понеделник, 10 януари 2011 г.

Кралимаркови (механджийски) сарми с три вида месо



   Всяка зима, за някой от празниците приготвям това ястие. Готви се в глинен гювеч, бавно и дълго, но става невероятно вкусно. Този път го хапнахме на Нова година.
   Не е никак трудно за приготвяне, ако си планирате достатъчно време за печенето. Дълго се чудих какво наименование да му сложа и не можах да измисля по-добро. Кралимарковите сарми са доста големи, така че една сарма е достатъчна за една порция,
   Чудесно решение е за трапезата по някой повод, ако сте решили да заложите на българската кухня. И не на последно място, важно предимство е, че това ястие пие и доста червено винце :)

Кралимаркови (механджийски) сарми с три вида месо

Продукти:

За количество между 8 и 10 сарми (в зависимост от големината им) ще ви трябват:

Големи листа кисело зеле, според броя на сармите + още няколко за застилане дъното на глинения гювеч,
около 500 гр.хубаво телешко месо без кост,
около 500 гр. свинско месо без кост (да не е много мазно),
около 500 гр. обезкостени пилешки пържолки от бут (и с филе става, но е по-сухо),
около 500 гр. сурова наденица,
150 гр. бекон,
около 200 гр. пресни гъби,
3-4 глави лук,
олио,
1 к.ч. червено вино,
чубрица,
кимион,
черен пипер,
червен пипер,
сол на вкус,
дафинов лист (опция)


  • Пригответе си глинен гювеч в който ще печете ястието. Застелете дъното му с 3-4 зелеви листа. Пригответе си 3 отделни съда.Нарежете на хапки (с размер, като за кавърма, гулаш или пък кебап) 3-те вида месо поотделно в съдините.Нарежете лука на половинки, а половинките на тънки филийки (полумесеци). Разпределете го в 3-те съда.
  • Овкусете пилешкото месо със сол, черен, червен пипер и щипка-две чубрица, прибавете 2 с.л. олио и разбъркайте добре.
  • Овкусете телешкото месо с черен пипер, червен пипер. Не слагайте сол на телешкото. Прибавете 2 с.л. олио и разбъркайте добре.
  • Овкусете свинското месо с черен и червен пипер, кимион и сол, прибавете 1 с.л. олио и разбъркайте добре.
  • Внимавайте със солта и черния пипер. Зелевите листа са също солени, а черен пипер се добавя и в трите съда, така че преценете количествата. Приберете 3-те съда в хладилника за 30-тина минути.В това време, нарежете наденицата на хапки. Измийте и нарежете гъбите. Нарежете бекона на филийки.
  • Разстелете зелевия лист, сложете по 3-4 хапки от всеки вид месо и от наденицата, малко от лука и малко от гъбите. Завийте стегнато на сарма. Процедирайте по този начин до изчерпване на месото.
  • Подредете сармите в глинения гювеч, като между тяк сложите резените (филийките) бекон. Не се притеснявайте, ако трябва да наредите сармите на два реда. Опция е да сложите половин дафинов лист в гювеча, ако обичате аромата на тази подправка.
  • След като подредите сармите, залейте с виното, още 2 с.л. олио и вода, колкото 1/2 от яденето да се покрие. Сложете капака на гювеча. Печете на 200 градуса около час, после намалете до 150 градуса и печете още около 4 часа. Пече се непрекъснато под капак.
  • Сервира се една сарма на порция.

16 коментара:

  1. Лети, много апетитно изглеждат :)
    А за винцето, не се съмнявам!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето, това се казва сарма!
    Апетитна, голяма и с хубава плънка :)
    Лети, телепатията почти проработи този път, аз ще правя подобните на Жоро тези дни :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат внушително! И примамливо :) Навярно зелето и смесването на различните вкусове месо, а и подправките придават неповторимост-много обичам такива комбинации, непременно ще опитам!
    Лети, ще се възползвам от коментара си тук и ще добавя една молба-въпрос, а ти ще прецениш и решиш: в моето семейство тиквата е на почит през зимата и се чудех дали няма някоя рецепта със сушени плодове, но да не е пълнена тиква...Печенето на цяла тиква ме притеснява.
    Надявам се да ми простиш за изместването на темата на коментара...
    Усмихнат да е денят ти! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, бягам бързо от тук, че човек убивам за сарми с кисело зеле.....правя подобни със свинско само, твоите са много богати и пищни!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    Благодаря! Хубава седмица и на теб!

    Пепи,
    Благодаря!
    А пържолите в зелев лист на Жоро Бордовски съм ги пробвала, мноооого са вкусни. Ама при тази рецепта вкуса се получава по-различен, може би заради повечето видове месо и дългото печене в гювеч.
    А телепатията май стана обичайна :))

    Лара,
    Благодаря ти от сърце!
    А за рецептата за тиква, майка ми прави една за пърнена с плодове и орехи. Ще я взема от нея. Аз съм страстен любител на тиквата, но съпруга ми и децата не я обичат. Готвя я по-рядко и най-вече я крия в крем купички, настъргана в кейкове и т.н. Печенанатюр или с плодове и ядки я ям при мама иначе ако правя вкъщи ще трябва да си я хапвам съвсем сама цялата :)
    Тия дни ще ти дам маминия вариант.
    Усмихната седмица!

    Мария,
    И ние сме любители на зелевите сърми, ама тези гигантските ги правя само веднъж годишно, защото наистина са пищни иначе си хапваме по-стандартни и с по-малки размери :)
    Хубава седмица от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, не знаех, че се казват Кралимаркови сърми. Свекърва ми ни почерпи с тях на Коледа и много се харесаха, наистина. Това, според мен, е рецепта по вкуса на всеки българин (или почти всеки :). Поздравления за майсторството и сигурно много хубави спомени вървят с това ястие, семейните празници и винцето :). Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Мира,
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Искам да те попитам, свекърва ти как нарича ястието?
    Кралимаркови сърми аз го измислих, защото не знам точно как се казва. Рецептата е от семейните тефтери, но не е записана с някакво име. Трябваше да я кръстя някак, заради публикацията в блога и това ми роди главата! :)
    Весело настроение през цялата седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Само веднъж съм яла подобни сърми, но тези ми изглежат доста по-вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. Margon,
    Добре дошла!
    Благодаря ти!
    Сърдечен поздрав и пожелание за усмихнати дни през тази седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Тези сърми как съм ги изпуснала?! Звучат и изглеждат много вкусно и обезателно ще ги пробвам!

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, надявам се да ти харесат!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Пo подобен начин се готви банската капама.Иначе аз отдавна експериментирам със смесването на няколко вида меса-става много вкусно.Поздрави на всички от форума!

    ОтговорИзтриване
  13. Мира, напълно вярно е, че банската капама се готви по подобен начин, защото всъщност тази рецепта си е вид капама, макар че съм й сложила друго заглавие :) Записала съм тази рецепта без точното й наименование и дори не помня откъде, та трябваше да я кръстя все някак.
    Благодаря ти за хубавия коментар!
    Сърдечен поздрав и пожелание за цветно настроение през тези снежни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Howdy terrific blog! Does running a blog similar to this require a great
    deal of work? I've virtually no understanding of computer programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic but I just needed to ask. Many thanks!
    Also visit my weblog :: bacalaos

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, много вкусни! И името е подходящо. А Марти ги кръсти BIG сърми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Наистина са "big".:-))
      Радвам се че са ви харесали!
      Сърдечни поздрави и прегръдки!

      Изтриване