понеделник, 4 февруари 2013 г.

Петлета с портокали

 
    Още в началото миналата година, попаднах в магазина на нещо много интересно - малки петлета, внос от Франция.
    Coquelet е френската дума за мъничко петле, толкова малко, че двете петленца, които бяха в опаковката, взети заедно, тежаха около килограм. Сигурно се досещате, че не издържах на изкушението :)  Вече няколко пъти оттогава  съм купувала и приготвяла по различни рецепти и днес смятам да ви покажа една от тях. Неин източник е  Robin Ellis, но аз леко я промених по свой вкус.


Петлета с портокали

за 4 порции

Продукти:

2 малки петлета (общо тегло около 1 кг),
2 портокала,
2 ч.л. дижонска горчица,
сока на още 1 портокал,
сока на 1 лимон,
2 ч.л. сух риган,
няколко стръка прясна мащерка,
2 с.л. оцет балсамико,
50 ml бяло вино,
2 скилидки чесън,
2 с.л. зехтин,
бучка масло,
черен пипер,
сол


    Загрейте фурната на 220°C.
    Сложете в подходящ съд сока на 1 портокал, сока на 1 лимон, бялото вино, балсамикото, зехтина, ригана, 1-2 щипки черен пипер, обелените и смачкани с плоската част на ножа скилидки чесън, щипка сол.
   Посолете леко петлетата както отвън, така и в коремната кухина. Сложете ги с гърдите на долу в приготвената марината, покрийте ги и ги приберете в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ. Един път обърнете петлетата да поемат и от другата страна.
    Сложете петлетата в тавичка. Намажете ги от всички страни с дижонската горчица, залейте ги с маринатата, сложете в тавата скилидките чесън. Срежете двата портокала на четвъртинки и ги прибавете в тавата около птиците. Сложете няколко стръка прясна мащерка. Сложете върху петлетата резенчета чисто масло. Фолирайте тавата с фолио за печене и пъхнете във фурната. Ето как изглежда, преди да започнете печенето:


     Печете на 220°C, около 30-40 минути, после намалете фурната на 190-200°C, махнете фолиото и печете до готовност на месото и до хубава златисто кафява коричка.
    След като са готови, сервирайте по половинка петле на порция, придружено с някаква любима гарнитура. Аз ги предложих с 2 гарнитури - задушени картофи и глазирани моркови.


28 коментара:

  1. Ех, че апетитни петлета!
    Много предизвикателни и ароматни!
    Прегръдка, Лети и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусни станаха, Дани :)
      Благодаря ти!
      Прегръдки и пожелание за цветна седмица!

      Изтриване
  2. Прекрасно ми "звучи"тази рецепта,Лети.....Комбинацията:портокал,лимон,горчица е божествена!Поздравления:))))и лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Миленка! Благодаря!
      Поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Изглеждат много вкусно, Лети!
    Аз да споделя нещо - винаги, когато чуя/прочета "петлета/пиленца/прасенца/кокошчици/зайчета" и т.н. - ох, не знам, ама някак ми се отщява и не ми е до хапване. Иначе съм си месоядна, не съм вегетарианец.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана!
      Когато е замразено и вече във фризера на магазина, някак си по лесно се приема.
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Чуднички са, Лети! Страшно апетитни с тази златиста кожичка и ароматни портокали...
    Би ли споделила къде се намира това магазинче за малки петлета :))

    Усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      А магазина е Метро, там ги има, поне във Варна е така. Дори и в момента да са свършили, пак зареждат.
      Спорна нова седмица!

      Изтриване
  5. Лети, благодаря за идеята! Ще я покажа и на съпруга си, ако пожелае да му приготвя!

    ОтговорИзтриване
  6. Много фотогенични тез петлета! Страшно апетитно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, много, много вкусно предложение! Чудесна рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Сърдечен поздрав и хубави да са ти дните от тази седмица!

      Изтриване
  8. Лети, наистина изглеждат фантастично, а и това ми е любимо съчетание! Не бях виждала такива мъничета :)
    Чудна рецепта!
    Прегръдки и много хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Евка! И на нас ни хареса съчетанието :)
      Прегръдки и чудесна седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Аууу,милост нямаш!Каква рецепта и снимки,върховно!Петлета не знам ще намеря ли, но и пиленце ще свърши работа да полегне между тези резени портокали,чудна идея,Лети!Ще реализирам още този уикенд,благодаря!
    С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, има ги в Метро. Благодаря ти, мила!
      Прегръдки и много усмивки!

      Изтриване
  10. С тези ароматни съставки не може да не е вкусно!
    Лети, чудесно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Тили!
      Сърдечен поздрав и пожелание за ведри и усмихнати дни!

      Изтриване
  11. Какви апетитни снимки само:)))Това пиле с портокал ще бъде направено:)
    Много вкусно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам да ти хареса, когато решиш да опиташ :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  12. Само веднъж попаднах на такива мини пилета и беше в Кауфланд. Тежаха по 600 г замразени:)
    Сега прочетох, че в Метро имало. Е, супер удобно ми е. Ще проверя:)
    Поздравления за изкушаващата рецепта и красиви снимки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, в Метро честичко има от тях. Дано да ги уцелиш.
      Благодаря ти от сърце за хубавите думи!

      Изтриване
  13. Днес се надявам да ми доставят петлетата и ще ги сготвя по тази рецепта, звучи приказно и някак си шик )))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви харесат! :-)
      Само имайте предвид, че тези които закупих и използвах бяха много малки и крехки (и двете заедно тежаха около 1 кг.), ако са по-големи не знам дали ще се получи така добре.

      Изтриване
  14. Страхотни станаха, благодаря за рецептата! ❤️

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни стават! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване