четвъртък, 26 януари 2012 г.

Минестроне



Вън е студено, духа силен вятър и вали сняг, какво по-хубаво тогава, от вкусна топла супичка в мразовития ден. Тъй като моят съпруг е на определен хранителен режим, супата е зеленчукова или по-точно италианската "Минестроне".
Минестроне е богата зеленчукова супа, която може да срещнете в безброй варианти. Зеленчуковото съдържание е различно в зависимост от съответния район в Италия и от сезона. Постоянно присъствие в супата имат главно лука, целината, морковите и боба, останалото зависи от сезонните зеленчуци и от това какъв вариант на рецептата ползвате. Има минестроне дженовезе, миланезе, ливорнезе, наполитана и т.н., а в Тоскана правят по-специален вид минестроне наречено la ribollita.
Много от вариантите на супата са вегетариански, но има и такива, които включват използването на месо - малки парченца свинско месо, панчета, или прошуто.
Въпреки всевъзможните варианти, има все пак и някои правила, например патладжана не е сред зеленчуците, които се включват в минестроне, също не се препоръчва и използването на зеленчуци с много силен аромат, който ще доминира над останалите, като пипера. Прибавките към супата също варират, в италианския юг слагат обикновено паста, на север прибавят по-често ориз, а в района на Тоскана - хляб.
Ето и рецептата, която използвах аз, но ви предупреждавам, че се получи количество за около 8 порции :

Минестроне

Продукти :

1 глава лук,
1 картоф,
1 морков,
1/2 малка глава целина,
около 200 гр. сварен зрял боб (може и от консерва)
около 300 гр. почистена, обелена от кората тиква (аз използвах тип "цигулка"),
2 малки тиквички (може да използвате и замразени),
шепа спаначени листа,
1/2 кафена чашка настъргани домати или доматен сок
3-4 с.л. зехтин,
около 100-150 гр. къса и дебела паста,
няколко стръка магданоз,
сол и черен пипер на вкус

за сервиране: настърган пармезан (опция)

Ако няма да използвате боб от консерва, добре е да го сварите предварително, като при варенето смените няколко води. За да го използвате за супата, трябва да е сварен, но да не е разкашкан.
Обелете картофа, измийте го и го нарежете на кубчета.Остържете моркова и го нарежете на кубчета. Обелете главата целина и нарежете и нея на кубчета. Нарежете тиквата и тиквичките по същия начин.
Изберете достатъчно голяма тенджера, загрейте зехтина и сотирайте в него ситно нарязания лук за 3-4 минути.
Прибавете картофа, моркова, целината и щипка сол и объркайте. Гответе ги около 10-тина минути, като разбърквате отвреме-навреме.
После прибавете тиквата и тиквичките, разбъркайте и гответе около 5 минути.
Накрая прибавете шепата спанак и настърганите домати (доматения сок) и боба.
Долейте в тенджерата гореща вода или бульон, така че да покрие зеленчуците.
Оставете супата да къкри на слаб огън около час, като разбърквате често. Целта е зеленчуците да омекнат добре и супата да стане гъста. При необходимост доливайте още вода.
Прибавете пастата и доварете супата толкова минути, колкото са необходими пастата да се свари, според указанията на опаковката. При необходимост добавете още вода, защото пастата допълнително сгъстява супата. Тук е момента да спомена, че пастата (мини пенне ригате), която използвах аз не е точния вариант, правилния вид е доста по-къса паста, но в момента нямах под ръка. Имайте го предвид, когато приготвяте вашето минестроне.
Когато е почти готова прибавете ситно нарязания магданоз, подправете с черен пипер и сол на вкус.
Сервирайте супата гореща, щом пастата се свари. Може да я подправите допълнително в чинията си с прясно настърган пармезан и зехтин. Супата може да се сервира и на стайна температура.

* Рецептата е адаптирана от книгата "500 италиански ястия, които непременно трябва да опитате", Валентина Сфорца, Книгомания, 2011



34 коментара:

  1. Много вкусна супа,Лети!
    Тези студени дни предразполагат в това отношение и блоговете изобилстват!
    Твоята дава много интересни идеи!
    Чудесни снимки отново!

    Хубава вечер на семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, вярно е, че е сезона на супичките, но и диетата на половинката допринася да се появяват при мен по-често :)
      Благодаря ти за хубавите думи, мила!
      Хубави, макар и мразовити дни!

      Изтриване
  2. Лети, и аз съм на тема супички..:-))
    Твоето предложение също е много интересно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, наистина в студа, какво по-добро от една топла супичка :) Твоето предложение много ми хареса, не съм опитвала картофената крем супа точно в този вариант, но ми звучи и изглежда прекрасно!
      Снежен поздрав :)

      Изтриване
  3. Лети, с този сняг навън от пръв поглед човек се влюбва в тази супа :)
    Много засищаща и ароматна звучи да е!
    Чудесни предложения от италианската кухня ни предлагаш, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепинко, наистина е доста засищаща :) У нас напоследък е царството на супите :)
      Благодаря ти за хубавия коментар!
      Прегръдка и чудесни снежни почивни дни!

      Изтриване
  4. Обожавам минестроне ! Пък си го и подлютявам :)та си става като нашенска градинарска чорба :)!
    Много вкусна снимка ,Лети !
    Поздрав и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, ще взема и аз следващия път да го пробвам подлютено :) Аз обожавам не само минестронето, ами италианска кухня изобщо. Италия е моята amore grande, по красива и магнетича страна не съм виждала.
      Благодаря ти за хубавия коментар!
      Снежен поздрав от родните ширини :)

      Изтриване
  5. Много апетитна зеленчукова супичка си приготвила, Лети! И аз напоследък правя подобна, но без пастата и боба. Ще пробвам и твоя вариант.
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти, надявам се да ти хареса и този вариант.
      Поздрав и пожелание за уютни почивни дни!

      Изтриване
  6. Лети, прекрасна е!! Невероятно вкусно изглежда!:-))) Богата на зеленчуци, мога само да предполагам колко е вкусна.
    Аз правих миналата година по един начин и имам поръчка пак да направя, поне могат да се сготвят различни варианти. Благодаря ти, че ми я припомни!:-)))
    Прекрасни снимки!
    Топла прегръдка и пожелания за уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, надникнах за твоя вариант и много изкушаващо изглежда, ще пробвам и него. Тази супичка е доста многообразна, според сезона и наличните зеленчуци :)
      Благодаря ти!
      Прегръдка и хубави макар и мразовити почивни дни!

      Изтриване
  7. Една от любимите ми зимни супи - много цветна и много засищаща :-)! Изключително апетитно изглежда на снимките!
    Хубава вечер, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти много!
      Харесвам супите с много зеленчуци, а тази наистина е засищаща, цветна и вкусна :)
      Поздрав и уютни почивни дни!

      Изтриване
  8. Истинска прелест, Вили! Не съм приготвяла досега, но явно е време. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, благодаря ти! Надявам се да ви допадне супичката :)
      Снежни поздрави и пожелание за уютни почивни дни!

      Изтриване
  9. Лети, толкова хубави цветове в това студено време!
    Стопли ми душата!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, вярно е, че в това мразовито време, човек търси малко цвят и топлинка :) радвам се, че ти е харесала супичката!
      Снежен поздрав и топла прегръдка, с пожелание за цветни почивни дни!

      Изтриване
  10. Ооо Лети фантастична супа, прелест! Ей това много го обичам :)
    Сърдечни поздрави и много усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка, благодаря ти! Радвам се, че ти допада!
      Поздрав и хубави, макар и студени почивни дни!

      Изтриване
  11. Много интересно предложение.изглежда страшно вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нели! Радвам се, че ти допада тази рецепта.
      Поздрав и пожелание за хубав уикенд!

      Изтриване
  12. Лети, никога досега не съм правила Минестроне. Благодаря ти за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, аз също доскоро не бях правила, но много ми допадна и мисля, че ще влезе трайно в менюто ни с различни варианти, според сезонните зеленчуци.
      Дано хареса и на твоето семейство.
      Благодаря ти за хубавия коментар!
      Снежен поздрав и хубав уикенд!

      Изтриване
  13. Лети, много съм слушала за тази супичка, но не съм я опитвала. Но определено ми допада комбинацията, която си направила :) А и в това време една топла супичка си е като оазис! Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радвам се, че ти харесва! В мразовитото време, наистина топлата супичка си е балсам за тялото и душата :)
      Прегръдки и хубави, макар и мразовити почивни дни!

      Изтриване
  14. Интересно предложение. Дали има вариант за използване на бамя или райкин боб. Това са любими продукти у дома и имам затворени в буркани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С бамя не съм виждала вариант и не знам дали има такава италианска версия на супичката, но със зелен боб (райкин боб) има варианти, така че може да се използва смело.
      Дано да се хареса тази рецепта и във вашия дом.
      Поздрав и пожелание за хубави дни!

      Изтриване
  15. Лети, изглежда прекрасно! Наистина в тази зима е само за супички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, благодаря ти много! Така си е наистина - в суденото време по-хубаво от гореща супичка или ароматно чайче няма :)
      Прегръдка и хубави снежни почивни дни!

      Изтриване
  16. Едно минестроне и за мен, моля;)
    Много хубаво, бях забравила за тази хубост;)
    И сега ще си я припомня набързо в сезона на супичките;)
    Хубав уикенд, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, радвам се, че те подсещам! Да ти е сладко и сгряващо в този студ дето е навън :)
      Поздрави и уютни почивни дни!

      Изтриване
  17. И аз като Габи, много ми е познато като наименование, но признавам си никога не съм се заглеждала в подобна рецепта, ето сега вече ще зная какво е това Минестроне :):) Благодаря за споделеното и те каня на гости при мен, за да получиш наградки
    поздрави и спорна седмица, Мария

    ОтговорИзтриване
  18. Мария, благодаря ти за вниманието, наградата и хубавите думи!
    Много ми харесват рецептите и снимките в блога ти :)
    Сърдечен поздрав и хубава, макар и мразовита нова седмица!

    ОтговорИзтриване