петък, 17 август 2012 г.

На гости на Пепи Стоева с италианско кулинарно приключение



Не можете да си представите, колко приятно ми стана, когато получих покана от Пепи Стоева да гостувам в нейния блог "Храна за мойте канибали".
Отдавна се възхищавам на Пепи – тя е жизнена и земна жена, откровена и с чувство за хумор, съпричастна към околните и винаги готова да подаде ръка. Тя е един от първите хора с които се запознах (за съжаление все още само виртуално) във форума „Гответе с мен” и една от първите, която ме подкрепи, когато създадох кулинарен блог.
Нейното виртуално кътче – „Храна за мойте канибали” е едно от най-посещаваните и интересни местенца в кулинарното блог пространство и има защо да е така. Там човек може с часове да разглежда невероятно многообразие от рецепти, снимки и техники в кухнята, при това поднесени с много ведрост и позитивизъм. Накрая се оказва, че не просто разглеждате или търсите нещо, а истински се забавлявате :)
Да гостувам в блога на Пепи – това е чест и голямо удоволствие и да приема поканата беше радостно и лесно, трудното обаче, беше да измисля какво да приготвя. Когато попитах Пепи, дали има някакви предпочитания, тя ми каза следното: „Каквото избереш, ако обаче имаш на сърце нещо от средиземноморската кухня и сладкиш ще бъда щастлива”.
Как да не уважа желанието на моята прекрасна домакиня, още повече, че то изцяло съвпада с моите пристрастия :) Даже, сега много от вас и ще отгатнат накъде веднага ще се обърна. Ами да! Към Италия и невероятната, неповторима италианска кухня, естествено! Рецептите адаптирах от броеве на любимото си италианско списание „Cucina moderna”.

     Пепи, благодаря ти за удоволствието да ти гостувам, наистина беше истинско кулинарно приключение, което предприех с голяма радост!



Салата с круши, горгонзола и карамелизиран лук / Insalata con gorgonzola e pere

Продукти за 4 порции:
½ зелена салата,
½ червена салата,
3-4 круши,
1-2 с.л. лимонов сок,
около 50-80 гр. Сирене горгонзола (или друго синьо сирене),
шепа стафиди,
2 глави червен лук,
1 с.л. оцет балсамико,
2 ч.л. мед,
 зехтин
за дресинга:  1 с.л. оцет балсамико, 3 с.л. зехтин,  щипка сол, щипка бял пипер

  Измийте салатите, подсушете внимателно, накъсайте на едро и поставете в салатна купа или в индивидуални салатни чинии.
  Измийте крушите, нарежете ги на резени, като отстраните сърцевината със семките и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват. 
  Обелете лука и го нарежете на филийки. Загрейте зехтина в тиган и запържете лука, докато не започне да става златист, прибавете меда и 1 с.л. оцет балсамико и дръжте на огъня, докато лука се карамелизира.
  Гарнирайте салатата с крушите, сложете от лука, поръсете със стафиди и натрошено сирене горгонзола (или друго синьо сирене, каквото сте избрали).
  В малко бурканче смесете съставките за дресинга, сложете капачката  и разклатете енергично, като шейкър, докато  всички съставки се смесят и консистенцията стане еднородна. Опитайте на вкус и ако желаете може да добавите допълнително от балсамикото.
  Преди сервиране поръсете с дресинга.


Кюфтенца от полента с наденица и доматен сос / Polpettine con salsiccia al sugo di pomodoro

Продукти за 4 порции:
150 гр. царевичен грис за полента (по нашите магазини – за качамак),
1 яйце,
70 гр. настърган пармезан,
20 гр. масло,
500 гр. сурова наденица,
600 гр. пресни домати (или консерва  500 гр. доматена пулпа),
1 глава лук,
4 с.л. зехтин,
сол и черен пипер на вкус,
нарязан на ситно магданоз

Сложете на котлона 530 мл. вода със щипка сол да заври. Когато заври отдръпнете от огъня и започнете да добавятес една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сгъсти. Оттеглете от огъня и добавете маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте много добре, за да се усвоят в сместа и оставете да изстине, докато стане топла, но не гореща. Добавете яйцето и отново разбъркайте, докато се поеме от полентата.
Оформете от царевичната смес малки кюфтенца ( малко по големи от топчета за тенис на маса).
          Разрежете ципата на наденицата по дължина и я отстранете, нарежете вътрешността на парчета. Обелете лука и го нарежете на ситно. Разполовете доматите и настържете на едро ренде, като отстраните накрая ципата.
 Загрейте в голям, дълбок тиган (или по-широка и не много висока тенджера) зехтина и сотирайте лука, докато омекне. Прибавете наденицата и запържете за 5 минути. Прибавете настърганите домати, черен пипер на вкус и оставете да къкри на слаб огън 20-тина минути. Ако е необходимо,  може да добавите малко вода.
      Към края на готвенето добавете сол на вкус и разбъркайте, след това добавете внимателно топките полента, захлупете с капак яденето и гответе на слаб огън още няколко минути.
Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте.

*** Ако няма да сервирате яденето веднага, подгответе го до етап добавяне на полента. Довършете малко преди сервиране, като подгреете отново наденичката със сос, добавите топките полента и готвите няколко минути.
Причината е, че ако яденето престои след като вече сте добавили кюфтенцата от полента, те ще „дръпнат” соса и ще остане прекалено малко при сервиране, въпреки че вкуса на ястието няма да пострада от това.

Гриловани праскови с рикота и мед / Pesche grigliate con ricotta e miele


Гриловани праскови с рикота и мед / Pesche grigliate con ricotta e miele

Продукти за 4 порции:
4 праскови,
250 гр. рикота,
100 –тина грама бланширани бадеми,
около 6- с.л. мед,
½  лимон,
2 с.л. пудра захар

  Нарежете бланшираните бадеми на тънки филийки и ги запечете леко на сгорещен сух тиган, като ги разбърквате често  с дървена лъжица или с разклащане на тигана.
  Измийте прасковите, подсушете ги, разполовете ги и отстранете костилката.
  Загрейте на котлона грил-тиган и запечете прасковите с отрязаната част надолу за около 1-2 минути от всяка страна .
  Сложете в блендер рикотата, сока на половин лимон и 2 с.л. пудра захар, разбийте, докато получите еднородна кремообразна смес.
  Разпределете от сместа на дъното на десертни чинийки, подредте по 2 половинки праскови  на порция една върху друга или една до друга, сложете в дупчицата от костилката също малко от рикотения крем, поръсете с бадеми и полейте прасковите с  около 1 ½  с.л. мед.

22 коментара:

  1. Лети, удоволствието е изцяло мое и ти благодаря, че избра точно средиземноморска кухня за гостуването.
    Салата е страхотна - обичам такива :)) е, карамелизиран лук не съм слагала, но никога не е късно да опитам.
    Кюфтенцата са чудесни, много апетитни и тъй като обичам и полента и кайма :)) Ще ги опитаме още тези дни.
    А за десерта какво да кажа - семпло, но с финес и изкушаващо.
    Прегръдки и много хубава почивка ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, мила Пепи!
      Ти си прекрасна домакиня и страхотен стимул за околните! Бъди жива и здрава и все така чудесна!
      Прегръдка и хубав уикенд за теб и семейство!

      Изтриване
  2. Лети, знаеш че за мен винаги е удоволствие да пътешествам с теб :)
    Чудесно представяне!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Ти винаги намираш хубава дума за мен, благодаря!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Лети,и тук ще намина да те поздравя за невероятно креативното и ефектно представяне при Пепи!Страхотно меню,много вкусно,много красиво,много цветно!
    Всички рецепти ми допадат,не мога да отлича някоя повече от друга,защото са много на сърце и на моя вкус,а убедена съм на 1000% и на този на Пепи!
    Много топли прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти от сърце, мила! Много ми беше драго и приятно да гостувам на дама, като Пепи!
      А теб, винаги се радвам да те чета и много повече да те видя, за да си побъбрим и реално, освен виртуално!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Лети, страхотни неща си приготвила! Чудесно представяне! И трите рецепти ще приготвя при възможност. Напълно по мой вкус са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еми!
      Пепи е страхотен стимул и се постарах, за да я зарадвам.
      Много ми е приятно, че рецептите ти харесват и още повече ще се радвам, ако ти се усладят :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Лети страхотно меню точно по мой вкус. Даже утре ще направя прасковите, много ми хареса идеята :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Нали и двете си падаме толкова много по една и съща страна и по една и съща кухня, та все натам гледаме :)
      Ще се радвам да изпробваш рецептите!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Лети, прекрасно представяне, особено десерта- той е по моята част;)
    Снимките са чудесни!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, благодаря ти от сърце!
      Хубави да са почивните дни и за теб!

      Изтриване
  7. Лети, истинско италианско вълшебство си сътворила. Изглежда толкова апетитно. В Италия все още не съм била, но ще се пренесем поне кулинарно с някоя от твоите рецепти... и то не за първи път.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вещичке, радвам се, че ти допада!
      Пожелавам ти от все сърце много пътешествия, едно от които да е пътуване до Италия, защото това е една прекрасна страна.
      Поздрав и благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  8. Лети, тъкмо от Пепи идвам, ама понеже обичам средиземноморска кухня, та се отбих и тук:):):) Страхотни рецепти, много вкусно е всичко и снимките са разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи имаме обща слабост към средиземноморската кухня :)
      Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Ох, какво меню само... НЕскромно искам от всичко :) А снимките са трепач!
    Поздрави за прекрасното представяне!!! Останах без думи...
    Хубав ден, Lety!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за чудесните думи :)
      Постарах се заради Пепи и съм много щастлива, че се хареса на нея и на всички читатели на "Храна за мойте канибали".
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Лети, поздравления! Чудесно меню си спретнала! И трите рецепти, които си подбрала особено ми допадат. Обичам средиземноморска кухня, обичам полента и плодови десерти в съчетание със сирена. Много завладяващи снимки!
    Браво! Справила си се блестящо!

    Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, много си мила и хубавото настроение, което ми носиш ме кара да се усмихвам! Благодаря ти!
      Поздрав и прегръдка!

      Изтриване
  11. Страхотно гостуване с още по-страхотни предложения:)
    Снимките са страхотно изкушаващи:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много си мила, благодаря! Радвам се, че снимките въздействат така, защото ще изкушат повече хора да приготвят нещичко от менюто :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване