бакпулвер,
1/4 ч.л. сода за хляб,
1/4 ч.л. сол,
3 равни супени лъжици какао,
1 1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил,
1/4 ч.л. счукан на прах карамфил,
1/4 ч.л. индийско орехче,
1/4 ч.л. кардамон,
170 g масло на стайна температура,
150 g кафява захар
2 яйца, на стайна температура,
3 супени лъжици мед,
1 супена лъжица коняк или бренди,

3 с.л. сладко от портокалови кори (или може да използвате кандирани лимонови и портокалови кори)

За глазурата: 

200 ml течна неподсладена готварска сметана,
20 гр. масло,
2 с.л. какао,
100 гр. натурален шоколад със съдържание на какао над 60 %

Украсата (ако изобщо решите да има такава): захарни или шоколадови фигурки. Аз използвах едно от новите предложения на Dr. Oetker за украса на сладкиши и торти - захарни сърца.

  Начин на приготвяне:
  Загрейте фурната до 180°C .
  Намажете с олио дъното и стените на 20 см. кръгла тортена форма и застелете дъното с хартия за печене.
  Счукайте на ситно лешниците и бадемите. Сложете ги в купа, прибавете пресятото брашно, бакпулвера, содата, солта и подправките.
  Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко, разбивате с миксера, докато се поеме от сместа. Добавете меда, сладкото от портокалови корички (или нарязаните на ситно кандирани портокалови и лимонови кори) и разбъркайте. накрая прибавете брендито (или коняка).
  Прибавете постепенно, като разбърквате с дървена лъжица, маслената смес към брашняната. Не преразбивайте тестото, просто бъркайте с лъжицата докато брашното поеме маслената смес. Получава се много гъсто кейково тесто. Изсипете го в подготвената форма, загладете отгоре и пъхнете в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Печете, докато дървено шишче забодено в кейка излезе чисто без полепнали трохи. В оригиналната рецепта, времето за печене беше дадено като 28 минути, но при мен не се оказа вярно и отне близо 50 минути.
  След като се изпече, оставете кейка 10 минути във формата, после с помоща на остър нож помогнете на кейка да се отдели от стените на формата, там където е залепнал, извадете го и го оставете върху метална решетка да изстине напълно.
  За глазурата: Загрейте сметаната на слаб котлон, като тя трябва да стане гореща, но да не завира и отстранете от огъня. Прибавете начупения на парченца шоколад, маслото и какаото, предварително разтворено до гъста каша в няколко супени лъжици вода. Бъркайте непрекъснато докато не получите гладка хомогенна смес. Оставете малко да изстине. Когато глазурата не е вече гореща, но още е в течно състояние, излейте върху тортата. Оставете да стегне.

  ** Източник на рецептата - "Lemonpi"


17 коментара:

  1. Впечатляващата ти нова серия снимки се обогатява с това неустоимо предложение, Лети -
    звучи и изглежда вълшебно... Благодаря за удоволствието и чудесната рецепта,
    сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Диди!
      Аз пък малко се притеснявах как стават снимките, защото откакто смених жилището и съответно местенцето за снимане, все си мисля, че не са толкова добри като преди,
      Поздрави сърдечни и хубави зимни дни, Диди!

      Изтриване
  2. Лети, аз също като теб съм имала удоволствието да опитам оригиналните Нюрнбергски меденки (ммм, вкусът им не се забравя лесно).:-)) Убедена съм, че твоята торта е не по-малко вкусна, толкова много, че ми се иска да си придърпам мъничко към кафето, което пия в момента. Перфектно направена, изкусителни снимки, поздравления, Лети!
    Прегръдки от мен и слънчева седмица!:-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страшен фен съм на Нюрнбергските меденки, Мони, особено на шоколадовите варианти! Вярно е, че вкусът не се забравя лесно!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Ах, Летииии....каква красота. Това е сладкиш, който със сигурност ще опитам! И макар да изглежда дълъг списъкът с продуктите, това са предимно подправките, което правят кейка доста икономичен. Сърдечни поздрави и адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много се надявам да ти хареса!
      Благодаря ти от сърце!
      Поздрави и пожелание за цветни моменти в студените зимни дни!

      Изтриване
  4. Лети, честно да ти кажа, не бих отказала парченце от това блаженство през който и да е сезон... :)
    Но си права, изключително подхожда на зимата. прекрасен е, чудесно поднесен и представен!
    Да ти е сладко и шоколадово, усмихнат ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Гери!
      Прегръдки и хубаво настроение в зимния ден!

      Изтриване
  5. Лети, този сладкиш мога да го ям и зима и лято. Страхотен е и си записвам за проба. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! Надявам се да ти хареса, когато решиш да го приготвиш.
      Сърдечен поздрав и много топли усмивки в зимния студ!

      Изтриване
  6. О, много обичам лебкухен. Дори си имам една много сполучлива рецепта за тях, но не бях попадала на кейк. Твоят наистина грее през екрана, а ароматът му достига и до мен. Чудесен е! И идеята е страхотна, много ми допада и ще се възползвам от нея, Лети! Благодаря ти!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не знаех, че има лебкухен кей, докато не открих рецептата. Затова й се зарадвах толкова, че съм почитател на меденките :-) Дано ти хареса, Ирма, когато решиш да го приготвиш!
      Благодаря ти!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Много,много по мой вкус е този сладкиш,Лети!
    Както винаги отлична рецепта-сочен,ароматен,наслада с всяка хапка е този кейк,поздравления!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесва, мила!
      Прегръдки и усмивки от мен!

      Изтриване
  8. Лети, разкошен кейк! С богат вкус и аромат! Със семпла украса - повече не е необходима!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря за хубавите думи!
      Пожелание за цветно настроение в студените зимни дни!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. Ах, колко ароматно, изкушаващо и с шоколадова глазура! И аз си купих такива сърчица, да видим какво ще украся с тях :)

    ОтговорИзтриване