четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Печени свински джолани с картофи по италиански / Delicious Pork Shank Recipe



    Многократно съм говорила (включително и от страниците на този блог) за безкрайната ми любов към Италия. Тази любов започна преди близо 16 години на едно романтично сватбено пътешествие и не угасна и до днес. Обичам всичко - изкуството, архитектурата, аромата на улиците, храната, историята, климата, виното... Тази страна е поезия, наслада за сетивата. Прекрасна е! А по-прекрасно от всичко е да я посещаваш и да споделяш обич и преживявания с любим човек.
    Тъй като този блог е кулинарен, над 40 рецепти от италианската кухня са овеществения резултат от моята amore grande. И това са само тези, които съм качила в блога – има още много, които съм приготвяла, но не са стигнали до публикация. 
    Днешната рецепта е поредната, която ще ви представя. Резултатът е  невероятно вкусен, а изпълнението е много просто, единствено трябва да се предвиди повече време, защото печенето е дълго. Рецептата може да се срещне в редица варианти, но аз адаптирах този на cookaround, като промених малко температурата за печене, тъй като използвам месо не от малко прасенце, както е там. При подправките привнесох розмарина, тъй като в други вариации на това ястие, които дегустирах и проучих, той фигурира. Ключов момент за тази рецепта, според мен, е начинът на печене и фактът, че джоланите са с кожа. Опитайте, няма да съжалявате!

Печени свински джолани с картофи по италиански / Delicious Pork Shank Recipe

Продукти:

2 свински джолана с кожа (задължително е да са с кожа, иначе резултатът няма да е същия),
зехтин екстра върджин,
около 1 кг. или малко повече картофи,
2 скилидки чесън,
сол и черен пипер на вкус,
2 малки стръка пресен розмарин

      Начин на приготвяне:
  • Набодете кожата на джоланите с върха на ножа на няколко места и от двете страни, дълбочината е като за шпиковане. 
  • На дъното на дълбока тава за печене поръсете около 2 с.л. зехтин. Сложете върху тях джоланите. Полейте ги отгоре с още около 2 с.л. зехтин. Без да добавяте нищо повече пъхнете джоланите в студена фурна, включете я на 170 градуса и печете месото около 1 час и 20 минути.
  • Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки. Трябва да се нарежат по-едро, защото ще се пекат дълго. След като месото се е пекло указаното време, извадете тавата от фурната, обърнете джоланите от обратната страна. Добавете картофите, поръсете всичко със сол и черен пипер на вкус, сложете две цели необелени скилидки чесън, които само леко сте притиснали с плоската част на ножа. Нарязаните на ситно стръкове розмарин, поръсете картофите с още малко зехтин (2-3 с.л.). Пъхнете тавата във фурната и печете всичко още около 30-40 минути на същите градуси. Извадете тавата обърнете джоланите и печете още около 20 минути, като последните 5-10 минути печете на максималните градуси на фурната, за да се получи хрупкава коричка. Внимавайте при това финално запичане и наблюдавайте непрекъснато, за да не прегорите месото, защото различните фурни имат различна сила на печене. Моята пече максимално на 250 градуса и аз пускам само печене отгоре на грил без вентилатор, като образуването на хрупкава кожичка отне при мен повече от 5 минути, но ако вашата фурна е по-силна може да запече по-бързо.



2 коментара:

  1. Най-малко пък италианска очаквах да е рецептата. Не съм посещавала още Италия, но мисля, че я нося в душевността си:), дано не се разочаровам.

    ОтговорИзтриване
  2. На джоланчета не издържам. Искам още и още. Много вкусно, Лети!
    Гледам не си много редовна тази година. Да се поправиш :)

    ОтговорИзтриване