петък, 14 май 2010 г.

Супата на мама



Завръщам се отново след известно отсъствие. Време през което малко пътешествах и се заредих с нова енергия, много впечатления, включително и кулинарни и се потопих в атмосферата на един магнетичен град. Но за това ще разказвам друг път!
Сега съм решила, че е време за пролетно прочистване на тялото. Това означава консумация на много зеленчуци, главно под форма на салати, но си имам и една мноооого любима вкусна супичка, по рецепта на моята майка, която сега искам да споделя с вас.
На снимката тя е във вариант на крем супа. Оригиналния вариант не включва пасиране, но така маскирам зеленчуците и успявам да накарам моя син да яде зелениите, които иначе не иска, а главната примамка за него са кротоните.
Независимо дали ще се консумира в класическия си вариант или като крем супа, тя е привлекателно и вкусно предложение за хора, които обичат зеленчуковите супи.

ПРОДУКТИ:
1 тиквичка,
4 средни по големина картофа,
1 морков,
1глава лук (или 3-4 стръка пресен лук),
1 малка връзка копър,
1 малка връзка магданоз,
2 жълтъка,
3 с.л.ориз,
2 с.л.олио (или зехтин),
сол и черен пипер на вкус,
1 равна с.л. брашно.

Слагаме в тенджера около 1,5 литра вода на котлона да заври. Във врящата вода сипваме нарязания на ситно лук и нарязаните на малки кубчета (като за руска салата) картофи. Прибавяме мазнината и оставяме да поври 10-тина минути. След това прибавяме нарязаните на малки кубчета тиквички, настъргания или нарязан на ситно морков и измития ориз. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Когато картофите и тиквичките са вече готови, нарязваме много ситно магданоза и копъра и ги прибавяме към супата.
Слагаме в купичка брашното, прибавяме леко разбитите с вилица жълтъци и малко от бульона на супата, така че да се получи рядка кашичка и прибавяме постепенно с бъркане кашичката към супата. Оставяме на тих огън около 1 минута и оттегляме от котлона.
В зависимост от това дали обичате супите по-гъсти или не чак толкова, може да добавяте вода в процеса на готвене или пък да сгъстите с малко повече брашно при застройката.
Супата вече е готова за консумация. Но ако предпочитате крем супите, може и тази да я превърнете в такава. След като поизстине малко, може да я пасирате с пасатор и да я сервирате с крутони.
Крутоните може да си ги приготвите по по-здравословен от пърженето начин, като: хляба се нарязва на малки кубчета, слага се в тавичка, наръсва се с мъничко олио или зехтин и със сол на вкус. Пожелание може да се добавят и подправки или пък малко настърган пармезан. Разбърква се добре, кротоните се разстилат равномерно в тавата и се запичат на силна фурна докато станат хрупкави и златисти.

Както вече споменах, синът ми предпочита варианта крем супа, а аз пък я обичам повече непасирана - въпрос на вкус.

9 коментара:

  1. Привет Лети!!!
    Аз току що попаднах на блога ти!
    Кресиво, уютно и вкусно е при теб!!!

    Сърдечен поздрав:)

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм... Лети, добро предложение :) Много вкусна комбинация :)
    С нетърпение очаквам разказа ти за магнетичния град :)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет и от мен! И аз днес за пръв път разглеждам блога ти и определено няма да е за последен ;) Имаш чудесни рецепти.
    Заповядай при мен, имаш награда.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами да, Лети.. рецептите от мама и баба са винаги отлични :-)))

    Чудна е супичката! Харесва ми комбинацията от тиквички и картофи, също и ориз.. дава ми добра идея за близките дни :-)

    Поздрави сърдечни и хубав, усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно предложение!У нас крем супичките се радват на много добра котировка:) Ще го пробвам и твоя вариант:)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,днес за първи път се натъкнах на твоя блог.Много се зарадвах и на това,че някъде из всичките вкусни и добре представени рецепти има и нещо което си взаимсвала от мен.Достави ми истинско удоволствие и това че всичко което си представила е много добре визуализирано.Желая ти много лично щастие и много успехи в новото ти начинание.Винаги при нужда може да разчиташ на моята подкрепа. Reta

    ОтговорИзтриване
  7. Мария,
    goldy,
    Добре дошли! Радвам се, че рецептите ви допадат.Още повече се радвам на нови приятни запознанства, макар и виртуални. Трябва да кажа, че аз от известно време гостувам с удоволствие във вашите блогове и страшно ми допада да надничам в тях :)

    goldy,
    сърдечно благодаря за наградата, много приятно съм изненадана от милия жест!

    Поздрави и пожелание за приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори,
    Дими,
    Lulu,
    Благодаря ви от сърце! Радвам се, че рецептата ви допадна.
    Трябва да призная, че когато опитвам супата при мама, винаги е по-вкусно :)
    Вероятно това е вкусът на детството.
    Слънчев и отморяващ уикенд ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Рета,
    Само ако знаеш колко се радвам да те видя тук!
    Благодаря ти за милите думи, за подкрепата, за пожеланията!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване